|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Galant EA5A by Zichu V2.0 |
Autor |
Wiadomość |
zichu
Mitsumaniak Green Hornet

Auto: Galant EA5A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-06-2015, 17:04 Galant EA5A by Zichu V2.0
|
|
|
Tak wiec Galant EA0 po raz drugi. Po trzech latach przerwy od Galanta, kiedy bylem posiadaczem Carismy GDI po lifcie, udalo mi sie okazjonalnie kupic kolejnego Gala. Tym razem jest to EA5A czyli 2.5 V6 w sedanie. Trafilem na niego przypadkiem przegladajac serwis ogloszeniowy w niemczech.
Kupiony we wrzesniu 2014 w Niemczech. Winter Edition z 99 roku i przebiegiem wg licznika 152000km. Gala kupilem kiedy mialem jeszcze jego mniejsza siostre Cari.
Wyposazenie po za pelna elektryka i automatyczna klimatyzacja obejmowalo kontrole trakcji, grzane siedzenia z przodu i tempomat.
Niestety wnetrze bylo wykonane z "plastikowego drewna" wiec w grudniu 2014 przyszla zmiana:
Okleina miala byc na sprobowanie i na chwile ale zostala do teraz. Jednym sie podoba drugim nie. Ja nalaze do grupy pierwszej i zdecydowanie uwazam ze lepiej wyglada takie wnetrze niz to "drewniane".
Do tej pory wymienilem wylacznie czesci eksploatacyjne. Oleje, filtry, tarcze i klocki przod oraz drazki kierownicze wraz z koncowkami. Wymontowalem tez stacje multimedialna 2DIN gdyz nie dziala w niej ani GPS ani plyty...w zasadzie nic w niej nie dzialalo:). W necie znalazlem oryginalna poleczke pod/nad radio ktora zostala zamontowana wraz z nowym radiem. Zastanawialem sie na instalacja LPG ale moim zdaniem nie pali AZ tak duzo (minimalnie 6,8l;) max ponad 15,5) wiec na razie ta opcja jest zawieszona.
Jako ze auto stalo na 15" felgach alu a kiedy go kupilem zblizal sie sezon zimowy, kwestia wiekszych felg musiala poczekac do wiosny. Okazalo sie ze to blad gdyz...w listopadzie/grudniu felgi 17" byly 3 razy tansze niz w marcu/kwietniu. Po dlugich poszukiwaniach udalo mi sie kupic 17" Borbety z wersji Sport Edition.
Felgi sa tym samym ostatnim aktualnie zamontowanym Upgarde w Misku. Zamowione jest juz zawiesznienie -30mm ale montaz jeszcze chwile musi poczekac:) |
|
|
|
 |
Shockwave
Mitsumaniak
Auto: Galant ea2a
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 181 Skąd: Bestwinka
|
Wysłany: 07-06-2015, 19:33
|
|
|
Fajny, ładny v6
Ale co to jest wersja winter edition ? bo nie znam takiej lub nie słyszałem. Z tego co widać to zderzak przód masz z avance a dupkę i progi z zwykłego elegance lub sie mylę.
W 99r lampy z tylu byly inne wiec 98r albo przekładane lampy z jakiegoś powodu
Fajna okleina na konsoli, mi się podoba |
|
|
|
 |
kabar
Forumowicz
Auto: inny
Kraj/Country: Montenegro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 234 Skąd: dokąd
|
|
|
|
 |
dmi
Mitsumaniak

Auto: Avance 2.5 V6 A/T
Pomógł: 8 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Posty: 475 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 07-06-2015, 20:15
|
|
|
Fajny, gratulacje Koniecznie ogarnij zegary HC |
|
|
|
 |
zichu
Mitsumaniak Green Hornet

|
Wysłany: 07-06-2015, 21:48
|
|
|
Wg vinu nie sprawdzałem. Pierwsza rejestracja byla w 99 w Niemczech a polski urząd te datę traktuje jako rok produkcji. Lampy tym byly takie ale ja je juz tez zmienialem bo pewien pan mi przejechał naczepa po aucie i zbil lampę. Przod jest z avance reszta chyba gls. Narazie nie mam zamiaru zmieniać;)
Za zegarami juz patrzylem ale nie znalazłem nic ciekawego wiec narazie te zostają. Chce go najpierw zrobić mechanicznie na cacy a później wyglad(chyba ze tak jak w przypadku felg trafi sie okazja) |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 102KM
|
Wysłany: 11-06-2015, 21:09
|
|
|
zichu napisał/a: | Gala kupilem kiedy mialem jeszcze jego mniejsza siostre Cari. |
Rzeczywiście Cari jest mniejsza i to sporo. Nawet nie sądziłem. Szczerze mówiąc to pierwszy raz widzę takie zestawienie.
Co do Gala to powiem tak. Piękny egzemplarz Ci się trafił zichu, nie ma co. Pierwsze zdjęcie wygląda bardzo zachęcająco. No cóż, mnie pozostaje pogratulować i życzyć niezawodności. |
_________________ Mój poprzedni Misiek |
|
|
|
 |
zichu
Mitsumaniak Green Hornet

|
Wysłany: 11-06-2015, 21:46
|
|
|
Rozgladalem się za nim prawie 3 lata. Wygląda nieźle ale jak się dokładniej przyjrzeć to widać ze wcale taki idealny nie jest;) parę rzeczy jeszcze do zrobienia jest. Zauwazylem ostatnio ze wielkimi krokami zbliża się naprawa podloznic z tylu. Na pewno zawieszenie tył jeszcze będę robił i hamulce tył. Z przodem się puki co uporalem. No i oczywiście blacharka tył. Nie wiem czy się wyrobie w tym sezonie ale powoli do przodu:) i tak narazie auto jest bardzo tanie w porównaniu z tymi "igielkami" z allegro. |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 102KM
|
Wysłany: 11-06-2015, 22:22
|
|
|
zichu napisał/a: | w porównaniu z tymi "igielkami" z allegro. |
HAhaha, widzę, że obaj mamy takie samo zdanie o samochodach. "Igiełki", jak mnie zawsze bawi to określenie.
zichu, jutro idę znowu na parking trochę pogrzebać przy miśku (zapraszam do mojego tematu), więc na pewno zrobię Ci kilka zdjęć i wrzucę je tam. Mój misiek też wygląda nieźle, a nawet myślę, że dobrze, ale z daleka. Z bliska nie jest już tak różowo. Tu wgniotka, tam odpadająca uszczelka przedniej szyby, jeszcze dalej nowe ognisko korozji i tak z roku na rok coraz gorzej. Ale pocieszam się tym, że Cari i chyba Galant też, nie rdzewieją tak, jak Mazdy. Moim marzeniem jest wybebeszyć z tego auta wszystko co się da do gołej blachy, dać do piaskowania, pomalować i poskładać to tak, jak przewidział producent. Gdybym miał tylko kasę i duży garaż. Nie wiem, może jestem głupi, albo zboczony na tym punkcie, ale lubię porządną robotę. Nie, że jak jest wymiana drzwi, to się nie zakłada spinek, zaślepek i wkręca tylko kilka śrub, bo reszty się nie chce. Moje doświadczenie skreśliło już dawno mechaników niestety... Ale są rzeczy, których sam nie zrobię i tylko to powoduje, że czasami zmuszony jestem zostawić samochód w niepewnych rękach. |
_________________ Mój poprzedni Misiek |
|
|
|
 |
|
|