[2.5 TD] Zwarcie przy Intercoolerze |
Autor |
Wiadomość |
nytsug
Mitsumaniak

Auto: Outlander + Pajero
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 10 Lip 2013 Posty: 453 Skąd: LUBLIN - okolice
|
Wysłany: 08-05-2015, 14:00 [2.5 TD] Zwarcie przy Intercoolerze
|
|
|
Witam. Dzisiaj odpaliłem silnik i wjechałem tylko do garażu na nierozgrzanym silniku i zobaczyłem, że przy intercoolerze idzie dym, zgasiłem szybko silnik i polałem trochę wodą na przewód, z którego się dymiło, załączył się wentylator intercoolera więc szybko odpiąłem klemy. Prawdopodobnie zwarcie się jakieś zrobiło bo popaliło mi kable idące od jakiegoś czujnika od intercoolera - zaznaczyłem na zdjęciu. Co mogło być przyczyną? Właśnie ten czujnik? I czy woda którą trochę polałem z góry mogła dostać się do silnika przez intercooler skoro polałem na zgaszonym silniku?
 |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 08-05-2015, 15:28 Re: Zwarcie przy Intercoolerze
|
|
|
Przyczyną przegrzania i dymienia nie był zaznaczony czujnik. Najpewniej były to zaśniedziałe połączenia na złączach kostki - tej przy której się dymiło.
Polana woda nie przedostanie się do układu dolotowego nawet na silniku chodzącym. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
nytsug
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-05-2015, 16:43
|
|
|
Właśnie tak podejrzewalem bo intercooler ma układ zamknięty. Zastanawia mnie tylko dlaczego włączyła się dmuchawa Intercoolera po polaniu woda. Może przez to zwarcie kabla od czujnika zwariował. No nic spróbuję po weekendzie założyć nowe przewody. Dzięki.
[ Dodano: 12-05-2015, 15:27 ]
Spoko. Powymieniałem przewody, które się zjarały i jest OK. Mam tylko jedno pytanie bo przy przeglądzie całej instalacji zwróciły moją uwagę 2 kable:
Idą one od ściany grodziowej od kabiny z lewej strony samochodu, brązowo-żółty i czarny - mają wtyczkę i gniazdo na środku gumowane i dalej są 2 kable ucięte. Idzie on u mnie za intercoolerem. W manualu nie mogłem tego znaleźć - mógłby ktoś sprawdzić. W PII będzie prawdopodobnie tak samo. |
|
|
|
 |
ppkss4_
Forumowicz
Auto: Pajero I 3.0 V6 24V
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Gru 2013 Posty: 102 Skąd: Kwidzyn
|
Wysłany: 12-05-2015, 20:56
|
|
|
sprawdź czy masz podłączony czujnik pod filtrem paliwa. Jeśli zewrzesz przewody to na desce powinna się zaświecić czerwona kontrolka sugnalizująca wodę w filtrze paliwa. |
|
|
|
 |
nytsug
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-05-2015, 11:50
|
|
|
To niestety nie jest od tego czujnika, tam jest brązowy i niebieski grube i one są podłączone. Posprawdzam po kolei i jak nie znajdę do czego są to je zaślepię i będzie:) |
|
|
|
 |
|