Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] cari 1,8i gls 16v 1997 silnik SDHC
Autor Wiadomość
riat 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-02-2015, 08:43   [Cari 1.8] cari 1,8i gls 16v 1997 silnik SDHC

Witam
Szanowni Forumowicze, jak to jest z alternatorami do cari? Czy te od GDI 1,6 1,8 pasują do GLS. A może i też od volvo V40. Bo domyślam się, że te od diesli to na pewno nie.
Coś mi się wydaje, że ten mój niedługo padnie i chcę kupić alternator na allegro an wszelki wypadek.
Bardzo proszę o info jak ktoś coś wie na ten temat.
To tyle
Pozdrawiam i czekam
r
PS
Moje cari to GLS i 1,8 v16 z jednym wałkiem rozrządu.

Bismarck 
Forumowicz

Auto: SdKfz 181
Wysłany: 22-02-2015, 09:33   

alternator jest to rodzaj prądnicy trójfazowej z prostownikiem gdzie wytworzona energia powstaje w stojanie a regulacja napięcia odbywa się w wirniku poprzez znianę natężenia prądu a tym samym zmianę pola magnetycznego - stosowany w samochodach wytwarza napięcie stałe

Regulator napięcia służy do utrzymywania na stałym poziomie napięcia wytwarzanego przez prądnicę lub alternator pomimo zmian obrotów silnika. W praktyce napięcie nie jest utrzymywane na stałym poziomie, tylko w pewnym zakresie, zależnym głównie od obrotów prądnicy, obciążenia alternatora i charakterystyki prądowo napięciowej akumulatora.

ładowanie I stopnia to około 13,5V
ładowanie II stopia to około 14,5V

Wiec generalnie nawet od Poloneza bedzie działac lecz nalezy zwrócic uwage na podłaczenia
oraz na ampery bo moze byc ze bedzie niedoladowywac to tak w skrócie bo temat jest dosc powazny i skomplikowany

parametrami w granicach bledu bedzie pasowało lecz nie wiem czy kostki podlaczeniowe beda pasowac najlepiej jak bys dobral do modelu auta jaki posiadasz

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 22-02-2015, 10:02   

Po za podłączeniem, które bardzo łatwo przerobić, są jeszcze mocowania, długość wałka i wielkość koła pasowego. W miśku regulatorem napięcia steruje ECU. Więc od poloneza można sobie delikatnie mówiąc wetknąć w bagażnik. :twisted:

Jak już zdechnie to jedź ze swoim do elektryka, niech wymieni szczotkotrzymacz i łożyska, sprawdzi uzwojenia i będziesz miał zregenerowany. A na allegro możesz trafić gorsze padło niż sam posiadasz.

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 22-02-2015, 10:24   Re: cari 1,8i gls 16v 1997 silnik SDHC

riat napisał/a:

Coś mi się wydaje, że ten mój niedługo padnie i chcę kupić alternator na allegro an wszelki wypadek.

A dlaczego tak Ci się wydaje ?

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 22-02-2015, 23:05   

Alternator w GDI jest połączony z komputerem silnika a w 1.6 nie czyli ma tylko wyjście ładowania i wyjście na kontrolkę. Jeśli uchwyty od wersji 1.6 są takie same i moc obydwu podobna to można montować.

Odpowiedz do tematu