Funkcja heat |
Autor |
Wiadomość |
bg.gejsza
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Grandis 2,0 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-01-2010, 19:12 Funkcja heat
|
|
|
Mam pytanie czy ta funkcja, która oznacza podgrzewanie silnika może być używana podczas jazdy.Z tego co wiem używa się podczas ekstremalnie mroźnej pogody, ale czy jadąc po odpaleniu silnika też? |
|
|
|
 |
w_dobro
Forumowicz

Auto: Grandis 2.0 DID 2006 Raliart
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 91 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 06-01-2010, 19:45
|
|
|
Cytat z owner manual
Przycisk dodatkowego ogrzewania (HEAT) można użyć tylko po uruchomieniu silnika ,kiedy płyn chłodzący silnik jest zimny, a zachodzi potrzeba szybkiego nagrzania przedziału pasażerskiego .
1)ustaw pokrętło ustawienia(nie po polsku ale to cytat) kierunku nawiewu (obojętnie która pozycja z przód nogi, nogi lub nogi szyba
2)przy pomocy pokrętła ustaw najwyższą temp.
3)siła nawiewy w pozycji auto lub odpowiednie obroty(wedle uznania)
.. i naciśnij HEAT..
Wzrastają oczywiście obroty silnika więc jeśli masz automat to uwaga na przyspieszone toczenie na D.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
NUFI
Forumowicz
Auto: RVR 2.0 4x4, Chrysler T&C
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-01-2010, 19:52
|
|
|
Funkcja HEAT służy do szybszego ogrzania kabiny kiedy jest jeszcze zimny płyn chłodniczy i oczywiście, że można go stosować podczas jazdy. Przy okazji silnik troszkę szybciej sie nagrzewa ale spowodowane to jest minimalnym wzrostem obrotów aby alternator mógł wydajniej pracować zasilając nagrzewnicę.
Ja używam go zawsze przy ujemnych temperaturach.
Miłego i szybkiego dogrzewania życzę |
_________________ 2 duże Futrzaki
 |
|
|
|
 |
PERLATOR
Forumowicz
Auto: GRANDIS 2.0 BSY 159 KM
|
Wysłany: 14-12-2012, 21:15
|
|
|
Mam pytanko w temacie. Po uruchomieniu silnika ,i włączeniu heat obroty wzrastają ,jednak nie odczuwam wzrostu temperatury nagrzewu. Możliwe że mam spaloną grzałkę? Po jakim czasie (- 5 st na zewnątrz) powinienem zauważyć wzrost temperatury? |
|
|
|
 |
30_alan
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis
|
Wysłany: 17-12-2012, 22:09
|
|
|
Zalezy od temp zewn. ale po ok. 3-5 minut jest juz cieplo.
Oprocz przycisku heat obracasz na maxa w prawo pokretla od kierunku nawiewu (szyba), wentylatora (max) oraz temperatury(max) |
|
|
|
 |
PERLATOR
Forumowicz
|
Wysłany: 19-12-2012, 20:31
|
|
|
Niestety nie grzeje. Zastanawiam się czy przyczyną może być walnięty termostat.
[ Dodano: 20-12-2012, 12:35 ]
Dokładnie tak jak przypuszczałem. Odpaliłem dzisiaj Grandka i po pewnym czasie rura do chłodnicy zaczęła się robić ciepła. A nie powinna. Jutro wymieniam termostat .Napiszę jaki efekt. Może się komuś przyda. Pozdro.
[ Dodano: 23-12-2012, 23:50 ]
Termostat jest sprawny. A w grandku nadal zimno. Chyba zaliczę serwis. |
|
|
|
 |
otre79
Forumowicz

Auto: ROCKET2300, SMAX 190KM PS-AUT.
|
Wysłany: 11-02-2013, 12:58 funkcja heat + mod lafrance
|
|
|
u mnie szału niema z tą dodatkową funkcją heat
poważnie zastanawiam się nad modyfikacją ogrzewania wykorzystując sprawdzone rozwiązania stosowane u "francuzów"
tj przed nagrzewnicą - na przewodzie doprowadzającym wpiąć grzałkę bazującą na 3-4 świecach żarowych + sterowanie z wykorzystaniem funkcji heat
układ można rozbudować o pompkę elektryczną - dla wykorzystania ciepła z silnika po wyłączeniu go
może ktoś z was robił lub widział takiego moda? |
_________________ BYŁ GRANDIS 2.0 DID JEST S-MAX 163KM AUTOMAT POWER SHIFT 2010
Triumph ROCKET III 2300ccm |
|
|
|
 |
lukasz143
Nowy Forumowicz
Auto: grandis bsy
|
Wysłany: 07-01-2015, 09:33 Heat
|
|
|
Witam, chciałbym odświeżyć temat, czy znalazł ktoś może rozwiązanie problemu dlaczego funkcja heat nie działa? Po odpaleniu silnika i ustawieniu wszystkich pokręteł jak w instrukcji wnętrze auta nie nagrzewa się( Czas jakieś 5 minut) Zastanawiam się czy ma ona na celu podkręcenie obrotów w celu szybszego nagrzania silnika.
Z góry dziękuje za odpowiedź. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 07-01-2015, 18:26
|
|
|
A jak jest w instrukcji z pokrętłami? Bo nie wiem. Mi wydawało się, że funkcja Heat służy do elektrycznego (przez grzałkę) podgrzania silnika, w celu osiągnięcia jak najszybciej odpowiedniej temperatury |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 08-01-2015, 07:25
|
|
|
Z tą funkcją to po prostu niema szału, chyba.
Jak ją włączę to pojawia się ciut cieplejsze powietrze po 2-3 minutach ale nie wiem czy to już nie z silnika.
Widzę że każdy myśli ze nie działa ten "heat" więc zapewne działa tylko taka kiszka trochę |
|
|
|
 |
PERLATOR
Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2015, 18:47
|
|
|
Witajcie. Zawziąłem się na ten HEAT . Myślałem że mam spaloną grzałkę PTC. Kupiłem całą konsolę z nagrzewnicami i z grzałką. Po podłączeniu jej na krótko zobaczyłem że nie daje aż tyle temperatury aby ogrzać wnętrze Grandka. Więc dałem sobie z tym spokój. Choć problemy z ogrzewaniem w Grandisie mam straszne. Przy -15 na zewnątrz w środku jest zimno jak cholera. Nie dmucha gorącym powietrzem nawet nastawionym na maxa. Jest ciepłe. Ale nie dostatecznie. Ciepłe na twarz, zimne na nogi. Jak bym nie ustawił pokrętła. Trzeba czekać do lata. Już kiedyś myślałem że to wina termostatu. Ale jest w porządku. Podobno Grandis tak ma. Może wersja z dodatkową nagrzewnicą z tyłu jest lepsza. GORĄCO pozdrawiam. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 08-01-2015, 21:28
|
|
|
PERLATOR napisał/a: | Podobno Grandis tak ma. Może wersja z dodatkową nagrzewnicą z tyłu jest lepsza. GORĄCO pozdrawiam. | Ciekawa sprawa, ja jestem mega zadowolony z ogrzewania, tylko fakt, że ja mam benzynę... Nie dość że ciepły i przytulny to bardzo szybko łapie temperaturę, nawet przy dużych mrozach i myślę że to chyba właśnie dzięki heat. Jedyny problem jaki mam, to taki, że czasem ciężko wyregulować mi pokrętłami żądaną temp, niby to klimatronik, ale liczby na pokrętłach w ogóle nie adekwatne są do tego jaka temp. jest w kabinie... |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 09-01-2015, 07:23
|
|
|
PERLATOR - ale ta grzałka żeby nagrzała wnętrze musiałaby mieć z 2KW.... A to by gasiło silnika . Ta funkcja ma pomóc w odmrożeniu szyby, a nie grzania wnętrza... W Outlanderze sobie chwalą.
A to, że się diesel na dogrzewa w zimie... Dlatego (i nie tylko) wolę benzynaki. |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 09-01-2015, 09:32
|
|
|
Ja na ciepło nie narzekam po kilku minutach jest gorąco w aucie, pokrętło w automacie ustawione mam na 20-22 i jest cieplutko tylko ja posiadam nagrzewnice z tyłu również i może dlatego tak szybko w miarę to trwa ze nie zauważam zbytnio działania tego heat.
tak jak kolega wyżej pisał, zapewne ma wspomóc odmrazanie szyby a nie zrobić saunę |
|
|
|
 |
skorpion663
Nowy Forumowicz
Auto: GRANDIS 2.0 DID
|
Wysłany: 09-01-2015, 09:32
|
|
|
Od kilku lat jeżdżę Grandisem i nigdy nie było sytuacji,żeby pasażerowie twierdzili ,że jest chłodno lub wręcz zimno.Z reguły słyszę z tyłu "nie grzej tak" przy temp.ustawionej na ok.22.
Faktem jest ,że auto zimne potrzebuję przejechać ok.8-10km aby skutecznie zacząć ogrzewać
wnętrze.Nie posiadam drugiej nagrzewnicy ani funkcji heat- silnik po odpaleniu ma wyższe obroty na biegu jałowym,a po osiągnięciu jakiejś-jakiej? temp.spadają do "normalnych".
Przyczyn niedogrzewania szukałbym jeszcze w niedrożności lub zapowietrzeniu nagrzewnicy. |
|
|
|
 |
|