Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Deska rozdzielcza - skrzypienie na nierównościach
Autor Wiadomość
norman
[Usunięty]

Wysłany: 12-11-2009, 16:56   

Ja wyciągnąłem kratkę i ... lekko uszkodziłem. Kratkę należy delikatnie podważać od przodu (tzn. od strony kabiny), znajdują się tutaj dwa zaczepy z których jeden mi się lekko ułamał (potraktowałem go "kropelką"). Z tyłu (od strony szyby) znajduje się końcówka kanału nawiewu, która wchodzi w kanał poprowadzony pod deską i w moim przypadku zauważyłem, że właśnie ten kanał ma lekki luz i najprawdopodobniej to właśnie on u mnie hałasuje. Dalej nie rozbierałem, nie dotarłem do jego mocowania, kanał starałem się lekko zablokować lecz po złożeniu nadal "hałasuje". Deska nie miała luzu, nie dało się jej dokręcić.

rysiekxj 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1,9DiD
Wysłany: 13-12-2010, 20:12   

odświeże temat bo jest na czasie a rozwiązania na forum brak :

oto moje rozwiązanie z trzeszczącą deską i jak dobrać się do wyjęcia poduszki, takie rozwiązanie w moim przypadku zniwelowało całkowicie świerszcze dochodzące z górnej części deski,
- po wyjęciu schowka od dołu są 4 śruby które ją trzymają 2x na klucz 10 oraz 2x na mały trox po odkręceniu przednia zaślepka poduszki wychodzi bez problemu.
-NIE ROZŁĄCZAŁCZAŁEM PRZEWODÓW

tu widać do czego poduszka byla przyręcona od spodu

-po wyjęciu poduchy w górnej szczelinie jest miejsce na wciśnięcie w moim przypadku tzw. osłon z rur metalowych którą wypełniła luke pomiędzy górną półką a rurą nawiewu a na ranty zaślepki przyklejiłem typową uszczelkę do okien

-czas naprawy ok. 40 min, dodam jeszcze ,że uszczelką do okien okleijem jeszcze ranty wew. wyświetlacza komputera na górnej półce . Teraz jest cisza.

dask 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 '09
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-11-2012, 13:24   

Trochę temat odświerzę. Metoda jest dobra i pomaga. Walczyłem z tym skrzypieniem od chwili zakupu. U siebie zastosowałem kawałki samoprzylepnej poliuretanowej gąbki wygłuszającej. Przykleiłem między kanałem wentylacyjnym i górą deski rozdzielczej ale również między rurą/wzmocnieniem (widoczną na powyższych zdjęciach) i kanałem wentylacyjnym.
I wreszcie cisza nastała!
Polecam tą metodę.
Dodam jeszcze tylko, że przynajmniej w moim producent chciał mocno zaoszczędzić i nie zaślepił otworów w słupku A, schowanych pod deską rozdzielczą. Po dwa otwory z każdej strony. Zaklejenie ich np. matą wygłuszającą znacznie wycisza dźwięk silnika. Oczywiście zupełnie cicho nie jest. Poprzednio gdy miałem Carismę to otwory te były wygłuszone fabrycznie.
Pozdrawiam

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 26-04-2015, 21:35   

Też trochę odkopię temat. Da się zdjąć ten dekiel od poduszki bez jej odkręcania? U mnie jedyne trzaskania generuje ten właśnie dekielek. Jak go przytrzymam ręką to jest cisza. Myślę, że uszczelka do okien by rozwiązała kłopot, bo luz jest minimalny, ale z poduszką to zawsze jest ryzyko. Odnośnie rantów wyświetlacza. U mnie dzwoniły metalowe zatrzaski na deklu. Zatrzaski rozgiąłem do stabilnej pozycji (były luźne), a mocowanie okleiłem taśmą izolacyjną. Dało radę.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2015, 17:00   [MSS ALL] Klapka SRS brzęczy

W chłodne dni lub poranki klapka poduszki powietrznej przed pasażerem często wpada w drgania.
Chciałem ją dzisiaj wyjąć i jakoś okleić gąbką czy czymś, żeby nie drgała.
Moje zmagania skończyły się jednak na tym, że mimo dosyć mocnego ciągnięcia klapka bokami się wygina, a nie wychodzi. Próbowałem podważać, ale nic z tego. Nie wiem czy poduszka jest z nią spięta na stałe czy co. Niechciałbym sobie czegoś uszkodzić.
Czy ktoś z Was wyjmował ja może w jakiś sposób?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-08-2015, 17:13   

Ściągnij z forum manuala i tam powinien być opisany demontaż jaśków.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3453
Tylko oczywiście przy zabawie z srs-em odłącz na dłuższą chwilę akumulator i dopiero się za to zabierz.
Powinny być tam jakieś śruby od strony schowka, które jaśka trzymają w miejscu.

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 14-08-2015, 17:33   

Dzięki. Znalazłem w tym temacie jak to wyjąć. Obeszło się bez odpinania aku. Generalnie niewyjmowałem całej klapki tylko ją wyjąłem na 10cm. Jedna osoba trzymała, druga kleiła uszczelkę okienną vikolem. Klej z uszczelek nie kleił.
Jak się ochłodzi to zobaczę czy efekt jest ok.

Odpowiedz do tematu