[EAxx] Programowanie pilota centralnego zamka |
Autor |
Wiadomość |
mati_z
Forumowicz
Auto: Galant 2,5 V6 Sport Edition 99
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2014 Posty: 281 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22-03-2015, 12:17
|
|
|
Do mrugania kierunkowskazami jest specjalny moduł, dokładany chyba przez dilera na życzenie. Jak kupiłem Gala to miałem to odpięte, bo coś nie działało i kierunki cały czas świeciły. Okazało się, że jeden układ scalony się zepsuł, ale na razie to wyjąłem, bo wydaje mi się, że jeszcze nie działa jak powinno.
Tak to wygląda:
A tutaj wycinek z katalogu dodatków z podanym numerem:
 |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-03-2015, 12:29
|
|
|
mati_z, wiesz, w którym miejscu to montują? Więcej kabli do takiego prostego urządzenia chyba się nie dało podłączyć... |
|
|
|
 |
mati_z
Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2015, 12:35
|
|
|
Hugo, ja miałem to zamocowane koło puszki z bezpiecznikami, pod kierownicą, na trytytkę do takiej blachy. Ogólnie to podłączenie takie sobie i wszystkie kable czerwone
A kable to kolejno +12V, masa, sygnał do lampki z ETACSu, 2 sygnały od centralnego zamka (otwieranie/zamykanie) i 2 od migaczy (prawy/lewy) - to tak dla potomnych
Tutaj jeszcze zdjęcie co siedzi w środku:
Ogólnie prosty układ, te 2 scalaki to multiwibrator i bramki NAND, a to duże czarne to przekaźnik |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 22-03-2015, 13:22
|
|
|
Super, jutro będę tego szukał i montował w swoim. Dzięki. Przy okazji porobię fotki gdzie są podłączone kable żebym nie zapomniał mati_z napisał/a: | sygnał do lampki z ETACSu | Rozumiem, że mimo mrugających kierunkowskazów lampka w kabinie również sygnalizuje otwarcie/zamknięcie auta z pilota? |
|
|
|
 |
mati_z
Forumowicz
|
Wysłany: 22-03-2015, 13:28
|
|
|
Tak, to urządzenie pobiera ten sygnał i przekazuje go na kierunki. Ogólnie długo się naszukałem, żeby to znaleźć w necie i w końcu natrafiłem na jakimś niemieckim forum
Najpierw myślałem, że mam coś w kablach pokopane, no ale pomyślałem, że skoro tak jest podłączone to musiało kiedyś działać i sprawdziłem te scalaki. Nawet nie musiałem do sklepu lecieć, bo miałem taki w swoich śmieciach |
|
|
|
 |
pit696
Forumowicz

Auto: galant
|
Wysłany: 22-03-2015, 16:53
|
|
|
Hugo napisał/a: | Jaki moduł? |
moduł etacs(ten niebieski)
Hugo, a pilot od anglika własnie od wersji sport. |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 22-03-2015, 20:26
|
|
|
pit696 napisał/a: | Hugo, a pilot od anglika własnie od wersji sport. | No właśnie tak myślałem, europejskie Avance miały takie same piloty jak każdy inny Gal po I lifcie, czyli takie: http://allegro.pl/mitsubi...5132296268.html |
|
|
|
 |
abdul
Forumowicz

Auto: Laguna GT
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 415 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 01-08-2015, 18:05
|
|
|
Ja mam caly czas problem z pilotem wchodze normalnie w tryb programowania ale po wcisnieciu LOCK 3 razy nie ma zadnej reakcji... Bateria nowa, pilot byl sprawdzany i napewno wysyla sygnal. Gdzie jest zamontowany odbiornik pilota? Moze tam cos nie gra? |
|
 |
fj_mike
Mitsumaniak

Auto: Dyplomatyczne EA5A
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Maj 2008 Posty: 6516 Skąd: Gdynia/Aagotnes
|
Wysłany: 03-08-2015, 18:49
|
|
|
abdul napisał/a: | Gdzie jest zamontowany odbiornik pilota? |
Dwie strony wcześniej jest ilustracja. |
_________________ Gość zobacz moje miśki - EA5A '98 i EA2W '02 by fj_mike
Jakby każdy stosował się do tego co piszą na forach różnych, to by dobrze na tym nie wyszedł. Trzeba podejść ze zdrowym rozsądkiem bo i u nas zdarzają się chore pomysły by Owczar
 |
|
|
|
 |
abdul
Forumowicz

Auto: Laguna GT
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 415 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 03-08-2015, 21:04
|
|
|
fj_mike, Bog zaplac |
|
 |
pappagiorgio
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 V24
|
Wysłany: 12-08-2015, 17:51
|
|
|
mam pytanie do kogoś komu udało się zaprogramować pilota. W moim galancie, nie działa on od samego początku, wymieniłem dzisiaj moduł ETACS oraz odbiornik pilota i dalej nie działa. Zastanawia mnie jednak wchodzenie w tryb programowania. Mając kluczyk na pozycji LOCK wkładam zworę w piny 1-4, przekręcam kluczyk na ON (1sek) ACC...ON...ACC...ON...ACC i nic się nie dzieje, jednak jak przekręcę kluczyk w pozycję LOCK wtedy zamki zamkną się i otworzą (według instrukcji po trzecim powrocie na ACC powinno się tak stać) naciskanie przycisku na pilocie czy to LOCK czy UNLOCK 2,3,sto razy nic nie daje :/ Pilot sprawdzałem na generatorze i wysyła falę 433MHz (czyli dobry), bateria nowa, pilot wygląda na oryginalny, w środku jest taki sam napis jak na module radiowym. Może ktoś opisać komu udało się tak pilota zaprogramować czy dobrze wykonuje procedure? |
|
 |
Grid
Forumowicz
Auto: Galant V6, Legnum VR-4, MSS1.3
|
Wysłany: 14-08-2015, 23:06
|
|
|
pappagiorgio napisał/a: | Może ktoś opisać komu udało się tak pilota zaprogramować czy dobrze wykonuje procedure? |
Spróbuj wg. tego opisu (mojego autorstwa) dla VR-4. Procedura wydaje się identyczna więc filmik powinien się przydać:
http://forum.mitsumaniaki...1411583#1411583 |
|
|
|
 |
pappagiorgio
Forumowicz
|
Wysłany: 16-08-2015, 22:55
|
|
|
podekscytowany poleciałem do samochodu wypróbować nową metodę ale niestety w moim nie działa próbuję szybko przełączać z ACC na ON trzy razy następnie na LOCK, zamek klepie ale po trzech naciśnięciach na pilocie cisza próbowałem też stacyjkę przełączać z LOCK na ON i tak trzy razy, podobnie; przy przekręceniu kluczyka na LOCK klepie zamek, wduszenie przycisku na pilocie trzy razy, cisza :/ zastanawiam się co jeszcze może być zepsute, moduł ETACS i KEYLESS RECIVER wymieniony, pilot nadaje (fakt, że nie wiem co ale nadaje) ostatecznie wsadzę pilota uniwersalnego bo już otwieranie z kluczyka mnie denerwuje. |
|
 |
piotrkor1
Forumowicz piotrkor1

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 TT typ S
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Mar 2008 Posty: 601 Skąd: OSIEK NAD NOTECIĄ
|
Wysłany: 17-08-2015, 08:26
|
|
|
pappagiorgio napisał/a: | podekscytowany poleciałem do samochodu wypróbować nową metodę ale niestety w moim nie działa próbuję szybko przełączać z ACC na ON trzy razy następnie na LOCK, zamek klepie ale po trzech naciśnięciach na pilocie cisza próbowałem też stacyjkę przełączać z LOCK na ON i tak trzy razy, podobnie; przy przekręceniu kluczyka na LOCK klepie zamek, wduszenie przycisku na pilocie trzy razy, cisza :/ zastanawiam się co jeszcze może być zepsute, moduł ETACS i KEYLESS RECIVER wymieniony, pilot nadaje (fakt, że nie wiem co ale nadaje) ostatecznie wsadzę pilota uniwersalnego bo już otwieranie z kluczyka mnie denerwuje. |
Trzymaj się dokładnie procedury kodowania to w końcu zadziała.Ja też za pierwszym razem poległem a kodowałem nowy kluczyk do VR-4.Chociaż powiem ci,że jak koduję dodatkowego pilota do V6 to ta procedura znowu nie działa(zamek nie wchodzi w tryb nauki).
Myślę,że liczą się tu szczegóły.Zrób tak:
-włóż kluczyk do stacyjki
-wsadź spinacz w pin 1(można przy otwartych drzwiach dla lepszej widoczności),drugi jego koniec ustaw tak aby był na skraju pinu 4 nie wciskaj go głębiej.
-po wejściu do auta(wszystkie drzwi zamknięte)wymacaj spinacz i wciśnij go głębiej
-przekręć nie za szybko(tak jak na filmie)3 razy kluczyk AC/ON,AC/OFF
-zamki muszą się otworzyć i zamknąć wtedy pilot wchodzi w tryb nauki
-po tym potwierdzeniu wyjmij klucz z stacyjki i naciśnij na pilocie obojętnie jaki przycisk LOCK lub UNLOCK ale 3 razy.Zamki powinny się ponownie otworzyć się i zamknąć.
Potem jeszcze 3 razy ten sam przycisk na pilocie,znowu powinno potwierdzić zamkami
i gotowe.
Cierpliwość jest tu potrzebna.
[ Dodano: 17-08-2015, 08:27 ]
Grid, Jeszcze raz dziękuję!!!!!!!!!!!!! |
|
 |
pappagiorgio
Forumowicz
|
Wysłany: 19-08-2015, 17:31
|
|
|
Udało się! Winny był jednak pilot. Nadawał 433MHz ale ostatnio mnie oświetliła myśl, że może nadawać samą nośną bez informacji. Przyjrzałem mu się pod lupą i dwa piny od nadajnika radiowego miały pęknięte luty. Poprawiłem luty i od pierwszego programowania załapał.
Dla potomności, moja procedura programowania (przypominam, że stacyjka ma LOCK,ACC,ON,START):
1) pin w gniazdo zwierając 1-4
2) kluczyk na ON -> LOCK -> ON -> LOCK -> ON -> LOCK w odstępach około 1s.
3) samochód klepie zamkami,
4) trzy razy wolnym tempem (pauza około 1s) przycisk LOCK na pilocie
5) samochód klepnął zamkami,
6) kluczyk na ON (świecą się kontrolki - według instrukcji to jeden z sygnałów kończących programowanie)
7) jeszcze raz przycisk LOCK na pilocie (kontrolki świecą)
stacyjka na LOCK
9) wyjmuje drucik.
Mój Zawisza, już po jednym przekręceniu z ON -> LOCK klepie zamkami (najstarsza procedura programowania) i zapewne już wtedy mogłem programować pilota, jednak wykonałem procedurę trzech włączeń, w wolnym tempie. Teraz pozostało kupić nową obudowę pilota bo moja już nadszarpnięta jest zębem czasu |
|
 |
|