Przesunięty przez: roch_27 22-08-2007, 09:35 |
[E5x 92-96] Zalozenie klimatyzacji |
Autor |
Wiadomość |
ravo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2007, 10:46 [E5x 92-96] Zalozenie klimatyzacji
|
|
|
Czy latwo jest przelozyc klime do modelu ktorej jej nie mial ? czy musi to byc klima od tego samego silnika ? czy wystarczy ten sam model ? Jakie czesci sa dokladnie potrzebne i czy jest to prosta przekladka czy trzeba cos kombinowac ? |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 31-03-2007, 11:00
|
|
|
Nie wypowiadam się na temat poziomu skomplikowania takiej operacji. Na pewno będzie Ci potrzebna sprężarka klimy (używana około 450zł), chłodnica (skraplacz, ok. 250zł) i przewody aluminiowe. To chyba najważniejsze części... |
|
|
|
 |
ravo [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2007, 11:31
|
|
|
mam szanse kupic wszystko niby "Posiadam klimatyzacje lecz niestety brakuje w niej
jakiegos czujnika za okolo 150 zl.Mam sprezarke,chlodnice,przewody i
jakas plastikowa skrzynke.Ze wzgeldu na ten czujnik jestem w stanie
oddac ja Panu za 450 zl." i nie wiem co robic |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 31-03-2007, 11:33
|
|
|
No to ja Ci więcej niestety nic nie powiem, bo nie wiem, dokładnie o co biega z tym czujnikiem. Trzeba by mechaniorów jakichś zapytać |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 31-03-2007, 12:46
|
|
|
Na pewno potrzeba:
-sprężarka
-chłodnica z wentylatorem
-przewody
-osuszacz
-koło pasowe do silnika z miejscem na dodatkowy pasek
-mocowanie sprężarki do bloku
-przycisk (włącznik na panel)
-parownik do kabiny (pewnie ta plastikowa skrzynka)
-trzeba zobaczyć czy Twoje auto ma instalację elektryczną dostosowaną do klimy - do sprężarki trzeba podłączyć przewody elektryczne którymi przyjdzie sygnał załączenia sprzęgła sprężarki. Przewody do czujników ciśnienia, wentylatora itp
-myślę też że jakaś mała skrzyneczka kontrolująca działanie klimy - zbierająca info z czujników, załączająca i wyłączająca sprężarkę
-trzeba rozbebeszyć sporo deski rozdzielczej |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2352 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 31-03-2007, 13:14
|
|
|
Jestem w trakcie kompletowania klimy ale do E34. Sprawa wyglada tak. Ow czujnik to nic innego jak czujnik cisnienia. Zalacza on sprezarke poprzez sprzeglo elektormagnetyczne.
Do czesci ktore wymienil kolega powyzej jeszcze sa potrzebne przekazniki wentylatora (2 szt.) oraz przekazniki do puszki bezpiecznikowej w komorze silnika (3szt.). Przy Parwoniku powinien byc komputer sterujacy klima i ECM silnika.
Co do rozbebeszania to u mnie w E3 nie jest tak zle. Wystarczy wykrecic schowek i zamiast lacznika wentylatora z nagrzerwnica montujemy parownik
Nalezy pamietac o tym ze kilma do diesla i klima do benzyniaka rozni sie kompresorem. Od benzyny naped jest na pasku wielorowkowym i podwojne kolo pasowe najpierw napedza kompresor a pozniej alternator patrzac od strony silnika. U mnie niestety jest na odwrot. Zatem mnie czeka wymiana kompresora.
Teraz mala prosba do kolegow z forum. Jesli ktos ma na sprzedaz kompresor do diesla wraz z lapa to jestem zainteresowany. Ja mam 2 szt. kompresorów do benzyniaka z napinaczem. |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
Artoos [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2007, 13:16
|
|
|
Miałem podobny dylemat w Mazduni, tam facet miał calutką działającą (ten sam model) za 350 zł, a odpowiedź mechanika była "daj se spokój". Kiedyś widziałem Poloneza z fabryczną klimą, nawiewy z klimy były wyprowadzone oddzielnie niż z wentylacji, więc podejżewam że tunele nawiewu mogą być inne w samochodzie z klimą a wtedy albu pakujemy się w koszta, albo Adam Słodowy... |
|
|
|
 |
|