GDI a olej do Diesla - co myślicie ? |
Autor |
Wiadomość |
romek atomek
Forumowicz
Auto: pajero pinin 1.8GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 333 Skąd: wola justowska / kraków
|
Wysłany: 13-07-2015, 10:12 GDI a olej do Diesla - co myślicie ?
|
|
|
There are oils formulated specifically for the GDI engines, Shell makes one and so does Total, if you can't find those consider a diesel engine oil - the reason I suggest this is the GDI combustion process is in many ways similar to that of a diesel engine - I've been using Vavoline "All Fleet" oil for a couple of years now, it is CF/SL rated, so it can be used in both diesel & gasolene engines - over time I have had the lifter rattle reduced considerably - right now it's mostly present only for the first few seconds after start up.
ja spróbuję niedługo .. czeka mnie wymiana .. temat był o popychaczach w GDI .. |
|
|
|
 |
Żybis
Nowy Forumowicz
Auto: Pinin 2.0 gdi
|
Wysłany: 15-07-2019, 21:59
|
|
|
I co i co wymieniłeś na valvolajna ??? |
|
|
|
 |
romek atomek2
Forumowicz
Auto: e46 tourer 330 / Pajero Pinin
|
Wysłany: 06-08-2019, 22:00
|
|
|
testowałem większość olejów, i w końcu olałem temat - ten silnik przy naszym paliwie się tak koksuje - że leje byleco byle 5w40 i płuczę silnik ropą raz w roku przy wymianie. Pierścienie olejowe mam do wymiany - to dolewam moze z litr na 3 tys km = nigdy nie jeżdzę na starym oleju - bo go przepalam.. a popychacze klepią jak 45 tys km temu. a wcale bardziej nie klepią. |
|
|
|
 |
Żybis
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-08-2019, 13:33
|
|
|
Hej , szkoda że nie odpowiedziałeś na PW ale znalazłem sposób na klepiące popychacze , bo zakładam że to one tak stukały
a mianowicie wlałem do silnika do nowego oleju ceramizer z liqui moli ( jakoś tak się pisze ) i po pół godziny na wolnych obrotach pukanie ustąpiło i do dziś jest lala
|
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
|
|
|
 |
Żybis
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-08-2019, 22:02
|
|
|
Faktycznie bynajmniej cera tec zastosowałem i pomogło , chodzi pięknie |
|
|
|
 |
romek atomek2
Forumowicz
Auto: e46 tourer 330 / Pajero Pinin
|
Wysłany: 13-08-2019, 16:10
|
|
|
Żybis napisał/a: | Faktycznie bynajmniej cera tec zastosowałem i pomogło , chodzi pięknie |
a długo już tak chodzi ? bo kiedyś też dodałem - niby było ciszej, później zaś to samo.. a na końcu obaczyłęm czemu on tak głośno chodzi ( jak jest zbudowany ) to sam się w głowę stkałem po co mi ten ceramizer był. widzialeś popychacz chydrauliczny ? jak jest zbudowany ? i co go boli ?
zresztą - sam też się popukaj https://www.youtube.com/watch?v=QmZFk6uDhlw
tu nawet ładniej widać : https://www.youtube.com/watch?v=oOQyPjp5LkA
zasyfione mamy to nagarem na maxa - one nie pracują jak powiny - to klepią.
czytałem o jednym człowieku z formu carismy, mial kasę wymienił wszystkie - może rok pojeździł w ciszy ? - i zaś to samo . |
|
|
|
 |
Żybis
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-08-2019, 19:50
|
|
|
Filmiki git , u mnie 2 miechy cisza , i około 1500 km po zalaniu tego cuda , bynajmniej może to nie popychacz pukał ??? |
|
|
|
 |
|