[Cari 1.8 GDI] Po tankowaniu do pełna wskazówką paliwa pokaz |
Autor |
Wiadomość |
Skrzypek
Mitsumaniak
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-09-2010, 10:31
|
|
|
niestety normalna jazda |
|
|
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 19-09-2010, 12:39
|
|
|
U mnie niestety też świeci rezerwa w połowie baku itd. Co jest odpowiedzialne za zapalanie się kontrolki rezerwy ? Coś przy tej pompce o której piszecie ? |
|
 |
aren195612
Forumowicz
Auto: Space Star GDI 99r
Pomógł: 30 razy Dołączył: 22 Lut 2009 Posty: 384 Skąd: Stargard Szczeciński
|
Wysłany: 19-09-2010, 13:58
|
|
|
Budrys napisał/a: | U mnie niestety też świeci rezerwa w połowie baku itd. Co jest odpowiedzialne za zapalanie się kontrolki rezerwy ? Coś przy tej pompce o której piszecie ? |
W tym wątku : link
roberto_21, opisał swoje boje z „rezerwą”. Jemu się świeciła cały czas, z jego doświadczeń wynika że za świecenie kontrolki odpowiada elektronika wskaźnika poziomu paliwa.
Cytat:
roberto_21 napisał/a: | Od dłuższego czasu męczyłem się z tą kontrolką aż ostatecznie rozwiązałem ten problem.
Mianowicie powodem jej świecenia był uszkodzony jeden za elementów wskaźnika poziomu paliwa co mam nadzieje, że będzie widać na dołączonym zdjęciu. Można się bawić w naprawianie ale nie polecam (poprzedni właściciel próbował i coś mu nie wyszło, a wadzie nawet nie wspomniał). Najprostszym rozwiązaniem jest kupić używany cały licznik na allegro (ja swój kupiłem za 50 zł) i wymontować wskaźnik poziomu paliwa i zamontować go u siebie. To co zostanie z zakupionego licznika można jak najbardziej sprzedać. Po takiej operacji możemy się cieszyć rezultatem własnej pracy.
Ps. Jak ktoś by pytał to w prawidłowo działającym wskaźniku kontrolka rezerwy paliwa powinna zaświecić się jak wskazówka spadnie poniżej czerwonej kreski. |
Kiedyś była jeszcze fotorelacja zamieszczona na serwerze http://www.mitsubishi-grafix.pl , ale niestety, gdzieś sobie poszła, szkoda. |
|
|
|
 |
Skrzypek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-09-2010, 09:53
|
|
|
wszędzie w mojej okolicy koszt licznika to 150 zł, jednakże dalej się waham, bo ta lampka po przejechaniu paru kilometrów gaśnie. Zresztą wcześniej wcale mi się nie zapalała, tzn raz mi się zapaliła, jak troszkę dużo pojeździłem poniżej czerwonej kreski, ale jak się uaktywniła to już się zapala cały czas i nie ważne ile mam w baku. Ale faktycznie, może to jest wina licznika, bo z obrotką też mamy problemy, jednakże po jej ściągnięciu okazało się, że płytka samego obrotka działa poprawnie jak i sam obrotek. Wina leży gdzie indziej:/. |
|
|
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 20-09-2010, 14:41
|
|
|
Dziś zabrałem się za diagnozę tej kontrolki rezerwy. Rozebrałem sekcje pompy z pływakiem. Niestety nic to nie ma wspólnego z rezerwą. Wchodzą tam 4 przewody, dwa od zasilania pompki i dwa od ścieżki oporowej. Rozebrałem licznik i wykręciłem cały wskaźnik. Zbudowany jest chyba na zasadzie jakieś cewki nawiniętej na grot wskazówki. Dochodzą to niej trzy ścieżki: "+" " -" i masa. A do "-" podłączona jest kontrolka. Więc to od wskaźnika dostaje sygnał o zapaleniu kontroli. Niestety chyba nie ma szans naprawić tego bo niby jak. Pozostaje kupić albo tylko wskaźnik albo cale zegary, oczywiście trzeba mieć szczęście by kupić w pełni sprawne. |
|
 |
Skrzypek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-09-2010, 18:27
|
|
|
żeby nie było, to kupiłem licznik na mile za 80 zł, no i podłączyłem go od razu. Nie dość, że obrotka działa poprawnie to i kontrolka rezerwy też. Później tylko prędkościomierz podmieniłem, zmieniłem żaróweczki przepalone (od świateł długich w zasadzie) i cieszę się sprawnym licznikiem:).
Thx wielkie za pomoc. |
|
|
|
 |
marcin868
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 1996
|
Wysłany: 12-04-2015, 17:40
|
|
|
Witam posiadam od nie dawna Cari 96 1.6. Problem taki że wskaźnik pokazuje cały czas prawie pełen zbiornik a pali się rezerwa. Po zdjęciu kostki z pompki paliwowej wskaźnik spada do połowy zbiornika. Ma ktoś pojęcie co jest przyczyną?? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Mecek87
Forumowicz
Auto: Carisma GDI 1.8
|
Wysłany: 12-04-2015, 21:12
|
|
|
a nie było coś grzebane przy zegarach może wskazówka jest źle ustawiona ja tak miałem jak malowałem wskazówki na czerwono musiałem jeszcze raz ustawiać gdyż źle pokazywała a robi się to tak tankujesz do pełna wyciągasz wskazówkę przekręcasz na zapłon czekasz z 10 min aż mechanizm dobrze się ustawi i wkładasz wskazówkę na ostatnią kreskę i gotowe pozdrawiam |
|
|
|
 |
marcin868
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 1996
|
Wysłany: 14-04-2015, 18:19
|
|
|
Właśnie tak było zrobione. Teraz został jeszcze problem z rezerwa. Sądzę że zegary mogą być uszkodzone |
|
|
|
 |
|