|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
System audio w lancerach |
Autor |
Wiadomość |
Desu
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer 2008r 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-07-2015, 07:33
|
|
|
Witam wszystkich. Od wczoraj posiadam lancerka z mmcs i chciałbym sie spytać bo czytałem ze można tam laptopa podpiąć oraz ze jest dysk 40gb. Czy ktos posiada instrukcje jak można to podłączyć ew jak wgrać własne piosenki na dysk? |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Pomógł: 27 razy Dołączył: 06 Sie 2010 Posty: 11637 Skąd: ...
|
|
|
|
 |
Desu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-07-2015, 07:45
|
|
|
Przyznam szczerze ze akurat tą znalazłem i przejrzałem powierzchownie 1 cześć i nie znalazłem tam nic ani o serwerze muzyki ani o tym podłączeniu..
czyżbym byl az tak ślepy? |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 03-07-2015, 23:23
|
|
|
A widzisz, tak mi się wydawało |
|
|
|
 |
Desu
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-07-2015, 07:41
|
|
|
Łał. Dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
Qczi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer X Sportback
|
Wysłany: 16-08-2015, 09:15
|
|
|
Panowie
Nie za bardzo znam się w temacie Car Audio, ale ostatnio strasznie napaliłem się na coś takiego:
Nakamichi NA5000:
http://allegro.pl/nakamic...5149893851.html
Aktualnie mam wygłuszone wszystkie drzwi oraz założone głośniki firmy Helix Audio z serii espirit:
Przód: Helix E 62C
Tył: HELIX E6X (jak dobrze pamiętam)
Radio pozostało stare, więc jest to najsłabszy punkt całego zestawu
W planach mam jeszcze dołożenie suba oryginalnego Rockforda, oraz montaż wzmacniacza ale do tego dojdziemy później, bo może się tak okazać, że wymiana samego radia mi wystarczy
Proszę o porady kogoś kto się zna na tych sprawach
Druga rzecz to czy orientujecie się czy do tego radioodtwarzacza można wpiąć sterowanie z kierownicy (tak jak jest wpięte fabryczne radio) i czy trzeba mieć jakaś przejściówkę ewentualnie do tego ? |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 16-08-2015, 10:26
|
|
|
Ja bym się nie napalał. Po pierwsze, słyszałem te legendarne nakamichi (w dwóch leksusach), jeszcze na kasety, słyszałem jedno chińskie "powrót legendy" (ale 1 DIN w mercedesie - no i nie była to oryginalna instalacja) i niestety różnica jest słyszalna, na korzyść tych pierwszych. Co nie znaczy, że akurat to, co wskazałeś będzie grało źle oczywiście, ale po prostu cudów bym się nie spodziewał. Tu bardziej chodzi o efekt marketingowy niż o rzeczywiste parametry sprzętu. Nie chce Cię zniechęcać, ale może po prostu w tej cenie lub niewiele dokładając kupisz coś lepszego, choć niekoniecznie z takim napisem. Poza tym, bardzo ładnie wygląda.
Do podłączenia kostki, umożliwiającej sterowanie z kierownicy służy kabelek zakończony minijackiem, u mnie (pioneer) oraz w jvc gniazdo do niego jest z tyłu headunitu, opisane jako "remote", tu nic takiego nie widzę. Oczywiście, tu rozwiązanie może być inne, ale pewnie tylko na stronie producenta/w specyfikacji będzie o tym mowa. Albo pytaj sprzedawcę, może wie i ew. dołączy odpowiedni kabelek. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
Qczi
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer X Sportback
|
Wysłany: 16-08-2015, 13:27
|
|
|
mazin napisał/a: | Ja bym się nie napalał. Po pierwsze, słyszałem te legendarne nakamichi (w dwóch leksusach), jeszcze na kasety, słyszałem jedno chińskie "powrót legendy" (ale 1 DIN w mercedesie - no i nie była to oryginalna instalacja) i niestety różnica jest słyszalna, na korzyść tych pierwszych. |
Myślę, że oboje dobrze wiemy, że system audio to nie tylko źródło dźwięku, równie dobrze mógł być zamontowany nieodpowiedni wzmacniacz albo złe zwrotnice, kiepskiej jakości wygłuszenie itp. itd.
Może to co powyżej napisałem jest laickie, bo jak podkreślam jeszcze raz nie znam się na tym zbytnio ale z grubsza rzecz ujmując mam na myśli, że nawet jeśli jeden element całego układu będzie do kitu albo źle dopasowany to całość nie będzie współgrała.
[ Dodano: 19-08-2015, 18:50 ]
Ok Panowie
Skutecznie wyleczyłem się z Nakamichi po lekturze opinii na innych forum internetowych
Zakupiłem używanego Pioneera z poniższej aukcji:
http://allegro.pl/pioneer...5613200153.html
Pioneer przez jakiś czas będzie leżał bo ramka dopiero co zamówiona na aliexpress, podejrzewam, że będzie za miesiąc dopiero
Trochę mnie wkurza, że nie ma czytnika SD, ale za te pieniądze myślę, że mogę mu to wybaczyć, w sumie samo usb powinno mi wystarczyć
Co o nim myślicie ? |
|
|
|
 |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 30-09-2015, 23:23
|
|
|
Qczi napisał/a: |
Co o nim myślicie ? |
Myślę, że dobrze zrobiłeś Poza ramką będziesz potrzebował adaptera ISO-> instalacja mitsu, oraz, jeśli zechcesz podpiąć pod guziki na kierownicy, specjalnej kostki i kabelka do radia (jeśli nie wiesz, jak to zrobić, to pisz na priv, bo przerabiałem temat samodzielnie).
Ja jestem ze swojego pioneera bardzo zadowolony, zwłaszcza, że gra bardzo ładnie (znacznie lepiej niż oryginalne radio), ma rewelacyjny zestaw głośnomówiący (choć bez sterowania głosem), dało się podpiąć pod guziki na kierownicy, a przede wszystkim dawno zostało zhackowane/scrackowane i pozwala na różne zabawy (internet, obd2 itp, choć z tego akurat nie korzystam), wgrywanie map to sama przyjemność (po prostu wrzucam pliki do odpowiedniego katalogu) itp. Choć wygląda trochę archaicznie w porównaniu z najnowszymi modelami, nie obsługuje streamingu po BT, to na moje potrzeby w zupełności wystarcza. Podpiąłem do niego wzmacniacz, subwoofer, kamerę cofania, 16GB mp3 i wszystko śmiga tak, jak powinno. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
|
|
|
 |
Golotheman
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 143KM Sportback+LPG
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Sie 2015 Posty: 448 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-11-2015, 09:26
|
|
|
Witam. Panowie, w moim sportbacku 2009 jest RF 6cd ze zmieniarką, ale bez usb. Dodam, ze jest to Japończyk. Widziałem, co pisał kolega Tokyo, ale niestety nie było w całym wątku informacji, czy wystarczy dodanie samego kabelka itp. Ktoś może pomóc w tej kwestii ? Podobny problem miałem w Ibizie i okazało się, ze nie ma sensu dokładać, bo radio mimo, że ma wejście z tyłu, to nie jest przylutowane do płytki. I nie ma odpowiedniego softu. Czy w tym modelu jest to w ogóle możliwe ?
ps. Znalazłem na alledrogo jakieś kabelki usb, rzekomo do lancera X i asx. Pytanie, czy to ma szansę podejść ? |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 30-11-2015, 23:20
|
|
|
Witam
Do do polowy roku 2010 nie bylo radyjek obslugujacych modulu usb/BT audio w mitsubishi na europe tylko na japonie. Dotyczy to rowniez zestawow navi.
USB to dodatkowy modul podlaczony do navi lub radia
Kabelek USB mozna TYLKO podlaczyc do zestawow multimedialnych od 2014 roku i podstawowych radyjek na dwie galki.
Modul mozna podlaczyc do nawigacji E-4,E-5,E-6,E-11, W-11,W-12,W-13. Nawigacje europejskie o innych nr nie obsluguja modulow BT/USB |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
Golotheman
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 143KM Sportback+LPG
Pomógł: 7 razy Dołączył: 18 Sie 2015 Posty: 448 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-12-2015, 09:59
|
|
|
Dzięki Tokyo, bardzo pomogłeś pomimo, że zasmuciłeś.
Czyli rozumiem, że nie ma co walczyc z usb w moim sportbacku z przełomu 2008/2009, który jest z japonii i ma radyjko ze zmieniarką 6cd i z BT ? |
_________________ Obecnie pomykam:
2012 - do dziś / Seat Ibiza 6J Reference COPA '2012 1.4 86KM + BRC Sequent 24.11
2015- do dziś / Lancer Sportback INTENSE '2009 1.8 143KM 4B10 + Stag 4Qbox Plus
 |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 02-12-2015, 23:03
|
|
|
Witam
radio odpowiednie kupisz za jakies 250 zl troche "druciarstwa" modul bt/usb i jest wypas.
Jakies 5 godz grzebania |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
|
|