Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
22-08-2007, 09:58
Ustawienie zbieżności w tyle
Autor Wiadomość
Aston
[Usunięty]

Wysłany: 19-03-2007, 21:06   Ustawienie zbieżności w tyle

Witam.
W moim galancie wyczuwam lekkie znoszenie na prawą stronę przy każdej przędkości przy jeździe na wprost. Prostuję kierownicę, puszczam i po chwili lekko się skręca. Ponoć to wina opon, ale jeżeli nie? Doszły mnie słuchy, że w tym modelu jest regulacja zbieżności tyłu. Na normalnej zbieżności byłem i jest oki. Jak to tył, to zrobią mi tylko w serwisie. Ale czy najpierw zmienić opony???
Ostatnio zmieniony przez roch_27 22-08-2007, 09:59, w całości zmieniany 1 raz  

remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 19-03-2007, 21:53   

no najlepiej zaczac od opon a potem ustawienie geometrii, tak jak pisales w galach ustawia sie zarowno przod jak i tyl... ale dlaczego tylko w serwisie?? ja robilem u milego pana w Grojcu i dal rade!
a z drugiej strony - ja mialem to samo, zrobilem geometrie i jest lepiej ale i tak delikatnie odczuwalne jest sciaganie na prawo :?

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 19-03-2007, 23:44   

Ale chwileczke, na geometrii powinno wyjść złe ustawienie tyłu czy nie ? Ja sprawdzałem u siebie geometrię i jest OK, ale auto troszkę myszkuje, zarówno na zimówkach jak na letnich, może to juz jest sprawka kolein i zbyt szerokich gumek, mam 215
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka

Aston
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2007, 08:42   

Na stacji diagnostycznej w moim mieście facet mówi, że nie ma sprzętu do ustawienia tyłu. Sprawdzałem ustawienia przodu i jest idealnie. Śladów po naprawach nigdzie nie zauważyłem. A ściąga i na normalnej drodze i na autostradzie, więc pewnie to nie koleiny...

Tomas79
[Usunięty]

Wysłany: 20-03-2007, 08:45   

Sprawdz też końcówki drążków kierowniczych

Aston
[Usunięty]

Wysłany: 21-03-2007, 14:50   

No i wszystko jasne. Minimalny brak zbieżności tyłu. Próba ustawienia na diagnostyce i problem nr.1 - zapieczone śruby. Recepta- kupić nowe tuleje i śruby do regulacji, bo te po podgrzaniu i wybiciu będą do niczego. Problem nr.2 - ponoć nie występują same tuleje ze śrubami, lecz cały wachacz (1 z trzech)! Czy to prawda?

sprawdzili mi to w autoryzowanej stacji
Ostatnio zmieniony przez Aston 21-03-2007, 16:17, w całości zmieniany 1 raz  

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 21-03-2007, 15:06   

Gdzie ci to sprawdzili? W aso czy u standardowych sprawdzaczy zbieżności?
Pomoc dla Kamilka

bombello1
[Usunięty]

Wysłany: 21-03-2007, 23:31   

Po mojemu jak Będzie troszku zła zbieżność z tyłu to co najwyżej będzie ci brał opony z tyłu nic pozatym.Proponuje zdjąc przednie koła i zamienić miejscami,jeżeli będzie ciągnoł w drugą strone to opony do wymiany.Tył zostaw na koniec.

remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2007, 00:00   

bombello1 napisał/a:
Tył zostaw na koniec.

z tym ze z tego co mi wiadomo przy ustawianiu geometrii nalezy zaczac od tylnej osi, nie wiem czemu akurat tak jest ale gosc, u ktorego robilem zajrzal do jakiejs magicznej ksiazki i tak wlasnie stwierdzil... wiec moze jak juz ustawiac geometrie to w calosci.

axg
[Usunięty]

Wysłany: 22-03-2007, 19:29   

Cytat:
No i wszystko jasne. Minimalny brak zbieżności tyłu. Próba ustawienia na diagnostyce i problem nr.1 - zapieczone śruby. Recepta- kupić nowe tuleje i śruby do regulacji, bo te po podgrzaniu i wybiciu będą do niczego. Problem nr.2 - ponoć nie występują same tuleje ze śrubami, lecz cały wachacz (1 z trzech)! Czy to prawda?

Te sruby z tylu potrafia sie tak zapiec, ze nie mozna ustawic zbieznosci. Mialem to samo, tylko ze ja musialem u siebie wymienic jeden wahacz tylni wiec przy okazji mechanik po trzy godzinnej walce zdemontowal wahacz i udalo mu sie pokrecic tymi srubami. Jesli chodzi o wahacz to on zostanie uszkodzony podczas podgrzania tuleji ze sruba regulacyjna,a dokladniej to tulejka w tym wahaczu. Moze da sie udroznic te sruby bez zniszczenia, np jakims srodkiem penetrujacym.
Wahacz wyglada tak :
http://www.fotosik.pl/pok...7b4d07afd9.html
http://www.fotosik.pl/pok...922410a47c.html
Nowy wahacz to koszt ok 450zl , ja kupilem uzywany w bdb. stanie za 120zl.
pzdr

Aston
[Usunięty]

Wysłany: 23-03-2007, 08:07   

Dzięki za fotki AXG. Amatorzy w serwisie w Gorzowie nawet nie wiedzieli który to wachacz... Tłumaczenie przez telefon jest dosyć skompikowane. Teraz mogę im przesłać link.

bombello1
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2007, 00:25   

ASO w Gorzowie to jedna wielka pomyłka.Pozdrawiam.
jak co to może
1)sklep "Galant"ul kos.Gdyńskich
Gorzów tel.0957250360;kom 0602688478
w sobote od 9 lub 10-13
2)JC Auto ul .mościckiego 14
tel.0957213425;e-mail:gorzow@jcauto.pl
Gorzów
Pozdrawiam

Jedrzej
[Usunięty]

Wysłany: 24-03-2007, 11:43   

przedewszystkim wyważ sobie koła bo to może być przyczyna ze lekko nosi tył

a co do zbierzności to prosze

mitsuga 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2,0 2001 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2007, 22:34   

remkowsky napisał/a:

z tym ze z tego co mi wiadomo przy ustawianiu geometrii nalezy zaczac od tylnej osi, nie wiem czemu akurat tak jest ale gosc, u ktorego robilem zajrzal do jakiejs magicznej ksiazki i tak wlasnie stwierdzil... wiec moze jak juz ustawiac geometrie to w calosci.

Szpec u którego sprawdzam zbieżnośc każdego auta zawsze zaczyna od tyłu,tyle,że on nie potrzebuje do tego żadnej magicznej książki ... :)

Na tzw.stacjach diagnostycznych NIGDY nie zdarzyło mi się,aby ktoś choćby zapytał o ustawienie zbieżności tyłu!

A do sciagania w jedną stronę,to raz zdarzyło mi się,że nie opisałem opon(nie kierunkowych) przy wymianie na zimowe i na wiosnę była loteria...Jedna opona ściągała auto i tylko na przednim prawym kole było z nią ok,ale trochę czasu mi to zajęło zanim do tego doszedłem...

Psikus 
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-11-2008, 08:57   

podepnę sie tutaj,ponieważ też mam zbieżność z tyłu do regulacji a sruby stoją. Czy ktoś kupował te tuleje w jakims sklepie czy tutaj jest kwestia tylko i wyłącznie zakupu wahacza i to w ASO?

Odpowiedz do tematu