Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Samochód kopie przy wysiadaniu i nie dzialaja swiatla STOP
Autor Wiadomość
kammog91 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant '94
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 14-04-2015, 22:31   Samochód kopie przy wysiadaniu i nie dzialaja swiatla STOP

Witam. Dzisiaj jadac w trasie trafilo mi sie awaryjne hamowanie. Samochod jadacy za mna od paru dobrych km i siedzacy mi na zderzaku prawie zaparkowal mi w bagazniku po czym wyprzedzil mnnie i sie zatrzymal. Z Audi wyskoczylo 2 Cwaniaczkow z zamiarem najpawdopodobniej walki :twisted: ale zobaczywszy piekny duzy klucz grzechotke ktora akurat mialem pod reka panowie troche ochloneli :mrgreen: Jeden z nich jak wsiadal do swojej fury krzyknal zebym sobie stopy naprawil... i faktycznie okazalo sie ze oba nie dzialaja. na najblizszej stacji zatrzymalem sie w celu sprawdzenia zarowek- Okazaly sie byc okej. Nastepnie zabralem sie za bezpiecznik ktory rowniez okazal sie okej. Ogolnie wiem ze pod pedalem jest jeszcze czujnik ( nie wiem dokladnie gdzie ale jutro go znajde). Ps. niepokoi mnie jeszcze jedna kwestia- auto od niedawna zaczelo mnie i inne osoby ze mna podrozujace bardzo mocno kopac (w nocy az widac iskre ktora przeskakuje z samochodu na reke/palec). I pytanie ktore chcialbym do was skierowac czym te problemy moga byc spowodowane i czy moga miec ze soba jakis zwiazek? :?: :?:

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 14-04-2015, 22:48   

kammog91 napisał/a:
I pytanie ktore chcialbym do was skierowac czym te problemy moga byc spowodowane i czy moga miec ze soba jakis zwiazek? :?: :?:

Nie maja raczej związku ze sobą . A wracając do "Kopania" to przeważnie tak sie dzieje jak nosi sie na sobie sztuczne rzeczy które bardzo łatwo sie elektryzują :wink:

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 14-04-2015, 22:48   

Co do światła stop, to do tego czujnika - włącznika przy pedale hamulca idą dwa przewody które zwiera ten czujnik zapalając światła stopu. Możesz na próbę zmostkować ze sobą te przewody i jeśli wtedy stop się zapali, to będzie znaczyło, że padł czujnik. Jeśli jednak stop się nie zapali, to jakąś żarówką sprawdź, czy do jednego z tych przewodów dochodzi napięcie. Jeśli podczas sprawdzania żarówka się zapali, to będzie oznaczało, że jest jakaś przerwa w obwodzie od tego czujnika przy pedale hamulca do lamp.

kammog91 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-04-2015, 23:07   

Co prawda to normalne ze samochod czasami kopnie :lol: ale w moim misku jest to bardzo bardzo mocne czasami mam okazje jezdzic autem rodzicow/siostry majac na sobie ciuchy w ktorych jezdze w mitsubishi i ten problem nie wystepuje. Dlatego mnie to tak zastanowilo. co prawda nie przejmowalem sie tym az do dzisiaj kiedy dowiedzialem sie o tych stopach. na marginesie dziekuje wam za wypowiedzi. Jutro bede sprawdzal ten czujnik (mam nadzieje ze to on nawalil). P. ogolnie samochod bardzo sobie chwale- zrobilem nim juz 100 tys. km i przytrafila mi sie tylko jedna niespodziewana awaria- czujnik temperatury silnika. a tak poza tym wymienialem tylko rzeczy eksploatacyjne tj. w zeszlym roku wahacz, i laczniki stabilizatorow (przod), filtry, oleje, rozrzad, hamulce i lozyska z tylu :D pozostalo mi tylko jeszcze zawieszenie z tylu do zrobienia (ktorego niestety nie znalazlem w sklepie motoryzacyjnym jako zamiennik a cena oryginalu w kwocie 1000 zl za szt. wahacza odstrasza)

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 15-04-2015, 00:14   

Co do kopania, to faktycznie jest chyba przypadłość niektórych Misków ;) Moja Cari jak się na mnie czasami zezłości, to też mnie kopnie ;)
Ale jest na to rada za kilkanaście zł :
Najdroższy, bo z odblaskami :
http://sklep.auto-bajer.p...ecany-50cm.html
i inne
http://sklep.auto-bajer.p...czne-uziemienie
Zwykłe sklepy samochodowe też powinny te paski mieć.
Na Maluchu wygląda to tak :

Ale oczywiście można pasek schować gdzieś pod podwoziem - byleby był połączony z karoserią ;)

tqmeh 
Nowy Forumowicz

Auto: COOO
Wysłany: 15-04-2015, 06:20   

Cześć,

zacznij od testu, zmień obuwie, ubranie, poproś znajomych żeby pierwsi dotknęli auta.
Są duże szanse że to na Tobie jest nazbierany ładunek i wyładowuje się do - przez auto

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-04-2015, 06:41   

A może to wina pokrowców siedzeń.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 15-04-2015, 07:56   

apg2312 napisał/a:
Co do kopania, to faktycznie jest chyba przypadłość niektórych Misków
Każde auto może tak kopać, szczególnie o tej porze roku.

kammog91 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-04-2015, 21:48   

Dzisiaj sprawdzalem czujnik swiatel i jest okej.... NIESTETY! :( wina lezy po stronie wiazki. w poniedzialek elektromechanik bedzie zabieral sie za jej sprawdzanie/wymiane... A co do kopania to zostawiam temat.

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 16-04-2015, 22:26   

kammog91 napisał/a:
Co prawda to normalne ze samochod czasami kopnie

Czasami :?: prawie cały czas przy wysiadaniu aż słyszę przeskok iskry
apg2312 napisał/a:
Co do kopania, to faktycznie jest chyba przypadłość niektórych Misków

W poprzednim Galancie kopało i w terazniejszym to samo :shock:
tqmeh napisał/a:
zacznij od testu, zmień obuwie, ubranie, poproś znajomych żeby pierwsi dotknęli auta.

Dziwne ale tylko mnie kopie :shock: teraz juz łokciem zamykam drzwi :mrgreen:

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 17-04-2015, 06:54   

Cytat:
Dziwne ale tylko mnie kopie :shock: teraz juz łokciem zamykam drzwi :mrgreen:

Heh, uważaj, bo jak nie może Cię kopnąć, to następnym razem coś Ci wypluje na buty, jak Garbi w którymś filmie :D
A serio - załóż ten pasek antystatyczny. Koszt naprawdę niewielki, a może pomóc.

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 17-04-2015, 14:59   

apg2312 napisał/a:
załóż ten pasek antystatyczny. Koszt naprawdę niewielki, a może pomóc.

Warto spróbować
Dziś nawet przez ubranie zostałem porażony , dobre na odmulenie :mrgreen:

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

cobretti 
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Wysłany: 13-06-2015, 15:38   

A mój karawan kopał niemal jak pastuch jak drzewa zakwitły, teraz mniej, ale mazda nigdy. Mam ją 4 lata, tylko magdalenia ma wewnątrz w takiej rączce do zamykania element przewodzący połączony z blachą. Jak połapie się jak się wkleja foty to pokaże o co mi chodzi.
Pozdrawiam
626 sport coupe GD
E52A
626 GW
MX-6 GE
CS9W
To co proste prowadzi donikąd.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-06-2015, 22:29   

Fotkę musisz zamieścić w odpowiednim serwisie (np. zapodaj.net) a tu podać link do fotki.

Odpowiedz do tematu