Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ceny czesci w ASO. Jak sa ustalane?
Autor Wiadomość
Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-02-2007, 21:55   

arturro napisał/a:
myslalem ze z kupionym autem na litwie i jego gwarancja nie bedzie problemu tu w polsce.
Zależnie od importera, w przypadku Mitsu faktycznie kłopotu nie ma, ale już Subaru wprowadziło odpłatną naprawę gwarancyjną i refundację od Importera (Litwa) i to jest słuszne (ponoszenie kosztów kredytu kupieckiego uważam za bezsens) Mam nadzieję, że w Miśkach będzie tak samo (samochód gwarancji nie traci ale należy za nią najpierw zapłacić a potem dostac kasę od sprzedawcy, nie łamie GVO ale utrudnia zakup poza PL) Ergo, jeżeli wszyscy będa kupować na Litwie u NAS nigdy nie będzie dobrze, i bez komentarzy, że pierwszy ruch należy do silnego,bo ten został zrobiony, vide ceny Miśków)
Pozdrawiam

[ Dodano: 24-02-2007, 21:01 ]
JCH, ceny serwisu nie są problemem, cennik części zająłby jakieś 1000 stron maszynopisu. Mówimy o częściach a nie o serwisie. Wierz mi, nie dowiesz się o ceny samego filtra bez przeglądu albo jak się dowiesz to będzie kosmos ;)
Pozdrawiam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 24-02-2007, 22:07   

ja myslalem ze ue ten problem rozwiazala tj. naprawa gwarancyjna poza krajem zakupu, pamietam ze kiedys tak bylo i sam niechcialem naprawiac cari na slowacji aby nie ponosic kosztow bo wiem/wiedzialem ze tam by mi naprawili bez problemu ale musialbym im za to zaplacic, a potem odzyskiwac kase tu na miejscu.
mi sie wydaje ze nie jest to dobre rozwiazanie bo moze rodzic roznego rodzaju problemy, np. w polsce mi cos wymienia ale juz na litwie ktos madry stwierdzi ze wcale nie trzebabylo tego czegos wymieniac i kasy mi nie oda. jednak imho jest to jakas obrona przed "monopolem" i raz jeszcze napisze myslalem ze ue to zalatwi ale widac sie mylilem.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-02-2007, 20:50   

no dobrze - skoro MMC Car Europe sprzedaje czesci roznym krajom europejskim - czyli takze Niemcom i Polsce, to dlaczego gumy drazka stabilizatora do Galanta E32 kosztuja:
- w Niemczech ok. 4€ (czyli ok. 15 zl)
- w Polsce ok. 50 zl

moge tak pisac dalej - uszczelniacze, uszczelka pokrywy zaworow...
jak pytalem 3 lata temu Tetsuya Oda o ten stan, to powiedziel, ze daza do rownania cen i wkrotce osiagniemy ten sam poziom co Niemcy

niestety ciagle oplaca sie jechac po czesci do Niemiec niz kupowac tu

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 25-02-2007, 22:16   

bo w polsce jak kogos stac na wydanie kasy na mitsu to jest w pewnym sensie "bogaczem" (bo wiadomo nie kazdy majac taki cash wyda go na mitsu, a zamiast tego kupi jakiegos niemca).
natomiast jesli ktos kupi mitsu w niemczech to zalicza sie do klasy sedniej-nizszej (ubogiej) i stad te ceny :D :D :D
ten pomysl podsunal mi clarkson w jednym z programow topgear :)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 25-02-2007, 23:22   

Krzyzak, polecam przeczytac jeszcze raz post Jacka. I jeszcze raz.
arturro, ;-) moze i cos w tym jest...

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 26-02-2007, 09:00   

Hubeeert napisał/a:
Krzyzak, polecam przeczytac jeszcze raz post Jacka. I jeszcze raz.

wiem, wiem - Adam mi to w Bialym tlumaczyl... ale troche poczepiac sie chcialem
tylko to bledne kolo - jak napisal Robert Bryl w jednym z postow - jak mial SS, to ludzie sie pukali w baniak, ze kupil auto do ktorego czesci sa tak drogie
chodzi o to, ze wolumen sprzedazy aut jest zalezny od dostepu do tanich czesci zamiennych a te jak widac od wolumenu - czyli NIGDY nie dojdziemy do poziomu wspomnianych Niemiec, bo nie ma takiej woli
od czegos trzeba by zaczac szanowne MMC Europe... chcecie wieksza sprzedaz - obnizcie drastycznie ceny czesci

jednak dla uzytkownika koncowego liczy sie cena, wiec chocbym nie wiem jak szanowal i lubil dealerow z kraju, to jednak kupie czesci w Niemczech - te oczywiscie, ktore powinny byc MGP

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 06-03-2007, 23:53   

Jackie napisał/a:
JCH, ceny serwisu nie są problemem, cennik części zająłby jakieś 1000 stron maszynopisu.

Jest na to sposób ale to musiałaby zrobić centrala europejska MME.
Może powiem jak jest w Maździe - można wejść na stronę z webEPC (katalog części zamiennych, jest po polsku!!!) i po numerze VIN dobrać interesującą nas część. Przy numerze katalogowym jest zawsze cena w Euro netto. Jeśli pójdzie się do dealera z wydrukiem z EPC, cena części nigdy nie jest wyższa od tej z EPC.

Jackie 
Mitsumaniak
Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Wysłany: 07-03-2007, 10:06   

tomekrvf, jeśli chodzi o Mazdę to problem jest daleko mniejszy - nie ma importera w Polsce tym samym ceny obowiązują niemieckie, w Miśkach, jak wiesz, jest dywersyfikacja cen w zależności o d siły nabywczej poszczególnych importerów. Obawiam się, że jeżeli jest to w ogóle w gestii MMC w Polsce to niestety będzie długa pieśń....Na razie walczę o Capsa On-Line ;) Może, może....;)
Pozdrawiam

wojmi1 
Mitsumaniak
lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Wysłany: 07-03-2007, 17:00   

a ja poznalem Japonska technike marketingowa na bazie Panasonic
Jackie, ma racje skosne tak robia uzalezniaja cene czesci zamiennych od rynku
np. przy cenie faxu ok 1000zl autoryzowany mialby go w czesciach za jakies 4200zl
wiec jak na jakims szkoleniu rzucono chaslem o stworzeniu magazynu w W-wie na 300.000 usd
stwierdzilem ze wiekszosc z nas ma w czesciach po 50tys usd i zrezygnowalem z autoryzacji
Ceny PC713 sharpa transoptor (98r.) z sieci Panasonic 20 usd +vat z firmy X 3 Usd na wolumenie 2-5zl

zulu
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2007, 00:39   

ot i tajemnica sukcesu Japonii..

Jutro jadę wymienić zwykłą, beznadziejnie prostą i banalną lampkę z tyłu na zderzaku i zabulę w sumie koło 500zl.
Zaczynam się zastanawiać, że nawet jeśli stać mnie na to, to tym bardziej jestem śmieszny. Coś mi wymięka do tych diamentów.

Odpowiedz do tematu