|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mitsubishi Mirage 1.5 z 1990r. USA "Misiek" |
Autor |
Wiadomość |
TreworBG
Nowy Forumowicz TreworBG

Auto: Mitsubishi Mirage 1.5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-04-2015, 11:53 Mitsubishi Mirage 1.5 z 1990r. USA "Misiek"
|
|
|
Siemano,
Zanim opowiem historię Miśka wypada przedstawić etymologię jego zakupu W grudniu 2014 roku kupiliśmy mieszkanie, równolegle wystartowała więc operacja "remontowóz". Wszelkie serwisy typu Allegro, Gumtree czy OLX zostały zaprogramowane na przysyłanie ofert samochodów do 4000zł. Przypadkowo w Boże Narodzenie trafiła nam się idealna okazja - zagazowany Fiat Siena za 1000 zł. Ideał do prac remontowych, przewiózł kafelki, worki z cementem itd. niestety jego stan przypominał stalowe rurki ze złomowiska, więc po niecałym miesiącu został odsprzedany kolekcjonerowi z Dębicy Zysk - ok. 100zł.
Następca niewiele się różnił, ponieważ trafiliśmy na Sienę z silnikiem 1.6 w benzynie, w bardzo dobrym stanie - byliśmy zadowoleni do momentu zatankowania drugiego pełnego baku - 12 l/100km... Okazało się, że padnięta sonda, więc przewieźliśmy co mieliśmy przewieźć (polecam ten samochód na transport mebli z Ikei) i poszedł do następnego sprzedawcy - zysk 150zł, w międzyczasie wymieniony rozrząd.
Wracając do Mitsubishi. Remont mieszkania się skończył, zostaliśmy bez samochodu, a mieszkanie trzeba wyposażyć. Powiadomienia ciągle przychodziły i w pewnym momencie trafiłem na ten oto egzemplarz (zdjęcia z ogłoszenia):
Szybki telefon i pojechaliśmy go obejrzeć na stację. Na pierwszy rzut oka miłość od pierwszego spojrzenia, żona na bok (ona też się zakochała). Po oględzinach i rozmowie z właścicielami (syn z ojcem) zauważyliśmy następujące rzeczy:
Na +:
- samochód bardzo zadbany, wnętrze prawie nowe, blacharka bardzo dobra
- automatyczna, 3-stopniowa skrzynia biegów
- bajeranckie (jak z Cojaka) pasy bezpieczeństwa, które się same zapinają po zamknięciu drzwi
- pół-skórzana oryginalna tapicerka kanapy tylnej, fotele materiałowe, też ładne
- sporo miejsca jak na tak mały samochód (zarówno z przodu, z tyłu jak i w bagażniku)
Na -:
- dziura w nadkolu - można kombinować z blacharzem, ale lepiej znaleźć nową część
- problem z mechanizmem otwierania drzwi tylnych (da się je otworzyć tylko od środka, coś tam było mieszane)
- nieszczelny wydech (dym ucieka na wysokości połowy samochodu)
- uszkodzone gałki regulacji lusterek bocznych
Generalnie po pierwszym razie
Ponad dwa tygodnie minęły zanim ja się zdecydowałem, jeszcze tydzień na przemyślenia Sprzedających, którzy niekoniecznie chcieli się z Miśkiem rozstawać (poważnie, płakał jak sprzedawał). Dzień przed sfinalizowaniem transakcji wzięliśmy go jeszcze na przegląd do ASO, hamulce igła, zawieszenie na 5+, generalnie nie znaleźli niczego czego nie wiedziałem wcześniej, ale przynajmniej wyniki mam z hamowni na papierze
Samochód kupiony i od 8 kwietnia cieszy się nowymi właścicielami
Po przejechaniu pierwszych 100 kilometrów wiem już że:
- hamulce to sprawdzenia, mocno trą z przodu
- przy skręcaniu zgrzyta kierownica, myślę że kwestia nasmarowania łożyska
- przy uruchomieniu rankiem gaśnie jak zmieniam z "Parking" na "Rear" albo "Drive" - świece? akumulator?
Ale jesteśmy bardzo zadowoleni, szczególnie że potrzebne nam było auto, a nie spodziewaliśmy się, że znajdziemy takie, które będzie się wyróżniało na ulicach
Poniżej kilka zdjęć już po przerejestrowaniu
I mała specyfikacja techniczna:
Model: Mitsubishi Mirage
Rok produkcji: 1990, Japonia
Pojemność i moc silnika: 1468cm3, 60kW/90KM
Kolor: niebieski
RÓWNIEŻ GRATULUJĘ JEŚLI DOCZYTAŁEŚ/ŁAŚ DO TEGO MOMENTU!!
Teraz czas na sobotę, zabieram Miśka do szkoły i robimy mu przegląd totalny 8-godzinny połączony ze spisem części wymagających wymiany / naprawy |
Ostatnio zmieniony przez mkm 12-04-2015, 12:12, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
KsiadzRobak
Forumowicz
Auto: Lancer
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Wrz 2014 Posty: 1029 Skąd: ecki
|
Wysłany: 10-04-2015, 13:01
|
|
|
Do dymu: te silniki lubiły pękać kolektor wydechowy.
Zgrzytanie przy skręcaniu: od spodu kierownicy jest cypek co łączy klakson - czasem wystarczy posmarować. |
|
|
|
 |
filll
Mitsumaniak

Auto: Galant EA3->5A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 02 Lis 2007 Posty: 241 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-04-2015, 13:28
|
|
|
Bardzo fajny wozik |
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 10-04-2015, 13:44
|
|
|
Heh, ja na Twoim miejscu postarałbym się o żółte tablice Wymagania spełnia
Cytat: | Pojazd zabytkowy powinien:
- mieć co najmniej 25 lat,
- być nieprodukowany (w modelu) od lat 15,
- posiadać minimum 75 proc. zachowanych oryginalnych części (w tym główne podzespoły).
|
W sumie trochę to kosztuje, ale auto fajnie się wyróżnia. No i z tego, co przeczytałem na necie :
Cytat: | przepisy zakładają, że po pierwszym, dopuszczającym do ruchu, badaniu pojazd zabytkowy zwolniony jest z okresowych kontroli technicznych |
http://www.gazetapodatnik...wego-a_3045.htm
oraz
Cytat: | możliwość czasowego zawieszenia ubezpieczenia OC, minimum na jeden miesiąc. Ubezpieczamy pojazd zabytkowy tylko na czas, w którym pojazd używamy. W pozostałym czasie auto może stać w garażu bez konieczności opłacania obowiązkowej polisy |
http://regiomoto.pl/porta...ztuje-i-co-daje |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
TreworBG
Nowy Forumowicz TreworBG

|
Wysłany: 10-04-2015, 15:24
|
|
|
filll napisał/a: | Bardzo fajny wozik |
Dzięki, nam też się podoba
apg2312 napisał/a: | Heh, ja na Twoim miejscu postarałbym się o żółte tablice Wymagania spełnia |
Wymagania spełnia, ale nie jest to dla mnie priorytetem, tak naprawdę oprócz żółtych tablic i bezterminowego przeglądu wiele się nie zmienia. Żółte tablice to na chwile obecną niekonieczny wydatek, 100zł rocznie na przegląd to też da się ogarnąć, a samochodem będziemy jeździć na co dzień więc przerwy w OC nie są potrzebne. Prędzej wymienię na pewno obecne tablice bo tylna jest powyginana i wypadałoby z tyłu zamontować kwadrat |
|
|
|
 |
kisian
Mitsumaniak kisian 00537
Auto: MSS 1.6 2003
Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 546 Skąd: Wola Dębińska
|
Wysłany: 10-04-2015, 18:47
|
|
|
Czyli jednak znalazł chętnego... To autko wisiało/wisi na OLX chyba z dwa lata. Zresztą ogłoszenie jest dalej. http://olx.pl/oferta/mits...html#b6713a550c
Zakładam że nie jest to kryptoreklama mająca na celu sukces w sprzedawaniu autka? |
|
|
|
 |
TreworBG
Nowy Forumowicz TreworBG

|
Wysłany: 11-04-2015, 00:06
|
|
|
kisian napisał/a: | Zakładam że nie jest to kryptoreklama mająca na celu sukces w sprzedawaniu autka? |
Rozgryzłeś mnie, nie miałem już pomysłu jak go sprzedać więc posunąłem się do spamowania forów internetowych
A tak na poważnie to ja nie z tych, którzy z nudów siedzą na forach Handlarzem też nie jestem (mimo już 3 sprzedanych aut w tym roku) |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 11-04-2015, 20:59
|
|
|
TreworBG, kolor masz niebieski! Tamten kolokwializm na Forum uznawany jest za wulgaryzm.
kisian, gratuluję czujności
Faktycznie to auto wisiało i wisiało, ale... cena byłą dość wysoka, a to niestety "golas".
TreworBG, na start szukaj licznika z obrotomierzem - znacznie poprawia wygląd deski |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2015, 21:03
|
|
|
TreworBG, coś Ty na maskę przykleił? |
|
|
|
 |
kisian
Mitsumaniak kisian 00537
Auto: MSS 1.6 2003
Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 546 Skąd: Wola Dębińska
|
Wysłany: 11-04-2015, 23:34
|
|
|
mkm napisał/a: | kisian, gratuluję czujności |
Ja nikomu nie jestem wrogiem, ale już kilku takich "miłośników" na forum już było. Pierwszy z brzegu właściciel tego Gala http://olx.pl/oferta/mits...html#97a46d1fea |
|
|
|
 |
TreworBG
Nowy Forumowicz TreworBG

|
Wysłany: 12-04-2015, 12:06
|
|
|
mkm napisał/a: | Tamten kolokwializm na Forum uznawany jest za wulgaryzm. |
Sorry nie chciałem być ukąśliwy, samochód jest w 100% mój - przekonacie się o tym wkrótce bo będzie sporo roboty przy nim także będę miał sporo pytań a ogłoszenie zniknie jak tylko poprzedni właściciele je usuną...
mkm napisał/a: | TreworBG, coś Ty na maskę przykleił? |
Nie ja, poprzednicy! Z przodu nosorożec, z tyłu dwie człółki już zdjęte tylko muszę się z klejem uporać
mkm napisał/a: | Faktycznie to auto wisiało i wisiało, ale... cena byłą dość wysoka, a to niestety "golas". |
Hmm... nie obserwowałem ogłoszeń dłużej niż od stycznia... dla mnie cena jest w porządku, jak na nią to auto jest naprawdę w super stanie, przy okazji jakiegoś zlotu będzie się można o tym przekonać co więcej zależało mi, żeby kupić auto z historią, a Misiek ma jej już 25 lat zawsze to lepsze niż Vectra z 2002
mkm napisał/a: | TreworBG, na start szukaj licznika z obrotomierzem - znacznie poprawia wygląd deski |
Po uporaniu się ze wszystkimi naprawami koniecznymi do bezpiecznego użytkowania samochodu zacznę się rozglądać za tym co można w nim uzupełnić
kisian napisał/a: | Ja nikomu nie jestem wrogiem, ale już kilku takich "miłośników" na forum już było. Pierwszy z brzegu właściciel tego Gala |
Zwracam honor |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 13-04-2015, 22:09
|
|
|
TreworBG napisał/a: | - przy uruchomieniu rankiem gaśnie jak zmieniam z "Parking" na "Rear" albo "Drive" - świece? akumulator? | czyszczenie przepustnicy!!
Silnik dostaje obciążenie, i zanim zareaguje silniczek krokowy, przymyka przepustnicę - za mało powietrza, spadają obroty i bach - gaśnie
Zdejmij przewód dolotowy (trąba słonia) i wyczyść ile się da - ile sięgniesz (preparat do czyszczenia gaźników pomoże)
Potem regulacja wolnych obrotów.
I nie będzie gasł.
Powodzenia |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
TreworBG
Nowy Forumowicz TreworBG

|
Wysłany: 14-04-2015, 08:54
|
|
|
KsiadzRobak napisał/a: | Do dymu: te silniki lubiły pękać kolektor wydechowy.
Zgrzytanie przy skręcaniu: od spodu kierownicy jest cypek co łączy klakson - czasem wystarczy posmarować. |
To chyba raczej nie kolektor bo dymi w połowie samochodu (tak między przednimi a tylnymi fotelami), ale sprawdzę dzięki za wskazówkę co do kierownicy, to chyba będzie najłatwiej załatwić
tomusn napisał/a: | czyszczenie przepustnicy!! [...] Zdejmij przewód dolotowy (trąba słonia) i wyczyść ile się da - ile sięgniesz (preparat do czyszczenia gaźników pomoże) |
Dzięki! Sprawdzimy i to, mam też do wymiany kable zapłonowe chyba razem z kopułką aparatu (sporo nalotu się na elektrodach nazbierało), muszę jeszcze podglądnąć świece, też nie wiadomo w jakim są stanie.
Dzięki za pomoc! |
|
|
|
 |
TreworBG
Nowy Forumowicz TreworBG

|
Wysłany: 11-06-2015, 21:30
|
|
|
Nadszedł czas na pierwsze kłopoty... Podczas przeglądu rejestracyjnego okazało się że:
1. Numer nadwozia na grodzi silnika nie zgadza się z tym na tabliczce znamionowej i w dowodzie
2. Brak światła przeciwmgielnego z tyłu
3. Masa pojazdu na tabliczce znamionowej nie zgadza się z dowodem rejestracyjnym
4. Amory z tyłu do wymiany
5. Hamulec na prawym kole - brak
... żyć nie umierać...
z amorami i hamulcem szybko się uporałem, niestety żadnej z pięciu stacji diagnostycznych nie przeskoczyłem bez światła przeciwmgielnego i z błędami z numerami...
- Światło zrobię - najmniejszy problem
- dowód można wymienić z prawidłowymi masami (na podstawie negatywnej opinii stacji diagnostycznej)
- problem mam z numerem nadwozia... przecież nie przebiję numerów na grodzi, a numer na tabliczce jest zgodny z dowodem rejestracyjnym!
Any comments? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 11-06-2015, 22:00
|
|
|
ale jak to "się nie zgadza"?
Zupełnie inne numery? Sprawdzałeś VIN-y w jakimś dekoderze?
Z którego roku masz dowód rejestracyjny? |
|
|
|
 |
|
|