Sygnalizator włączonych świateł Cari 1.8 97r. |
Autor |
Wiadomość |
lowca [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2007, 21:57 Sygnalizator włączonych świateł Cari 1.8 97r.
|
|
|
Czy ktoś może wie, gdzie znajduje się jakiś bezpiecznik od sygnalizatora włączonych świateł w Carismie 1,8 97 r. Ostatnio zapomniałem wyłączyć świateł w Cari i akumulator się rozładował W moim poprzednim aucie (Toyota Starlet) gdy wysiadałem z auta i nie wyłączyłem świateł (silnik wyłaczony) to był sygnał dzwiękowy. Wdzięczny będę za pomoc - jestem świeżo upieczonym posiadaczem Cari i jeszcze ją nie do końca "rozgryzłem" |
|
|
|
 |
bufor [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2007, 22:07
|
|
|
witam miałem podobny przypadek w swojej carismie u mnie znajduje się czujnik w drzwiach jak otworzysz drzwi a nie wyłączysz świateł to masz sygnał dźwiękowy ten sam służy również do podświetlania wewnątrz samochodu jak otwierasz drzwi a znajduje się w dolnym prawym kącie drzwi od kierowcy taki wciskany u mnie był zanieczyszczony |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 04-04-2007, 11:11
|
|
|
Czujniki sa w drzwiach (dokladniej w nadwoziu nad progami).Problem z tym ze z czasem styczniki sniedzieja i trzeba je z tej gumy wykrecic i przeczyscic albo wrzucic nowe.
Ja sobie tez dwa razy rozladowalem . W koncu sie wkurzylem i przeczyscilem wszystkie.
Jeden nie dzialal bo gwint sruby sie wyrobil i sruba nie dosciskala a na srubie z tego co skumalem jest masa |
|
|
|
 |
lowca [Usunięty]
|
Wysłany: 10-04-2007, 15:55
|
|
|
Dzięki wielkie za pomoc. Rzeczywiście stycznik był zaśniedziały - po wyczyszczeniu wszystko działa jak nowe |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 10-04-2007, 15:59
|
|
|
u mnie natomist jest taki proble że po otworzeni drzwi zapala sie kontrolka otwartych drzwi na desce rozdzielczej orasz światełko na dachu ale niestety sygnału właczonych swiateł nie słychać i własnie ostatno też przez to sobie akumulator rozładowałem |
|
|
|
 |
phixius
Mitsumaniak Gotów do lotu ;)
Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 181 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 11-04-2007, 09:58
|
|
|
Miałem Major to samo. Niestety ostatnio zostawiłem na światłach przez pośpiech w Łodzi pod Politechniką i wyniknęły z tego małe problemy z autkiem. Zdenerwowało mnie to tak że po powrocie do Kalisza zamówiłem przez allegro automatyczny włącznik świateł za trzydzieści kilka złociszy i teraz mam lapmki włączone po odpaleniu silnika, a po wyłączeniu same gasną. I w końcu święty spokój |
|
 |
major
Mitsumaniak Major

|
Wysłany: 11-04-2007, 17:24
|
|
|
sam to montowałes czy w jakimś zakładzie? |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
phixius
|
Wysłany: 12-04-2007, 07:26
|
|
|
Mam znajomego który zajmuje się elektryką i elektroniką samochodową. On mi montował. Normalnie za montaż tego wołają ok 50 zł. |
|
 |
major
Mitsumaniak Major

|
Wysłany: 12-04-2007, 16:27
|
|
|
jest troszke z tym zabawy czy raczej prosta sprawa?? a to ten znajomy z kalisza mmoze jest? |
|
|
|
 |
phixius
|
Wysłany: 13-04-2007, 08:30
|
|
|
Zabawy troszkę jest, bo włącznik jest sterowany plusem, więc trzeba pozmieniać nieco podłączenia w porównaniu ze schematem bo w Cari wszystko niemal jest sterowane masą. A mój znajomy prowadzi akurat warsztat mechaniki pojazdowej w Kaliszu. Mnie to kosztowało tylko zgrzewkę wspólnie wypitego browara:) |
|
 |
marcel [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 10:51
|
|
|
Mam podobny problem w Carismie 1,9 TD 97r. z tym, że nie działa mi wyłącznik w drzwiach kierowcy - do wyłącznika podłączone są dwa kable czyli nie bierze (-) z masy. Zwierałem na krótko w miejsce wyłącznika i nic. (+) dochodzi ale (-) gdzieś ginie. Może ktoś wie gdzie szukać? |
|
|
|
 |
lesnic [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 22:18
|
|
|
Cytat: | Mam podobny problem w Carismie 1,9 TD 97r. z tym, że nie działa mi wyłącznik w drzwiach kierowcy - do wyłącznika podłączone są dwa kable czyli nie bierze (-) z masy. |
Witam,
w tym przełączniku są dwa kable- jeden prawdopodobnie załącza oświetlenie wnętrza- a drugi- idzie na brzęczyk przy włączonych światłach. A (-) bierze ze śrubki
Mi ten wyłącznik działał- światełko się zapalało przy otwartych drzwiach i centralny otwierał pozostałe drzwi, ale nie działał brzęczyk. Przeczyściłem styk , z którym zwierał się drugi kabelek i brzęczyk ożył |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

|
Wysłany: 05-05-2007, 19:10
|
|
|
a u mnie jeden z tych dwóch kabelkow jest urwany(uciety) i jest dotkniety jako masa . dziwna sprawa |
|
|
|
 |
marcel [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2007, 14:24
|
|
|
dziękui lesnic za radę. jest tak jak napisałeś. Zmyliły mnie dwa kable. |
|