[CZT 1.5T kontrolki] |
Autor |
Wiadomość |
szmiko
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CZT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-08-2015, 07:41 [CZT 1.5T kontrolki]
|
|
|
Witam,
dzisiaj ciekawa sprawa z rana. Odpaliłem colta przejechałem kilkaset metrów nasłuchując czy amortyzatory dobrze chodzą. Następnie włączyłem radio dojechałem do świateł i dyskoteka na zegarach. Auto jakby przeszło w tryb awaryjny (spadły obroty, padło wspomaganie, wyświetlacz migał, dyskoteka nadal).
Dodam tylko, że mam od dawna problem z wyświetlaczem (tak jak większość tutaj), raz się włącza a raz nie.
Wracając do tematu, kilka razy próbowałem go włączyć i wyłączyć - dyskoteka znikała ale paliła się kontrolka silnika. Po którejś próbie w końcu i ona zgasła i dojechałem normalnie do pracy. Po wyłączeniu auta zauważyłem, że wyświetlacz się nie wyłącza (cały czas pali się godzina)
Co to może być? padły jakieś styki, zawilgocenie. Mam nadzieję tylko, że to nic z silnikiem...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 19-08-2015, 07:49
|
|
|
szmiko napisał/a: | kilka razy próbowałem go włączyć i wyłączyć - dyskoteka znikała ale paliła się kontrolka silnika. |
Może warto na początek podpiąć pod kompa i zobaczyć jaki błąd wywala . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
szmiko
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-08-2015, 07:55
|
|
|
Tak na pewno zrobię, tylko zastanawiam się ile $ szykować... |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 19-08-2015, 10:11
|
|
|
W ASO podpięcie MUT-em pewnie 100-150zł.
W warsztacie jakimś kompem pewnie z 50zł.
Spytaj na regionalnym może ktoś ma Elm-a i sprawdzi ci błędy za przysłowiowe piwo . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
szmiko
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-08-2015, 07:54
|
|
|
Byłem wczoraj na sprawdzeniu błędów. Okazało się, że jest ich całe mnóstwo. Z tego co mi tłumaczył koleś to brakowało plików do większości systemów.
Wgrali nowe, choć mieli problem ze znalezieniem wersji - dalej nie jestem pewien czy dobry soft mam teraz.
Rano problem znowu się pojawił, tym razem zaczęło się od kontroli kontroli trakcji a za kilka sekund zapaliło się wszystko, wspomaganie padło i obroty też.
Jadę jeszcze raz. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 20-08-2015, 08:03
|
|
|
Może problem jest po stronie alternatora, niestabilnośc napięciowa będzie powodowała wyrzucanie błedów róznej maści |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
szmiko
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-08-2015, 09:04
|
|
|
oby nie, ceny są fajne
[ Dodano: 20-08-2015, 21:27 ]
Znowu wywaliło mnóstwo błędów, moi z tego co widzę to nie wiedzą o co chodzi. Szukam dobrego speca elektryka. |
|
|
|
 |
rufuz
Forumowicz

Auto: Colt Ralliart 1.5T (4G15T)
Kraj/Country: Denmark
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Poznań/Danmark
|
Wysłany: 20-08-2015, 22:35
|
|
|
szmiko napisał/a: | Byłem wczoraj na sprawdzeniu błędów. Okazało się, że jest ich całe mnóstwo. Z tego co mi tłumaczył koleś to brakowało plików do większości systemów.
Wgrali nowe, choć mieli problem ze znalezieniem wersji - dalej nie jestem pewien czy dobry soft mam teraz.
Rano problem znowu się pojawił, tym razem zaczęło się od kontroli kontroli trakcji a za kilka sekund zapaliło się wszystko, wspomaganie padło i obroty też.
Jadę jeszcze raz. |
to co tam za "kaszana" byla ze brakowalo plikow Ktos musial wczesniej niezle nagrzebac Moze wczesniej jakis "spec magik" probowal zrobic sobie remap |
|
|
|
 |
szmiko
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-08-2015, 16:11
|
|
|
no nie wiem, dziwna sprawa :/
Zauważyłem, że jak nie włączam radia to nic się nie dzieje. Chyba tam ta usterka z gasnącego wyświetlacza lekko się powiększyła. |
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
Wysłany: 21-08-2015, 22:13
|
|
|
Sprawdź "masę" - w moim starym samochodzie działy się cuda z elektryką. Sąsiad podpowiedział mi żeby sprawdzić masę w samochodzie - pomogło dokręcenie przewodu. |
|
|
|
 |
hmar
Nowy Forumowicz
Auto: colt
|
Wysłany: 21-04-2016, 14:26 Re: [CZT 1.5T kontrolki]
|
|
|
szmiko napisał/a: | Witam,
dzisiaj ciekawa sprawa z rana. Odpaliłem colta przejechałem kilkaset metrów nasłuchując czy amortyzatory dobrze chodzą. Następnie włączyłem radio dojechałem do świateł i dyskoteka na zegarach. Auto jakby przeszło w tryb awaryjny (spadły obroty, padło wspomaganie, wyświetlacz migał, dyskoteka nadal).
Dodam tylko, że mam od dawna problem z wyświetlaczem (tak jak większość tutaj), raz się włącza a raz nie.
Wracając do tematu, kilka razy próbowałem go włączyć i wyłączyć - dyskoteka znikała ale paliła się kontrolka silnika. Po którejś próbie w końcu i ona zgasła i dojechałem normalnie do pracy. Po wyłączeniu auta zauważyłem, że wyświetlacz się nie wyłącza (cały czas pali się godzina)
Co to może być? padły jakieś styki, zawilgocenie. Mam nadzieję tylko, że to nic z silnikiem...
Pozdrawiam |
Czy udało się rozwiązać problem? Jeśli tak to gdzie leżała przyczyna? |
|
|
|
 |
AgnieszkaW
Nowy Forumowicz awolinster
Auto: Colt
|
Wysłany: 31-03-2017, 12:59
|
|
|
Też mam dyskotekę na wyświetlaczu auto było diagnozowane komputerowo w serwisie ale nic z tej diagnozy nie wynikło |
_________________ AgnieszkaW |
|
|
|
 |
|