|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Akcja przeciw cenom paliw! |
Autor |
Wiadomość |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-10-2005, 10:44 Akcja przeciw cenom paliw!
|
|
|
Cytat: | >>Do wszystkich kierowców ...
>>To nie jest łańcuszek szczęścia tylko bardzo dobry pomysł. Przeczytaj proszę do końca.
>>
>>
>>Ceny paliwa poszybowały w górę. Jeszcze trochę i zobaczymy 5 PLN za litr a potem może i więcej.
>>
>>Poniższa propozycja ma znacznie więcej sensu niż kampanie typu "nie kupuj paliwa w danym dniu" które były przeprowadzane kilka miesięcy temu. Producenci paliw śmiali się jedynie bo wiedzieli, że nie będziemy kontynuować akcji krzywdząc samych siebie rezygnując całkowicie z zakupu paliwa. Było to bardziej niekorzystne dla nas niż problem dla nich.
>>
>>Ale myśląc o tamtym pomyśle powstała idea, która może przynieść rzeczywiste korzyści. Przeczytaj proszę i przyłącz się!
>>
>>Firmy paliwowe i państwa OPEC ciągle uważają, że koszt litra paliwa jest niski. Musimy wiec podjąć radykalne kroki aby nauczyć ich, że to kupujący kontrolują rynek a nie sprzedający. Przy cenach paliw rosnących każdego dnia my konsumenci musimy podjąć akcję. Jedynym sposobem abyśmy zobaczyli, że ceny paliwa idą w dół jest trafienie kogoś w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I możemy zrobić to BEZ narażania się na niewygody. Oto więc pomysł:
>>
>>Do końca bieżącego roku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW a najlepiej niczego od
>>dwóch największych firm paliwowych: ESSO i STATOIL.
>>Jeśli nie będą sprzedawali paliwa, będą zmuszeni do obniżenia ceny, jeśli obniżą ceny inne firmy będą zmuszone do uczynienia tego samego. Ale aby osiągnąć efekt musimy pozbawi te dwie firmy milionów klientów. Wbrew pozorom test to całkiem łatwe do osiągnięcia. Czytaj dalej a dowiesz się jak dotrzemy do milionów.
>>
>>Wysyłam tą wiadomość do 30 osób. Jeśli każda z nich wyśle ją do kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i każda następna do kolejnych 10 i tak dalej to już w szóstej kolejce wiadomość ta dotrze do 3 milionów ludzi. Jeśli każda z nich wyśle to do kolejnych 10 ...
>>
>> Wszystko co należy zrobić to wysłać tą wiadomość do 10 znajomych osób (i nie kupować paliwa na stacjach ESSO i STATOIL). To jest ogólnoświatowa akcja. Ile to potrwa? Jeśli każdy kto otrzyma tą wiadomość prześle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionów konsumentów w ciągu 8 dni! Założę się, że nie sądziłeś, że masz taki potencjał, prawda? W grupie siła i nawet najgrubsza gałąź złamie się jeśli spadnie na nią wystarczająco duża ilość niezmiernie lekkich płatków śniegu.
>>
>> Jeśli uważasz, że ta akcja ma sens prześlij dalej tą wiadomość.
>> WYTRZYMAJMY
>> DO MOMENTU AŻ CENY PALIWA WRÓCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU (ok, 3,5 PLN / litr).
>> Razem możemy to zrobić. Prześlij tą wiadomość nie kupuj paliwa na ESSO i STATOIL. Kupuj na wszystkich innych tylko nie na tych dwóch. |
|
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 06-10-2005, 10:46
|
|
|
Jak dołożymy do tego BP to może być cenna inicjatywa aby poprzeć ORLEN. To i tak bez znaczenia bo ponad 90% paliw w Polsce pochodzi z Płocka (ORLEN).
Zresztą ja nie mam wyboru - karta Routex powoduje że musze tankować albo na BP albo na Statoil... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Firebee
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
|
Wysłany: 06-10-2005, 11:03
|
|
|
co do ESSO to chyba nie jest najwieksza, przynajmniej na terenie Polski, bo ostatnio LOTOS poinformowal o przejeciu wszystkich stacji paliwowych ESSO na terenie Polski (ok. 30), a teraz tez przejmuja stacje z logo Slovnaft (poludnie kraju)... Czyli szaleja chlopaki..
Pozdro
Firek |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 06-10-2005, 11:31
|
|
|
Statoil ma najlepsze paliwa, i musiałoby mnie zdrowo posrać (za przeproszeniem) ze zrezygnowania z ich usług.
ESSO w katowicach również miało BARDZO dobre paliwa.
Slovnafta mam nadzieje że nie przejmą, bo tam też leją dobre (nie-orlenowskie) paliwo - niedaleko mnie jest stacja, i jak nie jestem w pobliżu Statoila wybieram ich.
pomijając ten fakt: marża na litrze paliwa to około 16 do 25 groszy, w zależności od stacji. koszty stałe są bardzo duże, więc "czysty zysk" jest minimalny. 2 lata temu mój wujek był zmuszony sprzedać swoją stacje, bo po prostu nie wyrabiał na opłaty - "zysku" na 1000 litrów paliwa miał 70 złotych, a z tego "zysku" musiał jeszcze opłacić pracowników i pokrywać koszty związane z kradzieżami.
edit:
koszty stałe stacji:
-czyszczenie zbiorników
-prąd
-woda
-podatki
-modernizacje sprzętu
-legalizacje dystrybutorów
-opłata za teren
-reklama
-ochrona
i dużo innych.
ja podałem to bez pensji dla pracowników, bo tak mi to policzył wujek.
wiadomo - jeśli stacja jest przy ruchliwej drodze i tankują tam tiry - to obrót jest spory i zarobek duzy.. ale stacje koncentrujące się na osobówkach, gdzie większosć osób tankuje za 20-50 zł to raczej kokosów nie zbiją. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 06-10-2005, 13:52 Re: Akcja przeciw cenom paliw!
|
|
|
Moominek napisał/a: |
>>Do końca bieżącego roku NIE KUPUJMY ŻADNYCH PALIW a najlepiej niczego od
>>dwóch największych firm paliwowych: ESSO i STATOIL.
>>Jeśli nie będą sprzedawali paliwa, będą zmuszeni do obniżenia ceny, |
To akurat nie są największe firmy paliwowe w kraju. W ogóle akcja taka bez sensu jest. Utopia. Miałaby na celu "wyrżnięcie" dystrybutora paliw a nie producenta, który ceny te bierze z sufitu.
Akurat to o czym jest mowa w tej petycji działa na rynku bardzo dobrze. Jest tyle stacji, że można przebierać. Nie podoba mi się cena np. na STATOIL - po prostu nie tankuję tam. Jest wolny rynek, wolny wybór. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
|
Wysłany: 06-10-2005, 14:21
|
|
|
eee to dzialanie konkurencji czemu akurat statoil i esso(ktorego stacji nawet nie ma w kaliszu), konkurencja dziala |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
|
Wysłany: 06-10-2005, 15:03
|
|
|
Matejko napisał/a: | eee to dzialanie konkurencji czemu akurat statoil i esso(ktorego stacji nawet nie ma w kaliszu), konkurencja dziala |
A może jakiegość gościa, któremu w jakiś sposób podpadły Statoil i Esso W Esso nigdy nie tankowałem, Statoil i owszem. Różnic nie zauważyłem. Nie znam się produkcji paliw ale zastanawia mnie jedna sprawa. Orlen importuje ropę i produkuje paliwa i jest to paliwo krajowe. Inne stacje sprowadzają gotowe paliwo. Zakładając, że akcyza jest taka sama na ropę i gotowe paliwo, wychodzi, że produkcja w Polsce jest droższa, bo zagramaniczną trzeba jeszcze sprowadzić, magazynować itp., a to są dodatkowe opłaty. A ceny paliw na stacjach Orlenu, czy innych takie same... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 06-10-2005, 15:22
|
|
|
Bo ceny równa się zawsze w górę... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
piwkotom
moderator mitsumaniak maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 06-10-2005, 16:34
|
|
|
Moominek napisał/a: | Matejko napisał/a: | eee to dzialanie konkurencji czemu akurat statoil i esso(ktorego stacji nawet nie ma w kaliszu), konkurencja dziala |
A może jakiegość gościa, któremu w jakiś sposób podpadły Statoil i Esso W Esso nigdy nie tankowałem, Statoil i owszem. Różnic nie zauważyłem. Nie znam się produkcji paliw ale zastanawia mnie jedna sprawa. Orlen importuje ropę i produkuje paliwa i jest to paliwo krajowe. Inne stacje sprowadzają gotowe paliwo. Zakładając, że akcyza jest taka sama na ropę i gotowe paliwo, wychodzi, że produkcja w Polsce jest droższa, bo zagramaniczną trzeba jeszcze sprowadzić, magazynować itp., a to są dodatkowe opłaty. A ceny paliw na stacjach Orlenu, czy innych takie same... |
Bo grubo ponad 90% paliw na stacjach benzynowych pochodzi z Orlenu i Lotosu, z tego co pamietam w proporcjach mniej wiecej (ostatnio) 70:30, byl artykul o tym w Polityce. Kupujac paliwo na BP, Statoilu, Esso, Orlenie czy Lotosie i tak wlasciwie zawsze trafiasz na paliwo z Orlenu albo Lotosu. Roznica polega glownie na wewnetrznej w danej firmie kontroli "dolewek" na stacjach firmowych. Gdzies mi sie kiedys obilo o uszy ze chyba tylko Preem ma swoje paliwo (pomijam stacje rosyjskie czy czesko-slowackie).
W kazdym badz razie w Polsce taki bojkot nie ma sensu bo po pierwsze i tak nie wiesz co tankujesz, po drugie nawet wiedzac kogo oslabiasz a kogo wspierasz nie osiagniesz efektu bo obie nasze kochane firmy sa siebie warte. Lotos moglby spokojnie obnizyc ceny i zrobi piekna konkurencje Orlenowi, ale po co? odpusci sie pare groszy na tonie, bedzie taniej, ludzie i tak MUSZA kupic bo nie maja wyjscia, wiec po co sie szarpac? I tak mozna by dlugo.
Pozdro |
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-10-2005, 17:07
|
|
|
Rzadko popieram spiskową teorię dziejów, ale tak jak i kilku forumowiczów myślę że to krecia robota konkurentów Esso i Statoila. Ale mnie to rybka, mogę się podporządkować - i tak w Warszawie zawsze tankuję na Orlenie. |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
|
Wysłany: 06-10-2005, 19:39
|
|
|
caly pomysl z zalozenia jest jedna wielka bzdura.
juz widze jak wszyscy przestaja tankowac na tych (dlaczego akurat tych ?) stacjach.
bzdura. bzdura i jeszcze raz bzdura. nie uda sie. taki pomysl to czysta utopia. nie chce mi sie tlumaczyc dlaczego, bo wydaje mi sie to az nadto oczywiste... |
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24295 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-10-2005, 20:46
|
|
|
W Polsce Statoil bierze paliwo z Lotosa lub Orlenu. Większość firm tak robi. Własne ma Shell (tylko VPower) i być może Preem (nie wiem tego na 100%). Taka akcja nic nie da - każdy wie, że u nas cenę dla klienta zabija akcyza, z której tylko 10% idzie na drogi. Było 20%, ale w ostatniej chwili Belka przerzucił połowę przeznaczonej kwoty na ratowanie kolei. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 06-10-2005, 22:19
|
|
|
pracowało sie tu i ówdzie i wiem conieco jak wygląda tona stacjach od tzw "kuchni"
95% paliwa na stacjach to paliwo nalewane z krajowych rafinerii czyli Płock i Gdańsk.
stacje koncernowe to nie to samo co koncern. Każdej włascicielem jest prywatny inwestor i on kupuje paiwo od koncernu i troszczy sie o funkcjonowanie stacji. Działa pod jej patronatem.
Nie wiem jak teraz, ale jak ja pracowałem, to stacja nakażdym litrze na czysto po odjęciu kosztów zarabiała od 5 do 10 groszy. Przy założeniu, że dzienny utarg z paliwa wynosił min 15000 = około w zaniżeniu 3500 litrów paliwa dziennie (cena wynisiła wtedy 3.8 /l) czyli do kasy stacji dziennie wpadalo na czysto 350 pln x 30 dni w miesiącu = 10500 pln
Pracowników opłaca tutaj koncern, miejscówa zazwyczaj jest włsnościowa, także kosztów placu nie ma, zbiorników sie nie czyści, bo jak, skoro są hermetycznie szczelne, wszelkie koszty marketingowe jak reklamy promocje itp. też ponosi koncern. Koncern także daje kazdej stacji miesięczny limit ucieczek na sumę nawet 10000 pln, czyli...studnia bez dna.
I wszystko co napisałem akurat w tym przypadku jest logiczne, bo miałem dostawę 10000 litrów paliwa 2x w tygodniu, dodam, że nie jest to stacja nigdzie na trasie na zadupiu, gdzie nie ma nic w promieniu 100 km, a stacja w centrum miasta przy jednej z główniejszych arterii, a to i tak nic w porównaniu do drugiej stacji, na której miałem szkolenie, gdzie obroty są 2x wyższe. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
|
|