[Cari 1.6] Głośniki tylne - wymiana |
Autor |
Wiadomość |
DyrmaZasadniczo
Forumowicz Carisma 1.6
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-04-2015, 16:29 [Cari 1.6] Głośniki tylne - wymiana
|
|
|
Witam,
Panowie, jak wydłubać tylne głośniki spod klapy bagażnika? Jakoś nie mogę znaleźć żadnych zaczepów ani śrub, a nie chcę niczego zniszczyć bo plastiki po 13 latach mogą być już nieco sfatygowane.
I od razu pytanie dodatkowe - czy moglibyście polecić jakieś głośniki na tył w rozsądnej cenie? Radio które posiadam to JVC KD-X200EY. Jest to jakiś niski model radia, jednak mi starcza do zwykłego słuchania muzyki. Chciałbym wymienić tylne bo już, wybaczcie wyrażenie, strasznie pierdzą.
Czy przy okazji warto zastanowić się nad wymianą kabli, którymi podłączam głośniki? I czy jest to dużo zachodu, jak np prucie połowy samochodu żeby te kabelki wydłubać i wpakować nowe?
Byłbym wdzięczny za pomoc bo jeśli chodzi o sprawy audio i elektronike jestem toootalnie lewy |
|
 |
Flaczyna
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 2004r
|
Wysłany: 04-04-2015, 20:22
|
|
|
Witaj,
Wersja sedan czy hb? |
|
|
|
 |
DyrmaZasadniczo
Forumowicz Carisma 1.6
|
Wysłany: 04-04-2015, 20:25
|
|
|
Hatchback:) niestety |
|
 |
Flaczyna
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 2004r
|
Wysłany: 04-04-2015, 20:35
|
|
|
W takim razie podważasz do góry maskownice z siatki. Odchodzą bez najmniejszych problemów. U mnie same odpadają, gdy położę na półce coś cięższego
Co do pakowania tam głośników - daruj sobie. Nowe głośniki i tak będą pierdziały, gdyż te wszystkie wyrobione plastiki będą latać w rytm muzyki. Pomijam już kwestię basów. Lepiej wymienić przednie głośniki, a w radiu tylne wyciszyć. |
|
|
|
 |
DyrmaZasadniczo
Forumowicz Carisma 1.6
|
Wysłany: 04-04-2015, 20:50
|
|
|
Dziekuje
Widzisz, ja wlasnie wole miec 60% lub ciut wiecej na tyle a z przodu ciszej :/
Mowisz ze przez plastiki i tak bedzie pierdziec...chyba masz racje...
Masz moze inny pomysl? Poza wycinaniem kółek w samej półce?;) |
|
 |
dexter1992
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V Avance
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Lip 2014 Posty: 171 Skąd: Siucice
|
Wysłany: 04-04-2015, 21:29
|
|
|
Osobiście nie proponuję wrzucać niczego w tył. Lepiej dać z przodu Hertz i może jakiś sub w bagażniku aktywny. Chyba, że już chcesz to pamiętaj o dystansach to samo z przodu. U mnie gra aktualnie przód Kenwood tył Pioneer ale odłączę i sub wzmacniacz boschmann ale na razie zastanawiam się nad głośnikiem. |
|
|
|
 |
DyrmaZasadniczo
Forumowicz Carisma 1.6
|
Wysłany: 04-04-2015, 21:45
|
|
|
Kupilem rok temu jakies Hertze na przod ale sa tak syfiaste ze mam lepszy pozytek z fabrycznych tylow. Widocznie kupilem bardzo niski model.
sub aktywny? A jakie to sa pieniadze? Potrzeba do tego wzmacniacz i nowe kabelki? |
|
 |
dexter1992
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6 16V Avance
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Lip 2014 Posty: 171 Skąd: Siucice
|
Wysłany: 04-04-2015, 22:21
|
|
|
Jeśli aktywny i to zależy jaki. Przewody to zasilanie od aku +, masę możesz wziąć z śruby od tylnej kanapy i oczywiście remote przewody peiying koszt 50 zł. To zależy bo Hertz przykładowo na przód kosztują prawie 200 zł za co niektórzy polecają Phonocary i to dobre rozwiązanie. Zacznijmy DyrmaZasadniczo, jaką kwotą dysponujesz ? Pewnie nie urazy każdy chce tanio i dobrze ale jakiś kompromis trzeba znaleźć |
|
|
|
 |
DyrmaZasadniczo
Forumowicz Carisma 1.6
|
Wysłany: 04-04-2015, 22:30
|
|
|
Ja wiem, że robi się albo tanio, albo dobrze
Nie mam sprecyzowanej kwoty jaką chcę na to poświęcić. Zależy mi tylko na tym, żeby grały w miarę czysto i nie pierdziały przy utworach, które mają nieco więcej basu niż Mazurek Dąbrowskiego W planach nie posiadam rwania 17latek na starą carismę (chociaż....:D)
Planem "b" jest wyprucie z hyundaia i30 tylnych głośników z drzwi. Jestem w szoku, że seryjne głośniki tak przyzwoicie grają. Jakiś dystant by się dało i byłoby w porządku.
To co aktualnie mam na przodzie to chyba Hertz DCX 165. Dla mnie masakra, naprawde tylna czesc ciała boli jak te glosniki graja.
Jeśli masz czas i ochotę, to byłbym wdzięczny za przedstawienie Twojej wizji rozwiązania (np linki do allegro lub podanie modeli części) do mojego auta (przypominam o mozliwosci wyprucia glosnikow z "hjundaja").
Jeśli tył mi ładnie zagra (pamiętam o trzeszczących plastikach) to chętnie zrezygnuje z tuby |
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 07-04-2015, 02:56
|
|
|
nigdy nie zagra ci dobry głośnik w duecie z kiepskimi głośnikami, te hertze wrzuć do tyłu bo to są 2 albo 3 drożne, na przód daj zestaw odseparowany (osobno głosnik szerokopasmowy osobno głośnik wysokotonowy) z tyłu pod maskownicą głośników może być mało miejsca na 2-3 drożny głośnik trzeba wtedy wyciąć część kratki maskownicy bo tam jest podwójna kratka nie wiadomo czemu, jak sie przyglądniesz zobaczysz o co chodzi wycinasz jedną cześć kratki z zewnątrz nic nie będzie widac a wtedy głośnik sie zmieści pod kratką, dodatkowo wytłumić trzeba drzwi i tak jak wcześniej dexter napisał aktywny subwoofer bez tego głośniki będą słabo grać i ciężko będzie zestroić |
|
|
|
 |
|