Wszystko o nawigacjach samochodowych |
Autor |
Wiadomość |
papamitsu
Mitsumaniak

Auto: Cari II 1.6 HB Classic
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-07-2015, 10:32
|
|
|
Odświeżę trochę temat nawigacji do samochodu.
Po zakupie pierwszego samochodu chciałbym dokupić do niego nawigację.
Jeździłem wcześniej ze służbowym TomTom Start 25, Navroad oraz.. mapami Nokia na Nokii E-72
Jeżdżę sporadycznie, nie potrzebuję nawigacji do codziennego poruszania się.
Nie zakładam korzystania z informacji o korkach.
Miło jeśli mapa (firmowa lub nie) miałaby asystent pasa i informacje o radarach.
Raczej ekran nie większy niż 4" - nie lubię telewizora na szybie
Do wydania mam ok 600 zł.
Rozważam zakup nawigacji z mapami "dożywotnymi" lub nawigacji z mapą roczną/bez mapy i dokupienie AutoMapy. Licencja dwuletnia AM to ok 170 więc jeśli samo urządzenie byłoby nie drogie, koszt może wyjść podobny.
Stoję przed wyborem a ten okazuje się dość skomplikowany.
Komputronik lansuje NavRoad ale nawigacje tego producenta (nawet nowe) zbierają niepochlebne opinie o długim czasie oczekiwania na satelity, co również mnie spotkało w modelu, z którego wcześniej korzystałem.
TomTom 25, z któreg korzystałem był wolny i za mały. Duże 5-6 calowe wyglądają obiecująco ale podobno usilnie trzymają się raz wyznaczonej trasy i w cale nie tak rozsądnie ją wyznaczają. Dodatkowo podobno TomTom ma zamknięty system więc przesiadka na AM odpada.
W Saturnie naciskają na Beckera i Garmina. Pomijam fakt, że nie ma tam modeli w moim przedziale cenowym a 1200-1400 za sporadyczną nawigację to "trochę" za dużo.
Podzielcie się swoim doświadczeniem w tym temacie.
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 23-07-2015, 11:45
|
|
|
A co z nawigacjami w telefonie jest nie tak? |
|
|
|
 |
inq
Mitsumaniak

Auto: Focus
Pomógł: 12 razy Dołączył: 28 Sie 2011 Posty: 2776 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 23-07-2015, 11:54
|
|
|
Jakiś smartfon i AutoMapa na Androida. |
_________________ "Never drive faster than your angel can fly"
Historia zatacza kółko
Renault 19 ('91)-> Ford Probe GT ('92)-> Laguna ('95)-> Peugeot 307 ('04)-> EA5W ('02)-> Renault 19 ('95)-> EA3W ('01)-> Focus ('14)
 |
|
|
|
 |
papamitsu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-07-2015, 11:59
|
|
|
krzychu napisał/a: | A co z nawigacjami w telefonie jest nie tak? |
Wersja map NOKIA jest nieaktualna. Wymaga aktualizacji programu map ale już jako umowa z MICROSOFT a zapisy tej mnie nie odpowiadają.
Poza tym telefon już padl. Korzystam teraz z BB wiec rozwiązanie smartfon+AM odpada.
Raczej szukam teraz typowej nawigacji samochodowej. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 23-07-2015, 12:19
|
|
|
papamitsu napisał/a: |
Wersja map NOKIA jest nieaktualna. |
Ja mam w E52 tą z Nokii i są nowe drogi tylko, że używam w trybie online i dociąga nowe rzeczy. Przez jakiś czas nie chciała synchronizować pozycji GPS, ale się to ostatnio naprawiło i znowu spoko działa. |
|
|
|
 |
inq
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-07-2015, 12:20
|
|
|
Jak dla mnie to AutoMapa bije wszystkie inne na głowę. Szukaj urządzenia z AM lub kup cokolwiek i wgraj sobie ją. |
Historia zatacza kółko
Renault 19 ('91)-> Ford Probe GT ('92)-> Laguna ('95)-> Peugeot 307 ('04)-> EA5W ('02)-> Renault 19 ('95)-> EA3W ('01)-> Focus ('14)
 |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 23-07-2015, 16:13
|
|
|
Zainstaluj yanosika na androidzie. Fakt nawi tam jest kiepska ale mapy aktualne codziennie i najwazniejsze ostrzeżenia o fotoradararach, kontrolach prędkości, wypadkach itp. W czasie rzeczywistym.
Polecam każdemu bo czym wwięcej użytkowników tym lepiej działa ale już jest super. |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 23-07-2015, 16:40
|
|
|
Lark + auto mapa ze mną już 6 lat i nie zamienie na inną. |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
Obywatel
Forumowicz

Auto: RAV4 III Corsa E
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 232 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 23-07-2015, 19:14
|
|
|
A czy ktoś jeździ z nawigacją MapaMap? Ja od kilku lat używam i mimo, że jest to dość proste oprogramowanie, to sobie je chwalę. Ale z drugiej strony nie mam porównania z niczym innym poza Yanosikiem i Googlem. Jak zatem kształtuje się porównanie MapaMap z bardziej znaną Auto Mapą czy Tom Tomem?
Po lekturze wpisu kolegi 2pac jestem w szoku jak długo może trwać kalkulacja trasy W MapaMap nigdy nie trwało to dłużej niż 10 sekund (w granicach Polski), chociaż po najnowszej aktualizacji mapy jednak trochę spowolniły. Obliczenie trasy z północy na południe kraju zajmuje około 1 minuty. Czy może to być spowodowane słabością samego urządzenia (prehistoryczne NTT Navi 4368)? |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-07-2015, 20:02
|
|
|
Nie można porównywać starych nawigacji ze współczesnymi, o mocnych procesorach. Ja zawsze sobie chwaliłem TomToma. |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2353 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 23-07-2015, 20:15
|
|
|
kupowanie nawigacji jako urządzenia obecnie to nieporozumienie. Lepiej wziąc smartphona z androidem wrzucic Automapę z trafficiem + yanosik z pływającą ikonką do powiadamiania o suszarkach. Jeśli komuś nieodpowiada Automapa można dać TomTom Go Mobile najnowszy produkt TomToma również z informacją o natężeniu ruchu online. |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
Obywatel
Forumowicz

Auto: RAV4 III Corsa E
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 232 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 23-07-2015, 20:27
|
|
|
sla napisał/a: | Nie można porównywać starych nawigacji ze współczesnymi, o mocnych procesorach. Ja zawsze sobie chwaliłem TomToma. |
Urządzenie mam stare, ale mapy świeżo zaktualizowane. Chodziło mi o opinie o samych mapach MapaMap. |
|
|
|
 |
inq
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-07-2015, 12:13
|
|
|
Jak jeździłem na taxi to przetestowałem chyba wszystkie aplikacje. Dla mnie AutoMapa ma taką przewagę, że widać dokładnie numery. TomTom jest dokładny i dobrze liczy, ale mi osobiście nie pasuje wizualnie. AutoMapa ma asystenta pasa ruchu co w dużych miastach się bardzo przydaje. MapaMap jest w sumie fajna, ale średnio dokładna w głębokim mieście i na osiedlach. Garmin jak dla mnie źle prowadził i czasami był mocno niedokładny. |
Historia zatacza kółko
 |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Mar 2009 Posty: 1297 Skąd: Cisów
|
Wysłany: 14-08-2015, 22:59
|
|
|
Obecnie korzystam z dwóch map. Jest to AutoMapa i IGo. Wszystko zależy do jakich krajów jeździsz. AutoMapa gubi się w Hiszpanii, Portugalii i południowych Włoszech. Tam radzi sobie dużo lepiej IGo. Jeżeli chcesz jeździć na wschód to Navitel.
Wszystkie wymienione przeze mnie mapy mają asystenta pasa ruchu jak i ostrzeżenie przed fotoradarami i co ważniejsze nawet mobilnymi patrolami.
Janosika i ten cały system to można sobie w buty wsadzić.
Nawigację wybierz po taniości, nawet ze stonki. Najważniejsze żeby była porządna karta pamięci. Bo jak skroisz pod rozmiar mapy to będzie działała dużo wolniej lub nawet się cięła. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
papamitsu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-09-2015, 11:11
|
|
|
Wybrałem Navi (urządzenie) Modecom bez nawigacji. Dokupiłem oddzielnie AM.
Świetna opcja która miło mnie zaskoczyła to nadajnik FM z urządzenia. Wrzuciłem na kartę MP3. Włączyłem odtwarzacz, nawigację, sparowałem telefon z urządzeniem przez BT. Ustawiłem sobie radio oryginalne w samochodzie na częstotliwość nadawania przez urządzenie i..
muzyka gra, komunikaty z nawigacji są nakładane na muzykę więc jest idealnie a do tego zestaw głośnomówiący z nawigacji też się spisał
Dla informacji: Nie mam telefonu z Androidem, iOS, Windowsem. |
_________________ 03335/KMM
Spalanie: 7,67 (cykl mieszany: miasto+obwodnica)
Moj Misiu-Pysiu czyli Carisma 1.6 II HB |
|
|
|
 |
|