Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Brak rezerwy paliwa
Autor Wiadomość
Laciek 
Nowy Forumowicz

Auto: Cari 1.6 16V 90k liftback 97'
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 07-01-2015, 19:37   [Cari 1.6] Brak rezerwy paliwa

Witam ponownie, i proszę o pomoc.

Jakiś czas temu zepsuła się kontrolka rezerwy paliwa. Wskazówka pokazuje dokładnie ile paliwa mam w zbiorniku, natomiast lampka rezerwy potrafi się zapalić nawet, gdy wskaźnik pokazuje pół baku.

Elektryk stwierdził, że to któryś z układów scalonych umieszczonych w zegarach, który odpowiada za zapalenie się tej lampki i trzeba by wymienić całe zegary.
Myślicie, że to może być prawda?

I tu moje kolejne pytanie. Czy jeśli faktycznie muszę wymienić zegary, to jest możliwość wstawienia takich z wyświetlaczem komputera (cyfrowy licznik przejechanych kilometrów)?
Jeśli tak, to czy wymaga to jakichś dodatkowych przeróbek?
Z moich wstępnych informacji w tym temacie wynika, że Kryśki z takimi wychodziły, nawet w tym samym roczniku co moja.

Pozdrawiam, i z góry dziękuję za pomoc.

Carisma 1.6 16V 90KM LPG 97'

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-01-2015, 20:29   

Czujnik rezerwy był sprawdzany?
Z licznikiem to może być problem bo możliwe, że Twoj sterowany jest linką, w takim przypadku nie da sie ich zamienić
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Laciek 
Nowy Forumowicz

Auto: Cari 1.6 16V 90k liftback 97'
Wysłany: 07-01-2015, 20:56   

Właśnie nie wiem dokładnie jak to jest z tym czujnikiem. Ze schematu jaki pokazał mi elektryk wynikało, że nie ma tam żadnego czujnika, tylko układ załączający lampkę, gdy pływak znajdzie się w odpowiedniej pozycji.

Zobaczę jak rozkręcę zegary. I tak podświetlenie muszę naprawić, wtedy zobaczę, czy sterowanie jest za pomocą linki. Jeśli tak, i nie na się tego naprawić, wywalę żarówkę od rezerwy, żeby mnie nie wkurzała. I tak wiem mniej - więcej od kiedy pali się rezerwa.
Ale jeśli dałoby się zamienić zegar, prawdopodobnie tak też zrobię. Ceny używek nie są tak tragiczne.
Jednak nie łudzę się, jeśli licznik km jest analogowy, to na bank linka.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 17-01-2015, 20:51   

Licznik masz na bank analogowy. Co do lampki rezerwy, to mam podobnie, mi zapala się od czasu do czasu kontrolka rezerwy przy 1/4 baku. Co ciekawe to ostatnio miałem mały problem z pompą paliwową i wsadziłem używaną. Sądziłem, że problem zapalającej się kontrolki ustąpi...jednak wymiana jaką wykonałem nie wpłynęła na zapalanie się kontrolki rezerwy. Myślę więc, że może to być jakiś układ w liczniku.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 17-01-2015, 21:08   

U mnie też lampka rezerwy potrafi wyczyniać cuda. Wskaźnik zresztą też czasami głupieje.
Najprostsze rozwiązanie - tankować do pełna, i zerować licznik pomocniczy. Wiadomo - po mieście jakieś 600 km można w miarę spokojnie zrobić, potem obowiązkowe tankowanie ;)

Sibork 
Nowy Forumowicz
White Wolf

Auto: Carisma 1.6 90KM 1995r
Wysłany: 18-01-2015, 14:55   

U mnie było to samo, aż w końcu wskaźnik paliwa kompletnie padł i nie wiedziałem ile mam paliwa, więc wymieniłem i wskazówka pokazuje dobrze tak samo jak rezerwa zapala się dopiero gdy jest faktyczna rezerwa ^.^

Jeżeli chcecie jakieś zdjęcie tego to mogę podrzucić wieczorem.

Odpowiedz do tematu