Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CS3A 1.6] Zapalanie świateł mijania z pilota.
Autor Wiadomość
Lewart 
Nowy Forumowicz
Lewart

Auto: Lancer Invite 1,6, 2004r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-05-2015, 22:36   [CS3A 1.6] Zapalanie świateł mijania z pilota.

Witam wszystkich zaglądających do tego tematu Mitsumaniaków!

Przeszukałem forum dość skrupulatnie i nigdzie nie zauważyłem podobnego tematu (w razie jakbym nie zauważył proszę o podpięcie). Nurtuje mnie pewne pytanie, odpowiedź wydaje się prosta, jednak nie za bardzo wiem od czego zacząć.

Jak w temacie - ciekawi mnie czy któryś z Was zastanawiał się kiedyś czy jest możliwe, aby przy otwierania Lancera z pilota wywołać zapalenie się świateł mijania (o ile możliwe to postojowych również).

Sprawa wydaje się dość prosta ze względu, że wykorzystuję praktycznie cały czas opcję automatycznego gaszenia świateł (przy wyłączonym zapłonie otwarcie drzwi kierowcy powoduje krótki sygnał po czym światła gaszą się automatycznie, po przekręceniu kluczyka na 2-gą pozycję światła się zapalają.) Czyli manetka jest cały czas przekręcona na ON. Wnioskuję , że przy wykorzystaniu tego faktu i znajomości elektroniki, w prosty sposób można osiągnąć pożądany efekt.

W skrócie: Otwieram auto z pilota zapalają się światła; gaszę auto, otwieram drzwi kierowcy, światła gasną w trybie automatycznym.

Zastanawiałem się również nad wykorzystaniem oświetlenia wewnętrznego, które gaśnie i zapala się przy otwieraniu i zamykaniu auta pilotem. Może jest opcja by to one sterowały światłami zewnętrznymi (po przełączeniu kilku kabelków:).)

Jestem zielony w tematach elektroniki teoretycznej, ale przy pomocy bardziej obeznanych kolegów, którzy byliby w stanie w jakiś sposób rozjaśnić sprawę, myślę że można by spróbować zrobić to w domu.

Gdyby ktoś miał jakiś pomysł proszę o wypowiedzenie się w tym wątku, myślę że kilka innych osób mogłoby również skorzystać z tematu.

Pozdrawiam Mitsumaniaków i zapraszam do dyskusji.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 14-05-2015, 22:55   

Są gotowce http://xenonled.pl/pl/mod...aving-home.html
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Balon 
Forumowicz
Balon

Auto: Mitsubishi Lancer CS3W
Wysłany: 15-05-2015, 08:17   

robertdg napisał/a:
Zastanawiałem się również nad wykorzystaniem oświetlenia wewnętrznego, które gaśnie i zapala się przy otwieraniu i zamykaniu auta pilotem.

U mnie jak otwieram z pilota zapala się światło w kabinie i gaśnie po zamknięciu drzwi lub po paru minutach bez zamykania - tak było fabrycznie

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 15-05-2015, 08:42   

Dodatkowo do urządzenia zaprezentowanego przez robertdg można dołożyć przekaźnik i diodę prostowniczą i poprzez ten przekaźnik podłączyć się pod oświetlenie kabinowe aby działało wraz ze światłami mijania. W podobny sposób można zrealizować załączanie pozycyjnych.

Odpowiedz do tematu