Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Plusy i minusy PROTONA
Autor Wiadomość
Mario 
moderator
...............

Auto: Eclipse 3g RS
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 29-03-2007, 14:51   Plusy i minusy PROTONA

Witam...

Właścicieli protonów i tych co mieli z nimi jakis kontakt lub możliwość przejechania się
zapraszam do wzięcia udziału w dyskusji...

Na początek napiszcie jakiego PROTONA cechy będziecie wymieniać,
a następnie co jest według was pozytywne w bracie Miśka, a co raczej negatywne

Jeszcze raz zapraszam i pozdrawiam.... :)

Tom2szek
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2007, 00:13   

Witam,

Ja posiadam Protona 313 rocznik 1996.
Tak na pierwszy rzut oka wygląda jak Misiek Colt, a jednak różni się "szczegółami" karoserii, są one na tyle znaczne, że elementy z Colta do Protona niestety nie będą pasować.. Niestety sam się o tym niedawno przekonałem.. Nawet na pozór takie same kierunkowskazy a jednak różnią się łukami wchodzącymi w błotnik, jak mozna łatwo wywnioskować to błotniki też nie będą pasować, tak samo błotnik z wersji 400er nie będą pasować do wersji 300er, ponieważ różnią się łukiem drzwi, już popełniłem taką gafę przy zakupie błotnika :roll: :D
Moim zdaniem Proton ma ładniejszy kokpit od Colta, jakoś bardziej mi się podoba jak te plastiki są w jednej całości i zegarek na górze ładniej wygląda. Zderzak przedni ma też inny i też dodałbym to do plusów, podobnie jak i tylną klapę bagażnika na której jest umieszczona tablica rejestracyjna i wygląda to nawet ładnie, maska ma wybrzuszenie zwężające się ku przodowi (jakby nos), jedyne co mi się nie podoba w Protonie to jego grill który jest moim zdaniem brzydki i dlatego mój Protonik już go nie posiada :biggrin: . Co do silnika to nie mam zastrzeżeń, przy diagnostyce był bezproblemowo używany program do Colta. Części do ślinika i innych podzespołów też głównie pasują z Colta. Jako największy minus uważam dostępność części oświetlenia takich jak kierunkowskazy przednie.
Ogólnie stwierdzam, że jest to dobry samochodzik, dobrze i bezproblemowo mi się nim czmycha.

Pozdrawiam.

zadlow
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2007, 22:11   

Ja jestem szcześliwym posiadaczem Protona 315 GLSi w automacie, Samochodem tym śmiga moja dziewczyna i jest bardzo zadowolona. Auto ma co prawda tylko 3 biegi ale dynamika jest zadawalająca. Proton został wyprodukowany w 1997 roku i jak do tej pory przejechal 41 tys km ( poprzedni właściciel to 81 letni dziadek). Kolega z salonu Mitsubishi stwierdzil iż jest to zbieranina części Mitsubishi, Hyundaia i Protona. Wszystki mechaniczne części do sie załatwić i kupic a ja jak narazie dostępności części blacharskich nie przerabiałem.

Pozdrawiam

asgar
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2007, 10:18   

witam jestem posiadaczem protona 416 v16.
moim protonkiem jezdzi sie swietnie. Jedyny mankament to taki ze mam problem z wzucaniem 2 biegu gdy samochod jest jeszcze nie rozgrzany, wciskam pedal sprzegla do samej dechy i albo mi zazgrzyta o zeby albo musze wlozyc duzo sily w e wrzucenie tego biegu. po przejechaniu paru km. problem znika lecz i tak ten problem jest dosc irytujacy. moze wie ktoc jak i czy to da sie naprawic? pozdrawiaw wszystkich posiadaczy protonkow lub pronto jak mawia moja dziewczyna :wink:

ratajeq 
Mitsumaniak

Auto: A4 B5 2.5 Q
Wysłany: 07-04-2007, 14:39   

asgar napisał/a:
witam jestem posiadaczem protona 416 v16.
moim protonkiem jezdzi sie swietnie. Jedyny mankament to taki ze mam problem z wzucaniem 2 biegu gdy samochod jest jeszcze nie rozgrzany, wciskam pedal sprzegla do samej dechy i albo mi zazgrzyta o zeby albo musze wlozyc duzo sily w e wrzucenie tego biegu. po przejechaniu paru km. problem znika lecz i tak ten problem jest dosc irytujacy. moze wie ktoc jak i czy to da sie naprawic? pozdrawiaw wszystkich posiadaczy protonkow lub pronto jak mawia moja dziewczyna :wink:

miałem to samo w moim Protonie 313 ... wystarczyła tylko wymiana oleju w skrzyni :)

co do autka jestem zadowolny, choc wydaje mi się ze ma cienka blache ... widac pukniecia na drzwiach i tylnym blotniku, po jakis debilach, ktorzy nie umieja otwierac drzwi ...
pozatym ... nie narzekam, chociaz czeka mnie chyba wymiana silnika ... chyba sa luzy na cylindrach i na wale ... :// a to przez poprzedniego wlasciciela, ktory wlał do niego syntetyka ! :evil: ... pozatym ... nie narzekam :) choc te 75KM przy juz 3 osobach to troche malo ;P

pozatym zastanawiam sie nad zalozeniem gazu, bo jak patrze na cene paliwa, to mnie serce sciska ... tym bardziej ze nie moge jezdzic na 95 bo mi silnik terkocze jak stary diesel i nie ma mocy ... :/

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2007, 22:25   

Więc coś masz z silnikiem, bo 95 to prawidłowe paliwo do 4G13 12v :P

Tom2szek
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2007, 01:13   

wiem ze w tej chwili robie zdeka offtopa ale zastanawiam sie nad zakupem magnetyzerow na benzyne, lpg, doplyw powietrza i plyn chlodniczy.. jak sadzicie dziala to dobrze? warte to jest zakupu i najwazniejsze chyba czy to naprawde dziala?

asgar
[Usunięty]

Wysłany: 08-04-2007, 10:08   

zastanawiam sie nad zakupem magnetyzerow na benzyne, lpg, doplyw powietrza i plyn chlodniczy

daj sobie spokoj, tez z kolesiem kupilem magnetyzery, on odrazu zalozyl moje leza w koncie,po 2 miesiacach pytalem sie jak magnetyzery i mowi za wydal tylko kaske a roznicy zadnej nie widac. mozesz sprubowac i kupic ale nie liczyl bym na cuda jesli to byla ny prawda to magnetyzery byly by montowane seryjnie w samochodach... lepiej za ta cene kup sobie jakis bajer do upiekszena samochodu.

Dzieki za odp. do mojego pytania

Tom2szek
[Usunięty]

Wysłany: 09-04-2007, 09:51   

asgar napisał/a:
zastanawiam sie nad zakupem magnetyzerow na benzyne, lpg, doplyw powietrza i plyn chlodniczy

daj sobie spokoj, tez z kolesiem kupilem magnetyzery, on odrazu zalozyl moje leza w koncie,po 2 miesiacach pytalem sie jak magnetyzery i mowi za wydal tylko kaske a roznicy zadnej nie widac. mozesz sprubowac i kupic ale nie liczyl bym na cuda jesli to byla ny prawda to magnetyzery byly by montowane seryjnie w samochodach... lepiej za ta cene kup sobie jakis bajer do upiekszena samochodu.

Dzieki za odp. do mojego pytania

ok,dzieki za odpowiedz ;) no to kaske przeznacze na spojler bo widzialem fajny na szrocie w szkocji bo akurat jestem w niej.
pzdr.

Tomasz82 
Mitsumaniak

Auto: Colt c58 gti 2.0
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 15-04-2007, 20:56   

moj kolega ma protona 416.troche bylo tam wymieniane ale tylko ze poprzedni wlasciciel nie dbal o niego.silnik 1,6 16v wymienione sprzeglo ,piaty bieg w skrzyni i synchronizator,uszczelka pod glowica ,chlodnica .wiekszosc czesci pasuje od lancera np.chlodnica. klocki z tylu od carismy,z przodu od lancera.co do czesci typu blotniki reflektory to jet pod lodzia taki szrot gdzie jest wszystko do tego typu samochodu.

asgar
[Usunięty]

Wysłany: 16-04-2007, 09:54   

Ja w swoim protonie musze wymienic uszczelke pod glowica i poduszki od silnika. z poduchami mam problem bo jest ich kilka rodzai i sa drogie wiec mój serwis mitsubishi nie chce zamowic ich z tego powodu ze moga nie trafic za pierwszym razem, troche to gadanie mnie zdenerwowalo ale coz, bede szukal szczescia gdzie indziej

johnych
[Usunięty]

Wysłany: 09-08-2007, 19:49   

Hej.
dołączylem to forum wiec nadmienie jakim to Protonem zacząlem jeżdzic.
415 GLSi z 97r. 12V. Przejechane mial 207 000. i od 1 lipca dołozyłem już 1,5 tys. Autko kupiłem jako sprowadzone i wymieniłem typowe rzeczy, jak rozrzad, plyny i dodatkowo tylnie amorki. Generalnie jest to moj pierwszy samochod i przesiadłem sie w koncu ze Sieny Ojca 1.6 16V która serwis odwiedzała 2 razy w roku i wszystko sie w niej sypie. zauwarzyć mogę tylko zalety poza ciut słabszym silnikem ale i tak lepsza kultura pracy. Świetnie trzyma sie drogi i ma rewelacyjne hamulce, jest strasznie wygodne i praktyczne(hachback). Jak w koncu uruchomie klime to powinno być różowo. No najlepsze wrażenie robi na mnie lekko sportowa skrzynia biegów która chodzi wysmienicie lekko i precyzyjnie. Pewnie też dlatego mam wysokie obroty na pierwszych biegach(3 wrzucam przed 40 km/h(3500 rpm na 2)), potem normalnie.
Pozdrawiam

Błyskawica
[Usunięty]

Wysłany: 03-10-2007, 20:42   

Witam ,
Posiadam Protona 315 gls 1.5 co posiada 87 kucy , na dynamike nie narzekam zwłaszcza ze dbam o maszynke i paliwo tankuje na shellu. Co do minusow jakos mnie przeraza dostepnosc czesci raczej wszystkiego przez internet trzeba szukac. Czy ktos z was zoritowany wie czy pasuje wkladka (cala obudoa) na radio z colta 95r. do mojego autka bo złodzieje mi wyrwali radio razem z tym plastikiem burasy :evil:
Ogolnie jestem zadowolony z misia :twisted:

mac127
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2007, 12:48   

Jestem bardzo zadowolony z protonka.
98 r 1.3 12v bezawaryjne autko i bardzo tanie.
Posiadam go od 2 lat z tego ok. 14 miesięcy pomykam na gazie, robiąc z ciągu tych 2 lat ponad 60 tys.

Wymieniam w nim tylko olej i filtry.
Jak go kupiłem to wymieniłem tez klocki hamulcowe.

Przeglądy to robię z marszu , właśnie dzisiaj jade robic przegląd.

Posiadam tez fiata punto 2 2002r, ale jezdze nim tylko z musu J
Jak dziewczynie daje protonka.
Czesci do mojego pasują wszystkie w 100 % od colta rocznik do 95, tak że nie ma problemów żadnych.
Polecam wszystkim to autko które można kupić za małe pieniądze.

DJ Iceman 
Nowy Forumowicz

Auto: PROTON 313
Wysłany: 29-09-2009, 12:09   

Witam wszystkich.
Ja mam PROTONA 313 z 1997 roku. Mam go od 3 lat i różnie to z nim bywało.
Jego zalety:
-kozackie zawieszenie, bardzo miękkie.
-dynamiczny silnik jak na pojemnosć 1300,
-zwrotność,
-oszczędność

WADY:
-Brak warsztatów gdzie mogliby podłączyć auto do komputera i zdiagnozowac co jest uszkodzone.
-kłopoty z elektryką
- mechanicy moga auto naprawiać metodą prób i błędów,
-kłopoty z blacharką,
-drążki kierownicze, w szczególności końcówki sa inne niż do colta, kto wymieniał to wie o czym mówie.

Odpowiedz do tematu