Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Pojemność zbiornika/baku paliwa
Autor Wiadomość
vaha 
Forumowicz

Auto: OII fl 2.0 did
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-04-2014, 11:07   [II 2.0 DID] Pojemność zbiornika/baku paliwa

Temat niby trywialny - pojemność zbiornika paliwa w Outlanderze II. Producent podaje 60L. W zeszłym tygodniu tankowałem auto. Zapaliła się rezerwa (REFUEL) i przejechałem jeszcze z 15-20 km. Pojechałem na stację i zatankowałem "pod korek", czyli do odbicia pistoletu. Ręcznie dotankowałem jeszcze do dwukrotnego odbicia. Piana paliwa była widoczna. Weszło 48 litrów. Standard. Odczekałem chwile i zacząłem powoli dolewać paliwa patrząc ile rzeczywiście wejdzie "pod korek". Wiecie ile weszło? Sam w to nie mogłem uwierzyć - 65,5 litra! Szok. Łącznie zatankowałem więcej o 17 litrów. Zakładając, że na rezerwie miałem jeszcze z 5-7 litrów wynika, że łącznie miałem ponad 70 litrów paliwa. Oczywiście część z tego znajdowała się w przewodach paliwowych, ale nie sądzę, aby było to więcej niż 2-3 litry (może się mylę).
Normalnie na jednym baku przejeżdżam 650-700 km. Teraz mam przejechane 350 km i wskaźnik paliwa zabrał mi dopiero jedną i zasięg wskazuje 590 km. To jakieś 250 km więcej niż zwykle.
Pytanie teraz, czy jest to normalne czy w moim Outku jest problem z odpowietrzaniem baku? No własnie, czy jest jakiś dynks do odpowietrzania zbiornika paliwa? Niektóre auta tak mają, a u nas tego nie wiedziałem.

emil_d 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Wysłany: 11-04-2014, 15:46   Re: Pojemność zbiornika/baku paliwa

Z tego co mi wiadomo nie powinno się tankować samochodu pod sam korek. Mi się zapala rezerwa przy 50l (tyle mogę wlać paliwa bez dodatkowych dolewek). Istnieje szansa, że zalałeś sobie zbiornik przelewowy (nie wiem czy w Outlanderach jest) i będziesz miał paliwo z syfem z tego zbiornika. Jeśli gadam bzdury niech ktoś mnie poprawi.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-04-2014, 18:04   

Z moich obserwacji wynika, że delikatnie przechylone stanowisko tankowania (które nie rzuca się w oczy) może dać nawet do 5l extra...

vaha 
Forumowicz

Wysłany: 14-04-2014, 12:39   

Wczoraj ponownie tankowałem auto i sytuacja analogiczna. Pistolet odskoczył z motylka, a ręcznie udało mi się dolać jeszcze 15 litrów. Z ciekawości zatankowałem tą samą metodą bmw 1 i wszedł jedynie litr więcej. Wynika z tego, że rura doprowadzająca paliwo do baku jest długa i musi mieć pojemność ok. 15 litrów.

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 14-04-2014, 20:30   

Z moich doświadczeń z różnymi autami, gdy paliwo mocno się pieni, to pistolet szybciej "odbija". Dlatego po chwili, gdy opadnie piana można jeszcze coś dolać.

borsak1 
Forumowicz
2.2D MiVEC Intense+

Auto: Outlander II
Wysłany: 16-04-2014, 16:33   

vaha, Ty może stacje zmień :P

PiotrKw 
Forumowicz

Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Wysłany: 16-04-2014, 19:02   

vaha napisał/a:
Wynika z tego, że rura doprowadzająca paliwo do baku jest długa i musi mieć pojemność ok. 15 litrów.

Zakładając, że jej średnica wynosi ok 40mm to ..... długość wyjdzie ok 12 metrów :wink:
Zawija chyba ze dwa razy w koło samochodu :wink: Ale że japończykom się tak chciało wywijać . :wink:

vaha 
Forumowicz

Wysłany: 29-04-2014, 10:37   

borsak1, ze stacją nie ma problemu bo należy do teścia i moje poprzednie auta tankowane pod korek miały taką pojemność jak podawał producent. Tu wychodzi różnica 10L.
PiotrKw, może mam zamontowany bak od PSa ;)

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 30-04-2014, 15:53   

Wielokrotnie tankowałem pod "korek” czyli widziałem paliwo.
I max co udało mi się wlać to niecałe 58l, przejechałem wtedy 80km po tym jak zaświeciła się na stałem kontrolka paliwa.
Generalnie u mnie po pierwszym odbicu max 2l. bo reszta się wyleje.

elmundialo 
Forumowicz
elmundialo

Auto: outlander 2.4 MIVEC CVT
Wysłany: 19-07-2015, 17:51   

Witam. Odświeżam temat. U mnie wchodzi 46 litrów zazwyczaj i jakoś mi nie przeszkadzało lecz mocno zastanawiało że silnik który spala 10/100 km otrzymało tak mały zbiornik. Rezerwa ma coś około 5-7 litrów tak? Wszedłem na forum i okazało się że ma 60 litrów zbiornik więc albo rezerwa wynosi ponad 10 litrów albo tak mocno się pieni paliwo i nie chce wejść więcej

krecisie 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander
Wysłany: 20-07-2015, 12:21   

Mnie udało się wlać max 56 litrów, ciężko ocenić ile było w zbiorniku dokładnie. Inna sprawa że kiedyś tankowałem E klasę którą jeździłem jakis czas i po przechyleniu auta, dolewałem co chwile po trochu i udało się wlać ok 7-10 l wiecej niż przewiduje producent..podobnie było z renault traffic, dolewając po trochu przy nachylonym aucie ...Niestety oba przypadki skończyły sie odprowadzeniem nadmiaru paliwa na zewnątrz , nie znam się na tym ale byc może jakimś kanałem który zapobiega zapowietrzeniu się zbiornika. No chyba, że w jakiś inny sposób...
Tak czy inaczej do mojego Outka weszło 56 l.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 20-07-2015, 14:05   

mój rekord to ponad 58l, więc elmundialo, po prostu lej :)

elmundialo 
Forumowicz
elmundialo

Auto: outlander 2.4 MIVEC CVT
Wysłany: 21-07-2015, 07:29   

Będę lał :badgrin:

Odpowiedz do tematu