Miernik ciśnienia do kół |
Autor |
Wiadomość |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 25-02-2015, 21:29 Miernik ciśnienia do kół
|
|
|
Cześć
szukałem (może trochę za słabo), ale nie znalazłem aktualnego tematu który by coś mówił o miernikach ciśnienia do kół, wiem że na jeden samochód dobrego miernika nie opłaca się kupować, ale jako że mi się przyda do co najmniej paru samochodów to mam pewne wymagania:
- możliwość mierzenia ok. 10 Bar jeżeli będzie tak samo dokładny jak i taki który miałby zakres do ok. 4 Bar
- błąd pomiaru możliwie mały (nie wiem jaki powinny mieć)
- to żeby nie rozpadł się po miesiącu i możliwie żeby nie rozpadł się po roku (akurat o rzeczy dbam i nawet te chińskie zabawki by długo podziałały)
- opcjonalnie moje widzimisię: końcówka elastyczna, albo kątowa żeby można było i w rowerze sprawdzić, tak aby nie trzeba było wkładać miernika między szprychy
no i mam parę pytań:
- rozumiem że miernik homologowany będzie miał pomiar bardziej zbliżony do rzeczywistego, tak?
- jaki jest lepszy? wskazówkowy? elektroniczny?
- czy wskaźnik glicerynowy do tego się nadaje? czy jest lepszy / gorszy? wiem tylko że dobry jest do pomiarów gdzie wskazówka mogłaby drgać
skoro temat w dziale Cari, to dodam jeszcze pytanie ile wy u siebie pompujecie?
no i na koniec, poleci ktoś jakieś przykładowe modele? |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
Ostatnio zmieniony przez MichciuGT 26-02-2015, 15:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 25-02-2015, 22:17
|
|
|
2,2-2,3 Bar miasto 2,4 - 2,5 trasa a wskaźnik jak to wskaznik to z dokladnoscia do 0,1 mierzy to wszystko to są zabaweczki jak chcesz kupić coś porządnego to niestety kosztuje... Ja bym sklaniał się w kierunku wskazowkowego z wąskim zakresem od powiedzmy 0 do 5 barów wystarczy spokojnie kupisz z większym zakresem masz mniej dokładnie. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 26-02-2015, 08:39
|
|
|
Pistolet do pompowania kól legalizowany kosztuje koło 150zł najtańszy, profi pistolet do cena rzędu 250-350zł
Najtańsze posiadaja możliwośc pomiaru do 10bat a te bardziej profesjonalne do 12bar, polecam kupić miernik analogowy
Tutaj w ofercie masz opis i dane przeciętnego pistoletu do pompowania kół z legalizacją http://www.garaż.com.pl/narzedzia-pneumatyczne/14043-wonder-pistolet-do-pompowania-kol-wonder-z-legalizacja.html |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 26-02-2015, 12:30
|
|
|
robertdg napisał/a: | polecam kupić miernik analogowy | Zastanawiałem się nad analogowym, ale wybrałem pistolet do pompowania kół z manometrem elektronicznym PCL Accura 1.8m DAC1C08. Ciśnienie sprawdzam co dwa tygodnie. Najbardziej zadowolony jestem z wyświetlacza, który jest czytelny i nie muszę się zastanawiać, gdzie znajduje się wskazówka.
http://www.pclairtechnolo...e4#.VO8ABSw2e9Y |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
|
|
|
 |
Ziemba.
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 100KM 1998r.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 11 Sty 2015 Posty: 441 Skąd: Okolice Grójca
|
Wysłany: 26-02-2015, 17:07
|
|
|
Ja z kolei sprawdzam (ewentualnie dopompowuję) ciśnienie w oponach przy każdym tankowaniu paliwa, kompresorem na stacji benzynowej. |
_________________ 03318/KMM
Cari 10.2013 - nadal
Banan/Cyrtryna 06.2017 - 11.2019
Ruda 03.2016 - 04.2017
Baśka 02.2017 - 03.2017
Pomogłem? Jeśli tak to się nie krępuj
http://www.pajacyk.pl/ |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 26-02-2015, 17:08
|
|
|
Osobiście nie polecam tanich mierników elektronicznych nawet tych rzekomo dobrych producentów, w dużej mierze zawilgocenie powietrza potrafi wpłynąć na błedny odczyt. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-02-2015, 17:32
|
|
|
ja bym jeszcze dodał że często w chwili rozładowywania się baterii zmieniają się wyniki pomiaru, można to zauważyć gdy często korzysta się z multimetru, także jestem bardziej za analogowym o dokładnym pomiarze
w sumie to ostatnio robię tak jak Ziemba, tylko że z innego powodu, co 2 tyg trzeba dopompować tylne prawe koło bo z 2,5 spada na 1,5, przy najbliższej wymianie opon sprawdzi się, a reszta opon trzyma tak że sprawdzam raz na 2-3 miesiące i zazwyczaj jest różnica +-0,3 - tylko ta różnica prawdopodobnie wynika z tego że używam różnych mierników i sprawdzam w różnej temp. raz po przejechaniu 15km, a raz po nocy... |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-02-2015, 17:52
|
|
|
MichciuGT napisał/a: | w chwili rozładowywania się baterii zmieniają się wyniki pomiaru, można to zauważyć gdy często korzysta się z multimetru, | Nie korzystam zbyt często z PCLa, dla tego bateria jak nówka.
robertdg napisał/a: | w dużej mierze zawilgocenie powietrza potrafi wpłynąć na błedny odczyt. |
Nie zauważyłem, aby wilgotność miała wpływ na pomiar (może z racji korzystania raz na 2 tygodnie). PCL nie jest tani, ale jak ktoś lubi mieć ciśnienie pod kontrolą to polecam. |
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 26-02-2015, 17:55
|
|
|
tyku napisał/a: | Nie zauważyłem, aby wilgotność miała wpływ na pomiar (może z racji korzystania raz na 2 tygodnie). | Odniosłem to do tanich mierników elektronicznych. PCL to górna półka, podejrzewam, że większość drażniących niuansow można przy nim zapomnieć |
 |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-02-2015, 18:47
|
|
|
okeej, chyba się zdecydowałem na Hazet 9041-1 po rozmowie z Hubeeertem :]
macie może jakieś inne propozycje w podobnej cenie? |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 27-02-2015, 18:50
|
|
|
jeszcze dla wymagających jest takie oto rozwiązanie które poprzez BT łączy sie z naszym telefonem opartym o android albo IOS i na bierząco pokazuje nam parametry cisnienie i temperature oraz informuje o zbyt niskim cisnieniu albo o błędach fajne ale jedyna wada to cena 120 funtów czyli coś koło 600 zł http://youtu.be/vNaVHhq2l4w |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-02-2015, 18:58
|
|
|
dobrze wiedzieć że jest taka rzecz, ale jeżeli jest za małe ciśnienie to będzie po prostu widać, a jeżeli jest trochę za małe to trzeba dopompować i przy pompowaniu trzeba mieć w miarę dokładny miernik...
jako że w nowych samochodach czujniki ciśnienia zostały wprowadzone jako obowiązkowe to siebie jeszcze dodam że czujniki w kole w zimę często szwankują (te w feldze) i lepszym rozwiązaniem wprowadzonym przez kilka firm jest mierzenie różnicy prędkości obrotowej kół za pomocą czujników ABS |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-02-2015, 19:27
|
|
|
MichciuGT napisał/a: | lepszym rozwiązaniem wprowadzonym przez kilka firm jest mierzenie różnicy prędkości obrotowej kół za pomocą czujników ABS | Akurat jesteś w błędzie.
"To jest pomiar pośredni, powoduje powstawanie sporych niedokładności. Dlatego systemy te wysyłają do kierowcy informację w postaci ostrzeżenia dopiero wtedy, gdy ciśnienie spadnie o około 20%. Ponadto informacja o spadku ciśnienia jest podawana ze sporym poślizgiem czasowym." Więcej do poczytania tutaj: http://autokult.pl/10757,...asada-dzialania |
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 27-02-2015, 19:52
|
|
|
MichciuGT napisał/a: | okeej, chyba się zdecydowałem na Hazet 9041-1 po rozmowie z Hubeeertem :]
macie może jakieś inne propozycje w podobnej cenie? |
To ja się tylko zapytam - czy warto przepłacać ? IMHO wystarczy Ci zwykły pistolet do pompowania opon. Ten Hazet kosztuje ok. 140 zł, a tu masz moją propozycję
http://www.selgros.pl/ofe...metrem-8-474787
Różnica polega oczywiście na cenie - ten pistolet z Selgrosa kosztuje 25 zł. Ale skoro nie prowadzisz warsztatu samochodowego czy wulkanizacyjnego, to taki pistolet jest spokojnie wystarczający. W bytomskim Selgrosie zresztą występują 2 rodzaje takich pistoletów, drugi model jest coś o 10 zł droższy.
Zawsze zresztą można taki pistolet, a w zasadzie jego manometr sprawdzić/skalibrować z jakimś profesjonalnym pistoletem kupionym za grube pieniądze.
Żeby nie było nieporozumień - kartę do Selgrosa może już obecnie każdy wyrobić, nie tylko osoby prowadzące działalność gospodarczą. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
|