Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
HAK
Autor Wiadomość
4tepian 
Forumowicz
4tepian

Auto: Grandis 2.0 DID instyle
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-08-2014, 07:49   HAK

Witam,
z powodów różnych postanowiłem zainstalować hak w "wielorybku" tj. Grandku :D
W auto Gt podali cenę że przez skromność wrodzoną nie wspomnę jej tutaj ale nie było to nawet 2000 zł ale DUUUŻO więcej + robocizna..

Czy ktoś coś takiego instalował w swoim wozie i może się podzielić doświadczeniem?

znalazłem kilka modeli w "automacie" na allegro i mam kilka na oku: (kolejność przypadkowa)

http://allegro.pl/hak-hol...4509782253.html
http://allegro.pl/automat...4552168790.html
http://allegro.pl/hak-hol...4507963869.html

z góry dziękuję za wskazówki i rady :D
pzdr

[ Dodano: 28-08-2014, 14:46 ]
rozumiem że nikt nie nie przerabiał swojej "sportowej" bryki?

[ Dodano: 28-08-2014, 14:55 ]
tylu Grandisiaków i nic? :D

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 02-09-2014, 20:35   

Co Tu gadać, Westfalia jest zdecydowanie najlepsza, nie wiem co będziesz ciągał, ale że Słupska haki też nie są złe (chyba 1 i 2 link ,to te same haki,tylko u innych sprzedawców). ja mam oryginał na stałe, ale tęsknię za automatem Westfalii jaki miałem w Galancie (czasem można trafić używkę w dobrym stanie za grosze). Generalnie z tego co kojarzę, przy światłach Led, a Grandis takie ma, wiązką powinna być z modułem, żeby nie wcisnęli Ci jakiegoś badziewia...no i jeśli np. Zamierzasz ciągać przyczepę kempingową, to warto wiązkę 14 pinową założyć.

NUFI 
Forumowicz

Auto: RVR 2.0 4x4, Chrysler T&C
Wysłany: 02-09-2014, 21:34   

Ja posiadam hak firmy Brink. Jak kupowałem już był zamontowany w Grandisie i prawdopodobnie założony w salonie. Jest to automat - założenie samej kulki to kilkanaście sekund. Nie wiem jaka jest obecna cena. Teraz firma Brink to chyba Thule (została wykupiona).

4tepian 
Forumowicz
4tepian

Wysłany: 13-05-2015, 15:14   

zamontowany :

http://allegro.pl/hak-wyp...5284247311.html

hula że hej . :D
zakładanie i zdejmowanie bez problemowe.
pzdr
4

paj111 
Forumowicz

Auto: swój
Wysłany: 14-05-2015, 11:00   

Ponoć kradną zdejmowane haki. :?
Sam zakładałeś czy gdzieś w zakładzie?
Idzie tak gdzieś jakaś wiązka z kostką do podłączenia gniazda?

4tepian 
Forumowicz
4tepian

Wysłany: 14-05-2015, 11:24   

Jak nie używasz to odpinasz "kulę" :D "inaczej mogą ją zwędzić",
co do całej belki ...to da się ją odkręcić .... ale jak wszystko w tym wozie pod warunkiem że się ma zaplecze i warunki :D na złodzieja rady nima.... :(

Hak zakładałem w zaprzyjaźnionym warsztacie - mój grandek ma swoje lata i największym problemem dla mnie byłoby udrożnienie otworów do mocowania belki - po prostu były zalepione i skorodowane - odbyło się gwintowanie 3 z 4 szt :( -ponadto mnie zajeło by to pewnie 3 dni :D - jak masz warsztat z kanałem , narzędzia i czas to dasz radę :D

Hak zakupiłem z gniazdem 13 pinowym (zamieniłem na 7 pinowe) wiązką uniwersalną , maskownicą - do tego piękna i czytelna instrukcja do zamontowania belki w samochodzie, schemat do gniazda , futerał na odpinana kulę, zaślepka na gniazdo "kuli". :

http://allegro.pl/hak-wyp...5284247311.html

Gniazda do podłaczenia w wozie brak - przynajmniej nie znaleźliśmy, wpieliśmy się w wiązki od świateł z tym że nie za pomocą dodanych szybkozłączek ale oldschoolowo tj. kolega dolutowywał każdy przewód i izolował.

Dodam że minimalnie trzeba podciąć zderzak od dołu ale wogóle tego nie widać po zamontowaniu całego ustrojstwa :D

pzdr
4

Odpowiedz do tematu