Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy leasing jest opłacalny?
Autor Wiadomość
igorek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2015, 12:58   Czy leasing jest opłacalny?

Prowadzę firmę która generuje jakieś tam zyski. Dodam, że są to usługi i płacę sporo podatków - głównie chodzi o dochodowy.
Zastanawiam się nad zaciągnięciem auta w leasing - tylko czy jest to opłacalne?

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 27-01-2015, 13:56   

Nie - każda forma "kredytowania" jest opłacalna.
Najniższe koszty uzyskasz zawsze kupując auto na fakturę (najlepiej by to była ciężarówka) i wliczając koszty eksploatacji na bieżąco. Chyba że jesteś bogaty ... :mrgreen:

kupujepolskieprodukty.pl

KsiadzRobak 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 27-01-2015, 14:02   

gulgulq, miałeś na myśli "jest nieopłacalna"?
Jeśli chodzi o leasing to koszt raty możesz w całości odpisać od dochodu. W przypadku kredytu nie możesz.
Kupując za gotówkę - tu masz do sprawdzenia, bo obecnie się nie orientuję, ale kiedyś można było odliczyć część VAT od ceny auta. Na pewno w koszty wrzucisz amortyzację, część VAT od paliwa od VATu własnego a kwoty netto od paliwa i części od dochodu.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 27-01-2015, 17:18   

Nieopłacalna bo komuś płacisz za to ze masz samochód ponad to co musiałbyś wydać sam gotówką. Leasing w niewielu punktach nie rożni się od kredytu. Chodziło mi o to ze mając własne środki wydasz mniej niż biorąc dany produkt za pośrednictwem instytucji finansowej (chyba ze są jakieś prawdziwe raty 0%).

Kupując za gotówkę auto można wrzucić w koszty w postaci amortyzacji (mniejszy podatek dochodowy) i odpisu VAT. Teraz chyba jest 50% vat od zakupu i od części i usług. Od czerwca ma być jeszcze 50% vat od paliwa. 100% vat chyba jest jak auto jest ciężarowe.

kupujepolskieprodukty.pl

rej 
Forumowicz

Auto: Spacer Star
Wysłany: 27-01-2015, 18:03   

Niestety ale raczej nie ma czegoś takiego jak raty 0 %

Na to pytanie sam będziesz musiał sobie odpowiedzieć. Leasing to średnio jakieś 110% wartośći auta. Nawet gdy będą Ci mówili, że jest to 102% to tak naprawdę będzie to 110%. Doliczyć do tego trzeba przerejestrowanie (jest to dodaktowo płatna usługa), ubezpieczenie któe jest trochę droższe itd. Fakt, że możesz sobie odliczyć pół vatu i cały dochodowy - ale jest to pewnego rodzaju zobowiązanie.
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  

Bart2001 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback Invite 1,8
Wysłany: 27-01-2015, 20:13   

Wg mnie leasing aktualnie jest bardziej opłacalny pod pewnymi warunkami, niż jakiś rok temu, o ile jesteś vato-wcem.
Aktualnie jeżeli kupisz samochód na fakturę i wciągniesz go na środki trwałe to w momencie sprzedaży musisz doliczyć do niego VAT i zaliczyć do przychodów.
Jeżeli weźmiesz auto w leasing z 1% wykupem to masz opcję przy wykupie wskazania osoby prywatnej na którą ma bć zarejestrowany samochód. Możesz wskazać siebie, a później samochód sprzedać już bez VAT-u tylko na umowę kupna sprzedaży. Wprawdzie kwotę ze sprzedaży samochodu musisz doliczyć do przychodów ale omijasz vat.
Leasing jest też opłacalny w przypadku aut o wartości powyżej 20 tys EURO. Wówczas całe raty leasingowe wliczasz w koszty; w przypadku samochodu kupionego na fakturę i wciągniętego do środków trwałych w koszty można zaliczyć tylko amortyzację do kwoty 20 tys . EURO.
Koszt leasingu to aktualnie ok 105% przy leasingu na 3 lata. JEżeli ktoś oferuję droższy to pogonić go. Można też się załapać na jakiś promocyjny dla danej marki.
Ubezpieczenie jest faktycznie droższe ale wynika to z tego, że jest to praktycznie pełny pakiet. Ale i tak nie jest to dużo większa kwota. Pozostałe koszty typu rejestracja itp nie przekroczą 300-400 zł.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 27-01-2015, 20:42   

rej napisał/a:
Niestety ale raczej nie ma czegoś takiego jak raty 0 %

;) ..swego czasu Santander miał tak dziwnie skonstruowaną umowę że był kruczek przy ubezpieczeniu (dobrowolne). Laptopa na kredyt wziąłem, raty 0% a umowę ubezpieczenia wypowiedziałem na drugi dzień. Suma sumarum miałem raty 0% bo spłaciłem tylko wartość laptopa :) .

kupujepolskieprodukty.pl

KsiadzRobak 
Forumowicz

Wysłany: 28-01-2015, 08:09   

gulgulq napisał/a:
Laptopa
to chyba słowo-klucz - wydaje mi się, że w przypadku samochodów już tak nie będzie

gulgulq napisał/a:
Nieopłacalna bo komuś płacisz za to ze masz samochód ponad to co musiałbyś wydać sam gotówką.
oczywiście, ale napisałeś:
Cytat:
i wyszło, że jest opłacalna :)

ogólnie zakup auta na kredyt jest średnim pomysłem - już w momencie kupna nowego ok. 30-50% oddaje się pod postacią różnych podatków a następnie co roku sukcesywnie traci ono na wartości, więc jego zakup zawsze jest po stronie strat a nie inwestycji
wyjątek stanowi zakup auta na firmę, gdzie będzie ono źródłem zarobków

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 28-01-2015, 10:17   

Kupno samochodu jest swego rodzaju inwestycją, z tym, że trzeba przekalkulować czy opłacalną (swego czasu udzielałem korepetycji i prowadziłem kursy i u mnie zakup samochodu był strzałem w 10'tkę - pozwolił mi być mobilnym i w krótkim czasie załatwić 5 spraw w mieście, gdzie bez fury straciłbym np. 5h - dodatkowo mogłem spokojnie pojechać do drugiego miasta bez rozmyślań o pociągach/tramwajach/autobusach itp.).

Oczywiście zakup samochodu "dla rozrywki" jest raczej.. tylko dla rozrywki i ma to tylko trochę wspólnego z dobrym zakupem (to tak jak z wakacjami - wydaje się 3-10kzł powiedzmy i w sumie nie jest to stricte inwestycja, ale bez tego wydajność spada powiedzmy o 20%, więc lepiej wydać te pieniądze, mieć wspomnienia i dać sobie i Rodzinie odetchnąć niż trzymać grosz przy duszy).

Na wszelkie wydatki staram się patrzeć w ten sposób - uwzględniając wartości dodane.

[ Dodano: 28-01-2015, 10:24 ]
gulgulq napisał/a:
(chyba ze są jakieś prawdziwe raty 0%).

No tak, tylko, że masz furę, która kosztuje np. 80kzł, a zapłaciłeś za nią 20kzł - więc pozostałe 60kzł lokujesz w kawalerce czy innej "lokacie" i okazuje się, że leasing jest opłacalny. Zostają jeszcze plusy "skarbowe" - patrz wypowiedź Bart2001.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Wysłany: 28-01-2015, 20:48   

KsiadzRobak napisał/a:
i wyszło, że jest opłacalna

:) brawo dla Ciebie za wnikliwość, ot literówka i brak "nie" przed słowem opłacalna ;)

[ Dodano: 28-01-2015, 20:53 ]
RalfPi napisał/a:
No tak, tylko, że masz furę, która kosztuje np. 80kzł, a zapłaciłeś za nią 20kzł - więc pozostałe 60kzł lokujesz w kawalerce czy innej "lokacie" i okazuje się, że leasing jest opłacalny. Zostają jeszcze plusy "skarbowe" - patrz wypowiedź Bart2001.

Oczywiście - to zawsze trzeba przeanalizować co jest opłacalne.- co jest podstawa dobrego rachunku ekonomicznego i planowania inwestycji.

Kolega igorek napisał wprost: ma dochody i chce zmniejszyć wysokość płaconych podatków. Rozważa leasing. Sam leasing w porównaniu do zakupu gotówką jest nieopłacalny - dajesz komuś zarobić na pośrednictwie.

kupujepolskieprodukty.pl

spown 
Mitsumaniak
^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Wysłany: 29-01-2015, 19:45   

Jakiś czas temu kiedy się interesowałem tematem proponowano mi leasing za 100% ceny samochodu w salonie za gotówkę.
Leasingodawca zarabiał na rabatach, których udzielają mu salony za zakup większej ilości samochodów w danym okresie czasu.

KsiadzRobak 
Forumowicz

Wysłany: 30-01-2015, 08:11   

RalfPi napisał/a:
Kupno samochodu jest swego rodzaju inwestycją, z tym, że trzeba przekalkulować czy opłacalną
proszę zauważ, że nie kwestionuję samego posiadania, ale kupno nowego auta na kredyt
wszystkie 5 spraw, które załatwiłeś w krótkim czasie, mogłeś wykonać zarówno za pomocą nowego auta, jak i 10 letniego, bo oba poruszają się tak samo
problemem jest zakup ponad własne możliwości finansowe rzeczy, która nie jest (jak mieszkanie) artykułem pierwszej potrzeby - i tylko tego tyczą się moje rozważania

Kesz 
Forumowicz

Wysłany: 30-01-2015, 10:23   

Zwróćmy uwagę, że leasingu tez są różne rodzaje, warunki. Wybór uzależniony od kondycji firmy, zadłużenia ito, Dobre przedsiębiorstwo zwraca sie do głównej księgowej z zapytaniem i nazajutrz u dyrektora jest opinia w co wchodzimy.

PiotrowskiGD72 
Nowy Forumowicz

Auto: V6 Pajero
Wysłany: 03-02-2015, 00:25   

Kesz napisał/a:
Zwróćmy uwagę, że leasingu tez są różne rodzaje, warunki. Wybór uzależniony od kondycji firmy, zadłużenia ito, Dobre przedsiębiorstwo zwraca sie do głównej księgowej z zapytaniem i nazajutrz u dyrektora jest opinia w co wchodzimy.

Pierwszy post jako taki z sensem... reszta panów na korepetycje biegiem...

A do autora: do ksiegowej z takim pytaniem, nie znamy kondycji twojej firmy, nie wiemy jaką masz formę opodatkowania (karta, ryczałt, czy zasady ogólne KPIR), do tego nawet nie wiemy czy jesteś płatnikiem podatku VAT. Czy to spółka cywilna, a moze spółka prawa handlowego z pełną ksiegowością.

O ile jesteś płatnikiem podatku VAT i masz zasady ogóle i szukasz kosztów...to w D... masz wówczas MF i US bo masz co miesiąc ratę leasingową i łatwo ją księgujesz...

Leasing jest idealny - w określonych warunkach.
Niestety wiekszość odpowiedzi wyglądała jakby ktoś na "etacie" planował zakupić w leasing... to wówczas rzeczywiście brak oleju.... nie tylko w silniku :badgrin:

lucynka 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-04-2015, 18:42   

Moim zdaniem nie jest opłacalny

Odpowiedz do tematu