[Cari 1.6] Problemy ze skrzynią biegów |
Autor |
Wiadomość |
BIGGS76
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 103KM
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-03-2015, 20:41 [Cari 1.6] Problemy ze skrzynią biegów
|
|
|
Witam
Pewnie już kiedyś to wałkowaliście, ale jestem nowy szukałem, ponoć temat zamknięty ale spróbuje. Chodzi o skrzynie biegów w mojej Cari, z jedynką jest nieraz problemik np przy redukcji biegu, ale najgorzej mam wbijając 3 albo z 4 na 3 słychać ewidentny zgrzyt. Na domiar tego nieraz gdy zaliczy się dołek auto skacze to wypada mi właśnie 3. Jadąc dzwignia ladnie leży w położeniu ale gdy odejmę gaz dzwignia pyka do tyłu dam gaz znowu drgnie w miejsce biegu. Niedawno u znajomego mechanika robiłem co nie co i sprawdził tę przypadłość i na jego wiedzę i oko słuch bo rozpędził się aby wypróbować wszystkie biegi to na 5 robiło wzzziiiiuu jak w Predom-skim odkurzaczu wyło nie miłosiernie . W dłuższej trasie nie da się jechać. Mechanik polecił mi poszukać takową skrzynie - nie wiem tylko czy prawda to czy mit bo nie chciał bym zostać z ręką w nocniku jak się rozleci w mieście pół biedy ale jak dało by się inaczej i na 100% zreperować to na co mi zamawiać jakąś skrzynię - właściwie już ją znalazłem i niedługo się zjawi. Jestem z obolała głową bo wydać kilka setek na skrzynię boli a jeśli dało by się uratować tę . Znajdą się dobre ludzie i poradzą? mechanikowi ufam na 90% bo oni zawsze coś znajda aby wydłubać i zarobić, albo naciągnąć nie da się ukryć. Moja Cari rocznik 2002 pojemność 1.6 103 KM |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 30-03-2015, 20:47
|
|
|
Skrzynie możesz kupić w stosunkowo niskiej cenie porónując do kosztu częsci (tego dokładnie nikt Ci nei określi jezeli nie zrobi się inspekcji skrzyni), gdzie niektóre detale potrafia kosztowac kilka stówek |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 30-03-2015, 22:01
|
|
|
robertdg napisał/a: | Skrzynie możesz kupić w stosunkowo niskiej cenie porónując do kosztu częsci |
Myślisz o używkach z Aledrogo ? IMHO to jest loteria, i to z minimalną szansą wygranej.
Prędzej poszukałbym warsztatu/warsztatów regenerujących skrzynie, i albo tam bym spróbował kupić, albo w razie braku oddałbym swoją do regeneracji. Dla mnie osobiście to ciut pewniejsze jednak, niż naprawa na warsztacie samochodowym. Oczywiście, wszystko jeszcze zależy od kosztów... |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 31-03-2015, 07:58
|
|
|
całego anglika w dobrym stanie kupisz z tego rocznika za 100-200 funtów max na aukcji to pomyśl realnie za ile skrzynie można by kupić, na szrocie 20-30 funtów? z tym ze w polsce to ceny na złomach zas częsci to mają z wygrzebane, niejednokrotnie sie pukałem w czoło jak gosciu mi ceną krzyknął ja bym sie nie bawił w regeneracje teraz to specjalistów ze świecą szukac więcej jest naciągaczy których jedyna umiejetnośc to odchudzanie portfela klienta. |
|
|
|
 |
BIGGS76
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2015, 18:28
|
|
|
Witam
Co do kupowania drugiej Cari to nie uśmiecha mi się bo nie mieszkam w UK a dwa że gdzie to trzymać? pod blokiem nie da rady, działki nie posiadam, garażu też nie więc na razie odpada mi ta rada chyba że wygram w totka wtedy byłby garaż posesja można jakiegoś na części trzymać . Tak pozostaje zakupić skrzynie bo jak rasiak1980 twierdzi dobrego fachowca od skrzyń ze świecą szukać, i modły w niebo słać aby była dobra. Wielkie dzięki wszystkim zainteresowanym moim problemem i radami. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-03-2015, 18:44
|
|
|
Na Śląsku na regenerowane skrzynie dają jakąś tam gwarancję, o ile pamiętam 3 lub 6 miesięcy, pewnie w Szczecinie będzie tak samo.
Poszukaj tutaj jakiegoś warsztatu.
http://www.google.pl/?gws...C3%B3w+szczecin |
_________________ Adam
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
BIGGS76
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2015, 19:02
|
|
|
apg2312 dzięki nie wiem zaćmienie miałem jakieś nie wpadło mi to do "łba" ale kto pyta nie błądzi. Zastanawiam się czy nie podpiąć zapytania odnośnie przycisków do zamykania otwierania szyb z mojej strony brakuje dwóch klawiszy trochę uciążliwe, szukałem na allegro - nima , wiem że jedno jest podświetlane drugie nie wiem nie ma tego plastikowego tworzywa kwadracik czy jak mu tam duperołu no może wie ktoś gdzie to dostać jakiś sklep , szrot, za ile? wielkie dzięki za wszelakie info. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-03-2015, 20:03
|
|
|
Pojedyncze przyciski są po ok. 30 zł za sztukę w ASO Bez problemu sprowadzą, ja czekałem ok. tygodnia. Oczywiście, Cari przed liftem. Do poliftowej ceny o ile pamiętam są podobne.
Na Allegro to raczej cały panel kupisz.
Ewentualnie skontaktuj się z forumowiczem Japaneze
Marek Malik auto części
ul. Łaska 12
95-200 Pabianice
telefon: (042) 215 44 02
GSM: 602 224 584
GG: 1027199 |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 01-04-2015, 02:29
|
|
|
To jak dają 6 miesięcy to już masz odpowiedź na pytanie jak jest wykonana taka regeneracja, powinni dać minimum rok! |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-04-2015, 19:40
|
|
|
A najlepiej dożywotnio
Tyle, że tutaj jest prosty wybór :
Kupujesz nową skrzynię biegów np. w ASO - koszt ładnych kilku tysięcy zł, gwarancja ile ? 2-3 lata ?
Skrzynia regenerowana - między 600 a 1400 zł, gwarancja 3 do 6 miesięcy, czasami dłuższa - zależy od zakładu
Używka z Allegro - co najwyżej "gwarancja rozruchowa", zwykle 7-14 dni, albo i nic
Używka ze szrotu - zazwyczaj nie ma żadnej gwarancji ani możliwości zwrotu
Naprawa skrzyni u mechanika - koszt nieznany, może wynieść tyle co skrzynia regenerowana, lub nawet sporo więcej. Gwarancja - teoretycznie rok na wykonaną robotę i wymienione części.
Wolny wybór |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD GLX
|
Wysłany: 01-04-2015, 21:31
|
|
|
Ja regenerowałem i to dwukrotnie. Pierwszy raz po naprawie byłem bardzo zadowolony. Niestety wypadek losowy sprawił, że drugi raz skrzynię naprawiałem i choć zrobiłem już ze 30 tys. po drugiej naprawie to nie jestem w pełni usatysfakcjonowany. Dodam, że za każdym razem wydałem około 1400 złotych + wyjęcie skrzyni. Raz sam wyjmowałem, więc koszty z tego tytułu odpadły. Tak jak koledzy piszą - zakup używanej to naprawdę loteria tym bardziej, że te skrzynie raczej kiepskie są i na ogół używane też są w nie najlepszym stanie. |
|
|
|
 |
|