|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.6] Prosze o pomoc w ocenie MSS |
Autor |
Wiadomość |
ksomix
Nowy Forumowicz
Auto: Fiat Seicento
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-07-2015, 21:42 [MSS 1.6] Prosze o pomoc w ocenie MSS
|
|
|
Witam,
Od jakiegoś czasu planuje zmianę samochodu. Wpadł mi w oko Space Star i nie chce z niego wypaść poczytałem tu i ówdzie i stwierdziłem, że model z silnikiem 1.6 bedzie najlepszą opcją. Szukam modelu poliftingowego z dosyć bogatym wyposażeniem. Ostatnio znalazłem taką oto ofertę:
http://otomoto.pl/oferta/...html#db78cad3b6
I teraz mam kilka pytań do Was, mianowicie:
1. Co sądzicie o tej ofercie?? Czy przebieg nie jest czasami za mały??
2. Na co zwracać szczególną uwagę przy ogladaniu auta??
3. Czy cena w ogłoszeniu jest dobrą ceną czy może jest za niska??
4. Czy części do Miśka są aż tak drogie?? Bo jedni mówią, ze tak, a inni, że nie.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam, ksomix. |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Pomógł: 13 razy Dołączył: 18 Mar 2015 Posty: 1860 Skąd: Racibórz
|
Wysłany: 16-07-2015, 21:58
|
|
|
1. Mi sie podoba. Moze troche. Nie ma na to reguly.
2. Tylne nadkola, maska, klapa bagaznika. Jak sie da wejsc pod samochod to sprawdzic jak wygladaja podluznice. Najlepiej podjechac do SKP i wrzucic na szarpaki. Powachlowac skrzynia czy wszystkie biegi wchodza dobrze. Sprawdzic reczny. Ja nie sprawdzilem spalin przed zakupem i musialem wymiec katalizator
3. Cena wydaje sie byc rozsadna.
4. Zwykle czesci eksploatacyjne nie urywaja kieszeni. Rozrzad w Polo byl drozszy. Jest dosc troche anglikow rozbieranych wiec da sie cos wychaczyc z innych rzeczy. Pasuja tez rzeczy z Carismy i Colta. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20957 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-07-2015, 22:33
|
|
|
Rok produkcji 2005 a pierwsza rejestracja październik 2004 .
Wg opisu zielony no chyba, że mój monitor oszukuje .
Ktoś zaiwanił antenę. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
ksomix
Nowy Forumowicz
Auto: Fiat Seicento
|
Wysłany: 16-07-2015, 22:46
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi.
Niedługo podjadę go obejrzeć sprawdzę tez o co chodzi z tymi zbieżnymi datami, bo jest to trochę dziwne xd może ktoś się pomylił, chociaż nie wiadomo
Co do koloru to ewidentnie niebieski, także też jakaś pomyłka
AidsD, a jak wygląda sprawa z zawieszeniem?? ewentualna naprawa jest droższa niż w innych modelach?? |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-07-2015, 14:02
|
|
|
ksomix napisał/a: |
AidsD, a jak wygląda sprawa z zawieszeniem?? ewentualna naprawa jest droższa niż w innych modelach?? |
Masz tu specjaliste Bizi78. Ja mam za krotko samochod wiec kwestii jeszcze nie przerabialem a nie chcialbym Cie w blad wprowadzac. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20957 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 17-07-2015, 14:32
|
|
|
AidsD napisał/a: | Masz tu specjaliste Bizi78. Ja mam za krotko samochod wiec kwestii jeszcze nie przerabialem a nie chcialbym Cie w blad wprowadzac. |
Do tej pory (czyli przez 5lat użytkowania) z zawieszenia wymieniłem: sworzeń wahacza (≈70zł SIDEM), łączniki stabilizatora (≈25zł TRW) i kompletne górne mocowanie amortyzatora czyli łożysko, opora i górne mocowanie (≈300zł OE ori) .
Oczywiście podane ceny dotyczą materiału . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
kisian
Mitsumaniak kisian 00537
Auto: MSS 1.6 2003
Pomógł: 15 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 546 Skąd: Wola Dębińska
|
Wysłany: 18-07-2015, 17:29
|
|
|
Ja w zeszłym roku po 11 latach użytkowania MSS wymieniałem w zawieszeniu wszystko. Sprężyny H&R- 670zł, Tuleje i gumki w zawieszeniu + wahacze przód 1100zł, amortyzatory komplet + robocizna z montażem powyższych elementów i butli na gaz- 2000zł(w cenie butla lpg). tuleje z tyłu miałem do wymiany 2, ale profilaktycznie wymieniłem wszystko. |
|
|
|
 |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 19-07-2015, 13:16
|
|
|
Wydaje mi się, że ten samochód stoi już na allegro dosyć długo i zaczynał od ceny prawie 12000zł u jakiegoś handlarza. Obok listy do sprawdzenia podaję ile kosztuje ewentualna naprawa i jest to kwota, którą jak najbardziej trzeba negocjować .
do sprawdzenia:
- grubość lakieru i czy śruby na drzwiach/błotnikach/masce/bagażniku były ruszane - naprawy się zdarzają, ale duży obszar szpachli dyskwalifikuje samochód
- daty na szybach - patrzeć czy tam gdzie wymieniona była szyba jest też naprawa blacharska
- jak chodzą biegi (szczególnie wsteczny i jedynka) - 150zł
- czy wyświetlacz gubi literki i cyferki - 200zł
- blacharka błotniki, progi, bagażnik, przednia część pod maską, kielichy
- zawieszenie najlepiej na stacji diagnostycznej szczególnie tył, bo jest hak tutaj cena zależy od zniszczeń
- czy szybki lusterek się trzymają, bo lubią się odklejać - naprawa ~20zł wymiana 50zł za jedno
- prędkościomierz i obrotomierz czy działają - prędkościomierz 250zł tylko w aso
- klimatyzacja czy działa i jest szczelna - znalezienie nieszczelności i naprawa około 150zł, kompresor 500zł, chłodnica 700zł
- tylna wycieraczka czy działa - tutaj nie wiem są tematy na forum o tym
- wszystkie przyciski (szyby, światła przeciwmgielne, lusterka) bo często lubią nie kontaktować - tutaj naprawić da się wszystko jedynie koszt usługi około 100zł
- czy jak otwierasz i zamykasz drzwi to czy kontaktują przyciski gaszące lampkę - każdy uszkodzony to 20zł
- często felerna jest sonda lambda i objawia się wysokim spalaniem, ale tego bez mechanika nie sprawdzisz. Nowa denso 360zł.
Nie wiem co to jest te webasto, ale nie jest to standardowe wyposażenie samochodu, trzeba sprawdzić czy nie stwarza jakiś problemów z elektryką.
Wyposażenie AVANCE mówi tylko o tym, że kierownica jest skórzana. Po za tym nie jest to najbogatsza wersja, bo np fotele nie są podgrzewane.
No i wiadomo, najlepiej jakbyś miał jakiś komputer ze sobą - mój vag kkl i evoscan gada z samochodem i pokazuje błędy- kosztował 45zł z przesyłką.
Serwisowanie w ASO nie wiadomo kiedy i czy do końca, książkę można łatwo podrobić. Certyfikat TUV nie ma w Polsce żadnej mocy prawnej, więc można sobie nim dupę podetrzeć. W Niemczech przeglądy są ważne 2 lata, a w Polsce tylko rok, także jak samochód nie jest w Polsce zarejestrowany to dolicz 100zł na przegląd przed pierwszą rejestracją w kraju.
Ogólnie space star jest fajny, ale cała masa różnych psujących się dupsów powoduje, że sobie bym drugi raz takiego samochodu nie kupił, a raczej rozglądałbym się w kierunku mazdy premacy. No i spalanie jak na silnik 1.6 jest dosyć duże, hałas też, a dynamika taka sobie. Plastiki skrzypią i trzaskają. |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-07-2015, 14:37
|
|
|
Akurat z halasem mozna sobie poradzic w 4dni przez zalozenie wygluszen. Ale to tak na marginesie. |
|
|
|
 |
cakp
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 346 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 28-07-2015, 14:19
|
|
|
Już tak nie strasząc kolegi to trochę sprostuje.
Ghostman napisał/a: |
- jak chodzą biegi (szczególnie wsteczny i jedynka) - 150zł
tulejki wybieraka skrzyni biegów 40zł z robocizną płaciłem w stolicy, podobno co 10tys sie zuzywaja, od 3lat nie wymieniałem, to akurat pierdoły, Nie wyjmujesz skrzyni do tego
- tylna wycieraczka czy działa - tutaj nie wiem są tematy na forum o tym
ciut poważniejsza sprawa z demontażem i czyszczeniem, nie używana potrafi nie ruszyć,
- wszystkie przyciski (szyby, światła przeciwmgielne, lusterka) bo często lubią nie kontaktować - tutaj naprawić da się wszystko jedynie koszt usługi około 100zł
przyciski szyb koszt 50zł sztuka, dostaniesz tylko oryginał, potrafia się zabki wyłamywać ze starosci, poradnik wymiany na forum,
- czy jak otwierasz i zamykasz drzwi to czy kontaktują przyciski gaszące lampkę - każdy uszkodzony to 20zł
krańcówki są w drzwiach, przykręcone na 1srubke, odpinasz z małej kostki ,wyjmujesz i rozbierasz- tam sa takie 2blaszki ktore zachodza na siebie, wystarczy blaszki oskrobać z nalotu i działa jak nowy. Tam w w srodku nic skomplikowanego nie ma,
- często felerna jest sonda lambda i objawia się wysokim spalaniem, ale tego bez mechanika nie sprawdzisz. Nowa denso 360zł.
toi jak ci pokaze spalanie 15L i zapali się check engine, nowa denso 250zł kupowałem w sklepie motoryzacyjnym, nie polecam bosh, wymieniłem odrazu po zakupie 3lata temu i jezdzi. Spalanie PB95 w trasie 6l przy 100km/h, w miescie 7,5. W zime nigdy 10l w miescie nie widziałem. NIe uwazam ze jest duze. Obecnie na gazie jest bajka, trasa 680km=100zł trasa nad morze i z powrotem
Ogólnie space star jest fajny, ale cała masa różnych psujących się dupsów powoduje, że sobie bym drugi raz takiego samochodu nie kupił, a raczej rozglądałbym się w kierunku mazdy premacy. No i spalanie jak na silnik 1.6 jest dosyć duże, hałas też, a dynamika taka sobie. Plastiki skrzypią i trzaskają. |
A ja polecam wersje z 1.6 w silniku nie ma co sie psuc, bylem u elektryka to powiedzial ze te slniki bajera, malo awaryjne. Ten silnik nie jest skomplikowany. Nie bierz tylko DIDa. Wszedzie jest dostep i mechanicy nie marudza ze trzeba polowe rozbierac. Nastukalem 190tys i z silnikiem nic sie nie dzieje, leje 5w30 i jezdzi. Cicho chodzi, nie cieknie. MInusem moga byc slabo wygluszone nadkola. Odkad mam autko 3lata, to jedynie naprawy bieżace, klocki tarcze jak w kazdym aucie. Auto nie robi niespodzianek na trasie z elektryka. Owszem male pierdoly moga irytowac jak te przyciski szyb czy po 10latach odklejace sie lusterko (tasma dwustronna i jak nowe ) ale to są naprawde pierdoly przez ktore auto nie jest dyskwalifikowane do dalszej jazdy. Ja w tym aucie robie mniej niz w mondeo poprzednim. Szkoda ze zakonczyli produkcje. Ja je kupilem z tego wzgledu ze kolega mial i chwalil sobie. Znajomi rodzina dziwili sie co kupilem i co to za nazwa? kosmiczna gwiazda? bedzie sie psulo itp. Nie narzekam, nie sprawia niespodzianek. Jak kupowalem to zawęziłem poszukiwania do ostaniego roku produkcji i raptem mi 4auta wyskoczyly na Polskę. To tez swiadczy o tym ze tego auta ludzie tak sie nie pozbywaja. Na forum jest sporo poradnikow co jak samemu zrobic łącznie z pierdolami, właczniki szyb itp.
Wersje poliftingowe mialy wiele poprawek producenta, zmienili nawet sruby na mocniejsze od geometrii zawieszenia, przed liftem urywaly sie przy ustawianiu geometrii.
U mnie przednia szyba ma inne numery, ciezko wychwycic czy dostała kamieniem czy auto po wypadku. Lepiej jechac miernikiem lakieru po slupkach jak po blotnikach. Blotnik ktos przywali na parkingu a slupki mogly byc juz malowane po rozciaganiu nadwozia po wypadku.
Wygłuszenie nadkoli - za to bym kopnal w tylek projektanta. z tylu slychac szum na trasie. Mazda premacy chyba miala wygluszenie. Ceny czesci do miska takie same jak do carisma, czy volvo v40. Czesci zawieszenia kupujesz tak samo jak do innych aut, producenci delphi, bosh, ate, trw. Jedynie przyciski do szyb sa tylko oryginalne.
Nie kojarze by ss mial webasto ale jesli dziala to czemu nie.
Sprawdz czy nie smierdzi palonym olejem i czy nie kopci. A tak na prawde pewnie i na to maja sposoby.
Przypomnial mi sie powazniejszy minus SS, rozmiar opon 195/55/15. zobacz sobie opone michelin energy saver plus w tym rozmiarze a przy rozmiarze 185/65/15. Raz zaboli a potem na lata spokoj:)
U mnie tez jest hak, ciezko powiedziec czy wyzylowany silnik. Ogolnie SS nie jest moze dynamiczny a w 5os to juz raczej spokojna jazda. Aczkolwiek przy 5os ja nie szaleje a wariaci na drodze sie trafiaja
Widze ze auto nadal w sprzedazy. Co jeszcze ma fajnego SS, przesuwana tylna kanape jak ci za malo bagaznika. Bagaznik dla mnie jest za maly. Ale cos za cos, pasazerowie z tylu maja wiecej miejsca jak ja z przodu). Z tylu pasazer 185cm glowy nie musi schylac. |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-07-2015, 22:20
|