Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem na benzynie - dławienie
Autor Wiadomość
daniel0011 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-10-2014, 16:01   Problem na benzynie - dławienie

Witam, mam oto taki problem, że auto na benzynie nie trzyma obrotów spadają prawie do zera i i tak skacze parę razy i potrafi zgasnąć, na wolnych obrotach, najgorsze jest to, że gaśnie czasami w mieście na sprzęgle. Auto jest zdławione, ciężko nieraz nim ruszyć, nie przyśpiesza tak jak trzeba. Dzieję się tak zarówno na ciepłym i zimnym silniku. Gdy się przełączy na gaz problem mija, obroty trzyma i jest mocniejszy w porównaniu do benzyny. Wymieniłem filtr paliwa i problem dalej pozostał, wszystkie inne filtry zostały wymienione 2 miesiące temu. Co może być problemem, świece? czy coś innego? Z góry dzięki za pomoc.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 01-11-2014, 14:19   

Sprawdź wtryskiwacze , czasami kiedy często jest jeżdżone na gazie potrafią się zapiec od ciepła, oprócz tego to objaw typowy dla przepływomierza i map sensora

pablo661 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Wysłany: 18-11-2014, 18:43   

Miałem tak samo w Galancie , wymiana świec nic nie da . Sprawdź wtryskiwacze

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 18-11-2014, 19:10   

rasiak1980, Kolego w GDI {bezpośredni wtrysk} mogą się zapiec jeśli jest nieodpowiednia instalacja gazowa lecz u kolegi Daniela 0011 jest inny silnik .Pozdrawiam.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 18-11-2014, 22:24   

Czasem padająca pompa paliwa może dawać takie objawy, warto by było sprawdzić ciśnienie paliwa na listwie. Napisz też czy nie zapala Ci się kontrolka silnika, jeśli tak, to warto wymrugać błędy sygnalizowane przez kontrolkę, tu masz opisane jak to zrobić http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981

radek3035 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V GL
Wysłany: 21-08-2015, 20:23   

Witam wszystkich. Mam podobny problem.Moja Carisma 1.6 gls 1996r,silnik 1DA. Na benzynie odpala bez problemu ale po chwili gaśnie,przy pulsowaniu gazem pomału udaje się jej wejśc na obroty i przełączyć na LPG i zaczyna chodzić idealnie... Na benzynie szarpie,moc prawie zerowa,strzela w tłumik i chodzi jakby nie na wszystkich tłokach. Na zimnym i rozgrzanym silniku to samo. Kontrolka silnika nie pokazuje błędów. Przewody zapłonowe wymienione,świece,pompa paliwa i filtr też. Wszystko nowe. Poprawy brak. Mechanicy tylko wzruszają ramionami i nie potrafią powiedzeć co jest przyczyną... wydaję tylko niepotrzebnie pieniądze. Ktoś miał podobny problem? Pozdrawiam i liczę na pomoc.
Ps. Przy pulsowaniu pedałem gazu obroty wzrastają przy jego puszczaniu a nie wciskaniu... Przez chwilę. Wciskam pedał silnik się przydusza,puszczam,obroty przez chwilę rosną,wciskam drugi raz,znowu chwilę się dusi i obroty spadają,puszczam podskakują,przy pewnym wyczuciu udaje się wycisnąć ponad 2500 obr i przełącza na LPG gdzie chodzi już bez zarzutu...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 21-08-2015, 20:43   

Może coś nie halo z wtryskami skoro na lpg ok :? .

radek3035 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-08-2015, 20:51   

Jak to sprawdzić? Dodam że to NIE GDI !!!

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-08-2015, 21:42   

Mi to jednak wygląda na problemy z ciśnieniem paliwa albo właśnie wtryski. Warto by było sprawdzić jakie jest ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej, powinno być pewnie około 3 - 4 bary. Za słabe ciśnienie może odpowiadać pompa paliwa lub regulator ciśnienia który jest na listwie wtryskowej. Jeśli ciśnienie będzie ok to wtedy wymienić wtryski.

radek3035 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 21-08-2015, 22:10   

Czy gdyby wtryski były uszkodzone albo ciśnienie za małe to by wogóle odpalał? Czy komputer pokładowy nie ma czujnika ciśnienia? Wykazywałby błąd chyba.Jak zmierzyć to ciśnienie? Czy da się to zdiagnozować samodzielnie jeśli zakupię kabel diagnostyczny? Nie mam aż tyle dochodu żeby wyrzucać pieniądze na niepotrzebne części.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-08-2015, 22:50   

Podobnie było kiedyś u znajomego w Nexii, silnik odpalał z trudnością i nie można go było wkręcić powyżej 2 tys, okazało się, że pompa dawała max 0,5 bara, po wymianie autko odżyło. U cienie komputer silnika nie bada ciśnienia paliwa i nie sprawdzisz go komputerem diagnostycznym, najlepiej do układu paliwowego podłączyć zwykły manometr, kumaty mechanik powinien to zrobić bez żadnego problemu i w dodatku pewnie za kilkadziesiąt zł.

radek3035 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-08-2015, 18:57   

Pompa paliwa jak napisałem jest założona nowa. Ze sklepu. Żadnej różnicy nie ma po wymianie. Przewody są drożne, po odkręceniu przewodu od listwy paliwo tryska jak z fontanny,,

[ Dodano: 24-08-2015, 15:02 ]
Następny mechanik,następne gdybanie. Ktoś miał uszkodzony czujnik temperatury silnika w swojej Carismie? Jakie są wtedy objawy? Dodam że nie chodzi o czujnik temperatury płynu tylko silnika,który ponoć steruje mieszanką.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-08-2015, 21:05   

radek3035 napisał/a:
Ktoś miał uszkodzony czujnik temperatury silnika w swojej Carismie? Jakie są wtedy objawy? Dodam że nie chodzi o czujnik temperatury płynu tylko silnika,który ponoć steruje mieszanką.
Jak jest całkiem uszkodzony to wentylatory chłodnicy pracują niezaleznie od temperatury silnika
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-08-2015, 21:24   

Jak go sprawdzić masz opisane tutaj na pierwszej stronie http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981 w podpunkcie "diagnoza błędu 21 (ECT sensor)".

radek3035 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-09-2015, 17:27   

Czujnik temperatury wymieniony na nowy,niestety nic to nie zmieniło...

Odpowiedz do tematu