Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy mogę założyć szersze opony?
Autor Wiadomość
Fiona 
Forumowicz

Auto: skoda fabia
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-08-2015, 09:08   Czy mogę założyć szersze opony?

Rozmiar opon obecny to 265/70R17, mam pytanie, czy kolejne (obecne się zużyły) muszą być takie same, czy mogę założyć nieco szersze?

satyricon 
Forumowicz

Auto: pajero2clasic 2.5 es
Wysłany: 17-08-2015, 12:57   

Najlepiej to zmierz odlegosci przy skreconych obecnych kolqch ile jest do nadkola,jak bedzie z 5cm to mysle ze tak.Nie wiem czy podnosiles bude bude czy nie,u mnie jest zalozony 235/85/16 i daje rade mimo ze przy skreconych kolach jest chyba ze 4-5cm.Na dziurach przy skrecie nic nie obciera.Myslisz ze szersze to lepsze,chyba nonstop orasz pole bez jazdy po asfalcie,budy nie podnosilem.Pozdrawiam.

rej 
Forumowicz

Auto: Spacer Star
Wysłany: 18-08-2015, 09:17   

Pamiętaj, że szersze opony to niby lepsza przyczepność ale też większe zużycie paliwa. Nie kombinowałbym więc z szerszymi oponami, tylko założył takie jak obecnie.
Jeżeli masz dylemat jakie opony wybrać, to na motointegrator masz teraz sporo przecen zarówno na letnie jak i zimówki. No i wiesz, tam dostawa do warsztatu partnerskiego jest za free.

michal77 
Forumowicz

Auto: L200 07"
Wysłany: 18-08-2015, 18:07   

jak dużo zwiększ sie zużycie paliwa? litr,dwa?
mi sie wydaje ze to raczej nie robi różnicy.no chyba ze ktoś se założy 44 cale opony to wtedy tak ale przy jednym rozmiarze więcej nie ma różnicy.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 18-08-2015, 18:50   Re: Czy mogę założyć szersze opony?

Fiona napisał/a:
Rozmiar opon obecny to 265/70R17, mam pytanie, czy kolejne (obecne się zużyły) muszą być takie same, czy mogę założyć nieco szersze?

31x10,5x15 wchodzą bez problemu i bez komplikacji. Namawiam na AT-eki no chyba że ostre błoto i kamienie to MT-eki. AT-eki spokojnie zachowują się na śliskim, MT-eki to i na mokrym asfalcie potrafią ślizgać się jak na lodowisku. Paliwa zużyjesz więcej o jakieś 2-3 litry ->> to MT

PaniFrau 
Nowy Forumowicz

Auto: opel
Wysłany: 19-08-2015, 11:51   

Ja myślę, że musisz zrobić, tak jak inni piszą: zmierzyć i sprawdzić, czy się zmieszczą.
Myślę, że dobre, szersze opony tylko poprawią komfort jazdy. Ja mam na przykład takie na oku: https://www.motointegrato...r16-119116q-8pr
Mają wymiary 265/75R16
Myślę, że i u ciebie by się one nadawały, ale powinieneś najpierw sprawdzić, czy na pewno.

michal77 
Forumowicz

Auto: L200 07"
Wysłany: 19-08-2015, 12:19   

w mojej ELce mam takie założone,tj 265x70 17 BF GOODRICG AT i są ok,nic nie ociera.
za niedługo będe zmieniał na 285x75x16 i też wchodzą bez problemu.

Odpowiedz do tematu