[Cari 1.8 GDI] Wymiana przewodu hamulcego |
Autor |
Wiadomość |
virusosk
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-09-2015, 15:53 [Cari 1.8 GDI] Wymiana przewodu hamulcego
|
|
|
Witam,
zdiagnozowałem przyczynę awarii hamulca w moim samochodzie. Podczas wciskania hamulca olej tryska na łączeniu w prawym przednim kole. Dokładnie miejsce przecieku zaznaczone na zdjęciu. Domyślam się, że trzeba wymienić cały ten wężyk od, który tworzy całość od jednej do drugiej końcówki?
http://pics.tinypic.pl/i/00698/5whzqmn9xivh.jpg
Proszę o krótką instrukcję wymiany takiego przewodu i link/nazwę części, którą chcę wymienić.
Kilka wskazówek oszczędzi mi trudu pracowania metodą prób i błędów.
Pozdrawiam
Mateusz |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 02-09-2015, 18:13
|
|
|
Najpierw czyscisz łączenia karcherem i czekasz aż wyschnie bo może się piasek albo woda dostać później luzujesz połączenie z przewodem metalowym, później odkrecasz przy zacisku uważając żeby nie pogubić podkładek miedzianych BTW lepiej je wymienić na nowe później wyciągasz zawleczke która blokuje przewód na amortyzatorze i odkrecasz całkowicie tą wcześniej poluziwana śrubę, wszystko składasz w odwrotnej kolejności i odpowietrzasz. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 02-09-2015, 21:47
|
|
|
Ale przy odrobinie pecha wszystko będzie tak skorodowane i/lub zapieczone, że próba odkręcenia skończy się wymianą wszystkich przewodów - sztywnych i elastycznych.
Co zresztą jest o ile pamiętam bolączką Carismy - przewody sztywne są stalowe, a nie miedziane, więc prędzej czy później wymiana jest niezbędna (wiem, bo musiałem to robić) |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
virusosk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-09-2015, 18:37
|
|
|
Jakieś 3 miesiące temu wymieniałem sztywne od tylnich kół na miedziane. Zajęło mi to 2 dni, ale zrobione Tym razem na szczęście tylko ten jeden elastyczny. Dzisiaj w motoryzacyjnym znalazłem za 40 zł taki przewód. Na weekend zamierzam wymienić i mam nadzieję, że będzie ok.
Dzięki za wskazówki. Dam znać w niedzielę, jak poszło |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 03-09-2015, 21:17
|
|
|
ja ostatnio też miałem przygodę z pękniętym przewodem, dla świętego spokoju wymieniłem obydwa co tobie też polecam, koszt mały ale przynajmniej większe poczucie bezpieczeństwa. |
|
|
|
 |
virusosk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-09-2015, 16:21
|
|
|
W poniedziałek dokonałem wymiany. Przebiegła szybko i bez problemowo. Dziękuje |
|
|
|
 |
|