keyless go i gaszenie samochodu |
Autor |
Wiadomość |
Seferiel
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-05-2015, 11:13 keyless go i gaszenie samochodu
|
|
|
Pytanko, czy można zgasić zdalnie mitsu z systemem keyless go? Np. zostawiamy samochód odpalony przy bramie wjazdowej, ktoś wsiada i odjeżdża.... Czy mogę zgasić samochód w jakiś sposób za pomocą kluczyka? Czy szanowny złodziej dopóki nie zgasi samochodu będzie sobie śmigał bez ograniczeń ? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-05-2015, 11:30
|
|
|
Seferiel napisał/a: | Czy mogę zgasić samochód w jakiś sposób za pomocą kluczyka? |
Zrób test.
Wysiądź z samochodu i odejdź kilkanaście metrów z kluczykami w kieszeni.
Daj znać co się stało |
Just think...
. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 14-05-2015, 12:26
|
|
|
Seferiel napisał/a: | Czy szanowny złodziej dopóki nie zgasi samochodu będzie sobie śmigał bez ograniczeń ? | będzie. w wielu samochodach tak jest. Tylko sygnalizuje utratę kontaktu z kluczykiem. Z keyless w takim przypadku możesz przynajmniej starać się o odszkodowanie z AC - masz wciąż dwa oryginalne komplety kluczyków |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 14-05-2015, 14:48
|
|
|
Seferiel napisał/a: | Czy szanowny złodziej dopóki nie zgasi samochodu będzie sobie śmigał bez ograniczeń ? |
Podobnie jest w przypadku raz zalogowanego transpondera immobilisera - teoretycznie po usunięciu kluczyka można jeździć do oporu, do zgaszenia silnika.
System kyless ma służyć wygodzie kierowcy i raczej nie zastępuje tradycyjnych zabezpieczeń antykradzieżowych. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 14-05-2015, 22:32
|
|
|
Witam
Mozna cos takiego zrobic ale jest to rozwiazanie niestandartowe.
Troche dlubania i da rade |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
and
Forumowicz
Auto: Mitsubishi outlander 2.0 2010
|
Wysłany: 15-05-2015, 17:31
|
|
|
Georg napisał/a: | teoretycznie po usunięciu kluczyka można jeździć do oporu, do zgaszenia silnika. |
Przed dwoma laty żona pojechała samochodem a pilot od systemu bezkluczykowego został u mnie w kieszeni.W trakcie jazdy samochód zgasł jak ruszała na światłach.Przytomnie nie przekręciła bolca od włączania silnika do pozycji "0" i ?..........uruchomiła ponownie bez żadnego problemu.Jeżeli chodzi o kradzież spod garażu na bezczelnego to trochę kichowato z systemem bezkluczykowym.W razie takiej utraty samochodu ubezpieczyciel najprawdopodobniej wykręci się brakiem wystarczającej staranności nad zabezpieczeniem przedmiotu kradzieży i takie tam ble,ble,ble.Tym bardziej,że rozboju nie było,po prostu przechodzień wsiadł i odjechał. |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 15-05-2015, 18:11
|
|
|
and napisał/a: | Jeżeli chodzi o kradzież spod garażu na bezczelnego to trochę kichowato z systemem bezkluczykowym. |
Dlatego mam założone dodatkowe zabezpieczenie na samochodach . Przy oddaleniu się kluczyków z pastylką nadajnika na odległosć 2-3m od samochodu silnik gaśnie . |
|
|
|
 |
Seferiel
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 DID
|
Wysłany: 27-05-2015, 14:08
|
|
|
No szkoda, pewnie nie byłby to zbyt wielki problem dla producenta.
PS. Moja żona też kilka razy jechała bez kluczyka, który ja miałem w kieszeni. A później np. kluczyk kurierem jechał 200 km do teściowej. Wolałbym jednak jakby gasł po kilkunastu metrach.... |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-05-2015, 14:28
|
|
|
o ile pamiętam to jest jakaś dyrektywa zabraniająca montowania zabezpieczeń unieruchomiających samochód w czasie jazdy. Chociaż sam też wolałbym coś bardziej aktywnego niż wyświetlenie symbolu kluczyka na wskaźńikach |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 27-05-2015, 14:32
|
|
|
and napisał/a: | Jeżeli chodzi o kradzież spod garażu na bezczelnego to trochę kichowato z systemem bezkluczykowym.W razie takiej utraty samochodu ubezpieczyciel najprawdopodobniej wykręci się brakiem wystarczającej staranności nad zabezpieczeniem przedmiotu kradzieży i takie tam ble,ble,ble.Tym bardziej,że rozboju nie było,po prostu przechodzień wsiadł i odjechał. |
Ubezpieczyciel potraktuje to tak, jak utratę auta z pozostawionym kluczykiem w stacyjce. Bez rozboju i bez odszkodowania... |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 27-05-2015, 15:20
|
|
|
Dlatego dla ubezpieczyciela musi to wyglądać w ten sposób, że auto było zamknięte, miało wyłączony silnik, a my byliśmy w pracy. |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 27-05-2015, 23:26
|
|
|
Tak jak wspominal rezon jest dyrektywa na systemy porwaniowe:
~~auto odjedzie moze jechac jednak nie moze zgasnac w czasie jazdy. Po wylaczeniu i probie ponownego zalaczenia nie mozna odpalic auta
Dlatego czesc producentow ma opcje w programowaniu zabezpieczen na europe oraz np usa taki bajer
Z doswiadczenia:
Przez okres 8 lat od kiedy wszedl system bezkluczykowy spotkalem sie z 3 wlascicielami pojazdow ktorym skradziono klucz KOS i auto.
2 z nich mialo problemu z ubezpieczycielem. Pierwszy ze niby auto stracil przez niedopilnowanie a drugi w innej firmie ze "kooperowal" ze zlodziejami.
Odmowiono wyplaty odszkodowania sprawa trafila do sadu - wygrali po czasie
Trzeciemu udalo sie, poniewaz monitoring w markecie zarejestrowal jak zlodziej wyciaga kluczyk z kieszeni wlasciciela i podaje dalej koledze. To wyplacili po 6 m-ach.
Wiec jak zgubicie kluczyk to najlepiej zaraz kupic jakis inny moze byc z innego auta |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-05-2015, 15:54
|
|
|
Kradzież kluczyka - czy to z KOS czy bez to wszystko jedno. Złodziej ma kluczyk. |
|
|
|
 |
paweldm
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
|
Wysłany: 06-11-2015, 17:44
|
|
|
W renówkach ten system jest lepiej opracowany. W espace, który kiedyś miałem przy wyłączonym silniku i zamkniętych drzwiach po odejściu od auta na ok 2m auto samo ryglowało drzwi. Drugie lepsze rozwiązanie, to odpalanie/gaszenie auta przyciskiem, a nie jakimś dziwnym pokrętłem. |
|
|
|
 |
Szef24
Forumowicz
Auto: Outlandel DID 2010
|
Wysłany: 06-11-2015, 23:12
|
|