Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Colt '93 1.3 12V - pytania
Autor Wiadomość
kd_colt93_1.3
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2007, 14:38   [CA1A 1.3] Colt '93 1.3 12V - pytania

Witam, jestem pierwszy raz na Waszym forum i wyczytalem mnostwo przydatnych informacji. Mam Colta '93 1.3 12V (z tego co zauwazylem nazywa sie go tu CAO). Wlasnie przymierzam sie do kupna felg i opon letnich, mam wiec w zwiazku z tym pare pytan. Z tego cop sie zorientowalem najlepiej zamontowac u mnie 14-stki. Jakie w tym Colcie jest ET? Albo inaczej, jaki przedzial ET bedzie dla mojego auta odpowiedni przy feldze 14. Drugie pytanie to jakie do tego dobrac opony. 185/60/14?? Jakie inne rozmiary beda pasowac.
I krotko jeszcze 2 pytania. Moj Colt pali w miescie ok.9 litrow, jest to silnik 1.3 wiec wydaje mi sie ze troche za duzo? Co z tym zrobic? Wymienic(naprawic?) sterownik wtrysku (ECU-co to dokladnie jest??). I druga rzecz, chyba cieknie mi olej ale rozmumiem ze to kwestia wymiany jakiejs uszczelki.
Z gory dzieki za wszelka pomoc i przpraszam za moje dyletanctwo, zdaje sobie sprawe ze moj brak wiedzy jest skandaliczny :P
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez karolgt 19-10-2007, 01:24, w całości zmieniany 1 raz  

Paker
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2007, 15:09   

Co do spalania w twoim colcie bo jest taki sam jak mój, raczej jego apetyt na paliwo jest w normie, szczególnie, że po mieście jeździsz. mój pali podobnie, tj od 5,5-6 do 9-9,5. Jak wożę sie po miejscu to spalanie jest właśnie w okolicał 9l. całkiem inaczej w trasie tak przy prędkośco 90-100kmh, wtedy spalanie jest przy 6l.
Co do reszty pytań niechaj madrzejsi sie wypowiedzą.
Pozdrawiam :biggrin:

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2007, 15:14   

Po pierwsze usunąłem Twój topic z działu Colt ogólne i na przyszłość radzę nie pisać dwóch identycznych tematów, bo robi się bałagan, a autor otrzymuje ostrzeżenie.
1. Kupująć felgi Colta CA0 najbezpieczniej jest dobierać ET najczęściej oscylujące ok. 35.
2. Spalanie w mieście na poziomie 9 litrów. Hmm - zależy jakie miasto, jakie trasy i jaki styl jazdy. Mój pali między 8,5 a 9,0. Jazda w korkach i częste zmiany tempa nie sprzyją ekonomice. Weź też pod uwagę, iż producent podaje spalanie w mieście na poziomie 8,5 llitra (instrukcja obsługi).
W Twoim konkretnym przypadku na pewno nie zaszkodzi sprawdzić filtra powietrza i sondy lambda. Kondensatory w ECU też mogą swoje robić, wymienia się profilaktycznie. No i oczywiście paliwo. Nie zawsze paliwo tankowane na dobrej stacji jest odpowiednio dobrej jakości.
3. Wyciek oleju - skąd? Najczęściej olej wycieka spod pokrywy zaworów, uszczelniaczy wałka rozrządu i wału korbowego (mechanicy najczęściej nie wymianiają przy okazji wymiany paska rozrządu, choć powinni) oraz aparatu zapłonowego. Ile oleju Ci ubywa?
4. Nie przejmuj się swoim dyletanctwem - każdy od czegoś zaczyna. Trochę poczytasz, trochę sam pogrzebiesz przy aucie i wszystkiego się nauczysz. :lol:

bear007
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2007, 15:16   

kd_colt93_1.3 napisał/a:
ECU-co to dokladnie jest??).
komputer sterujacy wtryskiem, "silnikiem" etc..masz go pod schowkiem od strony pasażera.
kd_colt93_1.3 napisał/a:
druga rzecz, chyba cieknie mi olej ale rozmumiem ze to kwestia wymiany jakiejs uszczelki.
to chyba musisz zobaczyć skąd sie leje :roll:
kd_colt93_1.3 napisał/a:
Jakie w tym Colcie jest ET?
nie pamietam, ale topic byl niejeden na ten temat wiec poszukaj na forum-wykorzystaj wyszukiwarkę :idea:

kd_colt93_1.3
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-2007, 18:17   

Dzieki za tak szybkie i wyczerpujace odpowiedzi, pytanie zamiescilem w dwoch miejscach bo najpierw przypadkowo napisalem w Colt-Ogolnie i pozniej dopiero sie zorientowalem ze sa wyroznienia na roczniki :) W takim razie spalaniem nie bede sie przejmowal bo jezdze po wroclawiu (sporo remontow,korki) i malo "ekonomicznie" z olejem to musze dalej poobserwowac. No i dalej szukam felg 14" z oponami letrnimi, przegladam allegro, czy warto zajrzec gdzies jeszcze? Aha, omylokowo kupilem ladne felgi 14" z rozstawem srub 4x114,3 z letnimi oponami barum 185/70/14 w idealnym stanie, jesli ktos by byl zainteresowany to chetnie sprzedam.
Pozdrawiam

[ Dodano: 12-04-2007, 11:57 ]
Witam, mam jeszcze jedno pytanie, tym razem dotyczace rozmiarow felg i opon. Jezeli zalozylbym do mojego Colta (CA0 93r, 12V) felgi 15 przy opnie 195/50 to wszystko byloby ok? Nie za duze, nie obieraloby nic? Z gory dziekuje za odpowiedzi

Odpowiedz do tematu