Jak niedrogo odpicować srebrnego miśka |
Autor |
Wiadomość |
damian.z
Mitsumaniak
Auto: Space Star (2000r.) 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-03-2015, 17:37 Jak niedrogo odpicować srebrnego miśka
|
|
|
Witam wszystkich,
Chciałbym trochę odswiezyc lakier na samochodzie, tj zakryć jakies drobne ryski, zrobić połysk i ogólnie czymś zabezpieczyć ten lakier (srebrny metalik)
Nie wiem dokladnie czym można to zrobić w domowych warunkach i prosiłbym o jakieś rady, jak Wy dbacie o lakier, itp |
|
|
|
 |
Grzech1976
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sedan Inform 2014/2015
|
Wysłany: 19-03-2015, 20:25
|
|
|
Jest niezłe forum - kosmetykaaut - o interesującej ciebie tematyce. Nie wątpię, że forumowicze posiadają wiedzę w tym temacie rozległą, jednak moim zdaniem na forum przeznaczonym tylko do pielęgnacji samochodów, możesz znaleźć trochę więcej informacji niż tutaj. |
|
|
|
 |
damian.z
Mitsumaniak
Auto: Space Star (2000r.) 1.3
|
Wysłany: 19-03-2015, 21:10
|
|
|
Ok, zajrzałem tam, ale to nie dla mnie :/
Tam pokazywane są profesjonalne produkty, cena spora
Mi chodzi o ręczne, domowe i szybkie odnowienie lakieru.
Nie wymagam cudów, ale auto chyba nigdy takiego zabiegu nie przeszło, wiec nawet z tymi marketowymi produktami będzie różnica |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
|
Wysłany: 19-03-2015, 21:50
|
|
|
Zacznij od warsztatu lakierniczego, i polerki karoserii. To usunie drobne ryski, i przywróci połysk. To jest podstawa. Oczywiście, możesz samemu ręcznie się bawić w polerowanie (np. pasta lekkościerna Tempo, pasta polerska Farecla), ale IMHO to nie to samo, co polerka maszynowa.
Dopiero potem możesz ewentualnie się bawić w różne autokosmetyki, nabłyszczacze, woski do karoserii itp. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
Sunderland86
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A
|
Wysłany: 19-03-2015, 22:45
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Zacznij od warsztatu lakierniczego, i polerki karoserii. To usunie drobne ryski, i przywróci połysk. To jest podstawa. |
Podstawą jest porządne umycie auta, i wyglinkowanie lakieru przed polerowaniem. |
_________________ 28.04.2014 [*]
 |
|
|
|
 |
zimnylech
Forumowicz

Auto: Galant EA5X FSO Atu+ 1.4 Gti
|
Wysłany: 19-03-2015, 22:53
|
|
|
Ja w swoich autach tzn czerwony galant i srebrny metalic Polonez Atu zrobiłem tak. Kupiłem gąbkę z BOLL'a na szlifierkę (chyba żółta) nie za mocna nie za delikatna. Szlifierka miała regulacje obrotów wiec miałem większa kontrolę. Używałem TEMPO i jakiegoś mleczka (chyba Formuła) ale na samej paście już jest efekt. Po wszystkim kupiłem w Realu preparat T-CUT wosk+kolor+regeneracja w kolorze z odcieniami czerwonego jak i srebrnego. Powiem tak, polerka wygładziła lakier (w dotyku) i go ożywiła a poprawienie go woskiem sprawiło że był jeszcze ostrzejszy. Misiek nabrał rasowego wyglądu a Metaliczny lakier w Poldku oślepiał w słoneczne dni. T-CUT zakrywa drobne rysy i ubytki. Fakt nie jest to detaling PRO ale dla mnie wystarczające, jak już znajomi to zauważają to znaczy jest jest na plus.
Do szyb używam Blue Window Clean II od Nielsena, 1l kosztuje koło 30 zł i naprawdę daje radę, wystarczy raz psiknąć i przetrzeć, efekt jest super. |
_________________ Mój Misiek |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 20-03-2015, 07:11
|
|
|
A tam weź po prostu dobry szampon, wypucuj dobrze. Kup sobie wosk w płynie np. Sonox do starszych lakierów (są lepsze, ale ten jest prosty i łatwy w użytku). Nawoskuj. Potem wypoleruj i na pewno jakiś tam efekt jest.
Jak nie wystarczy to dopiero patrz za glinkami czy pastami lekkościernymi... Pierwsze po prostu nawoskuj i zobacz jak wygląda. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
|
Wysłany: 20-03-2015, 07:51
|
|
|
jeśli chodzi o wosk to najlepszy stosunek cena/jakość/trwałość ma collinite 476.
Jak chcesz wyciągnąć większą "głębie" lakieru to cos z meguiar's.
Mleczka czy woski typu formula 1 czy sonax nie opłaca sie nakładac |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|