| Uszkodzony uchwyt (lewarek) skrzyni biegów | 

| Autor | Wiadomość | 

| HerbAsher   Nowy Forumowicz
 HerbAsher

Auto: Mitsubishi Carisma II 1.6 1999
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 07-02-2015, 08:04   Uszkodzony uchwyt (lewarek) skrzyni biegów |   
 |  
               | 
 |  
               | W mojej Cari odpadła gałka lewarka skrzyni biegów (1.6 16v, 2000r). Okazało się, że nie można jej już na nowo przyczepić, bo uszkodziły się potrzebne części. Można z tym jeździć, ale nie jest to zbyt przyjemne. 
 Niestety, nie namierzyłem na portalach aukcyjnych samego lewarka zmiany biegów, na ogół występują aukcje całego mechanizmu skrzyni, a ja potrzebuję tylko uchwytu do zmiany biegów. Chyba będę musiał wybrać się na jakiś szrot. Czy mieliście kiedyś podobny problem i co zrobiliście?

Pozdrawiam
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| remi   Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb

| 

|  Wysłany: 07-02-2015, 20:45 |   
 |  
               | 
 |  
               | Nie wiem gdzie jest problem, ale jak mi odpadał lewarek, to skleiłem klejem kilka lat temu na stałe. Działa do dzisiaj |  | 

|   |  | 

|  | 

| rasiak1980   Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
 Kraj/Country: UK

| 

|  Wysłany: 08-02-2015, 03:48 |   
 |  
               | 
 |  
               | A w którym miejscu uszkodzilo się? jeżeli można jeździć wnioskuje ze odpadła jedynie gałka od lewarka z tego co się orientuje w większości samochodów na samym lewarku jest gwint stożkowy natomiast w samą gałkę wchodzi na wielowypuscie plastikowa tulejka nacięta która podczas wkrecania na gwint stozkowy rozpręża się klinując w wielowypuście gałki. Dokładnie w taki sam sposób są osadzone gałki zamienniki ze sklepów tunerskich, jedyne co mogło tam się uszkodzić to ta plastikowa tuleja prawdopodobnie jest to jakieś tworzywo typu poliamid abs bądź winyl z dodatkiem włókna szklanego nie ma szansy dorobić jedyne co doraźnie to  może poxilina albo kawałek tkaniny szklanej i żywica epoxy całość skleić i szukać nieszczęsnej tulejki po szrotach |  | 

|   |  | 

|  | 

| wichura1   moderator mitsumaniak
 download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG

|  | 

|   |  | 

|  | 

| 1grzecho   Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td 99r EXE