|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Deska rozdzielcza - skrzypienie na nierównościach |
Autor |
Wiadomość |
norman [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2009, 16:56
|
|
|
Ja wyciągnąłem kratkę i ... lekko uszkodziłem. Kratkę należy delikatnie podważać od przodu (tzn. od strony kabiny), znajdują się tutaj dwa zaczepy z których jeden mi się lekko ułamał (potraktowałem go "kropelką"). Z tyłu (od strony szyby) znajduje się końcówka kanału nawiewu, która wchodzi w kanał poprowadzony pod deską i w moim przypadku zauważyłem, że właśnie ten kanał ma lekki luz i najprawdopodobniej to właśnie on u mnie hałasuje. Dalej nie rozbierałem, nie dotarłem do jego mocowania, kanał starałem się lekko zablokować lecz po złożeniu nadal "hałasuje". Deska nie miała luzu, nie dało się jej dokręcić. |
|
|
|
 |
rysiekxj
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Space Star 1,9DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2008 Posty: 32 Skąd: Wodzisław Śląski
|
Wysłany: 13-12-2010, 20:12
|
|
|
odświeże temat bo jest na czasie a rozwiązania na forum brak :
oto moje rozwiązanie z trzeszczącą deską i jak dobrać się do wyjęcia poduszki, takie rozwiązanie w moim przypadku zniwelowało całkowicie świerszcze dochodzące z górnej części deski,
- po wyjęciu schowka od dołu są 4 śruby które ją trzymają 2x na klucz 10 oraz 2x na mały trox po odkręceniu przednia zaślepka poduszki wychodzi bez problemu.
-NIE ROZŁĄCZAŁCZAŁEM PRZEWODÓW
tu widać do czego poduszka byla przyręcona od spodu
-po wyjęciu poduchy w górnej szczelinie jest miejsce na wciśnięcie w moim przypadku tzw. osłon z rur metalowych którą wypełniła luke pomiędzy górną półką a rurą nawiewu a na ranty zaślepki przyklejiłem typową uszczelkę do okien
-czas naprawy ok. 40 min, dodam jeszcze ,że uszczelką do okien okleijem jeszcze ranty wew. wyświetlacza komputera na górnej półce . Teraz jest cisza. |
_________________ spoglądajcie w lusterka i uważajcie na motocyklistów - to mogę być ja |
|
|
|
 |
dask
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 '09
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-11-2012, 13:24
|
|
|
Trochę temat odświerzę. Metoda jest dobra i pomaga. Walczyłem z tym skrzypieniem od chwili zakupu. U siebie zastosowałem kawałki samoprzylepnej poliuretanowej gąbki wygłuszającej. Przykleiłem między kanałem wentylacyjnym i górą deski rozdzielczej ale również między rurą/wzmocnieniem (widoczną na powyższych zdjęciach) i kanałem wentylacyjnym.
I wreszcie cisza nastała!
Polecam tą metodę.
Dodam jeszcze tylko, że przynajmniej w moim producent chciał mocno zaoszczędzić i nie zaślepił otworów w słupku A, schowanych pod deską rozdzielczą. Po dwa otwory z każdej strony. Zaklejenie ich np. matą wygłuszającą znacznie wycisza dźwięk silnika. Oczywiście zupełnie cicho nie jest. Poprzednio gdy miałem Carismę to otwory te były wygłuszone fabrycznie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 26-04-2015, 21:35
|
|
|
Też trochę odkopię temat. Da się zdjąć ten dekiel od poduszki bez jej odkręcania? U mnie jedyne trzaskania generuje ten właśnie dekielek. Jak go przytrzymam ręką to jest cisza. Myślę, że uszczelka do okien by rozwiązała kłopot, bo luz jest minimalny, ale z poduszką to zawsze jest ryzyko. Odnośnie rantów wyświetlacza. U mnie dzwoniły metalowe zatrzaski na deklu. Zatrzaski rozgiąłem do stabilnej pozycji (były luźne), a mocowanie okleiłem taśmą izolacyjną. Dało radę. |
|
|
|
 |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 14-08-2015, 17:00 [MSS ALL] Klapka SRS brzęczy
|
|
|
W chłodne dni lub poranki klapka poduszki powietrznej przed pasażerem często wpada w drgania.
Chciałem ją dzisiaj wyjąć i jakoś okleić gąbką czy czymś, żeby nie drgała.
Moje zmagania skończyły się jednak na tym, że mimo dosyć mocnego ciągnięcia klapka bokami się wygina, a nie wychodzi. Próbowałem podważać, ale nic z tego. Nie wiem czy poduszka jest z nią spięta na stałe czy co. Niechciałbym sobie czegoś uszkodzić.
Czy ktoś z Was wyjmował ja może w jakiś sposób? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 822 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20984 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 14-08-2015, 17:13
|
|
|
Ściągnij z forum manuala i tam powinien być opisany demontaż jaśków.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3453
Tylko oczywiście przy zabawie z srs-em odłącz na dłuższą chwilę akumulator i dopiero się za to zabierz.
Powinny być tam jakieś śruby od strony schowka, które jaśka trzymają w miejscu. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 14-08-2015, 17:33
|
|
|
Dzięki. Znalazłem w tym temacie jak to wyjąć. Obeszło się bez odpinania aku. Generalnie niewyjmowałem całej klapki tylko ją wyjąłem na 10cm. Jedna osoba trzymała, druga kleiła uszczelkę okienną vikolem. Klej z uszczelek nie kleił.
Jak się ochłodzi to zobaczę czy efekt jest ok. |
|
|
|
 |
|
|