Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej
Autor Wiadomość
MatricePL 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-10-2015, 12:15   Olej

Witam. Z moją Carismą 1.8 GDI jest coś nie tak. Bagnet nie pokazuje stanu oleju. Początkowo myślałem, że poprostu jest go za mało, ale dolałem w sumie prawie 2,5 l i ciągle jest to samo. Stoi na równym, sprawdzam na zimnym silniku (stoi po nocy). Czy możliwe jest, że to przez temperaturę? Gdyby było go za mało czy świeciłoby się coś? Ile trzeba tak jeździć, żeby zatrzeć silnik? Proszę o pomoc, bo ja w tym zielony jestem :(

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 29-10-2015, 16:35   

W silniku wchodzi 3,8 litra + 0,5 w filtrze.
Jeśli miałeś sucho w misce olejowej, czy prawie sucho, to wlanie 2,5 nie pokaże jeszcze nic na bagnecie.
Skoro, jak sam piszesz, jesteś zielony, to najlepiej podjedź na jakiś warsztat. Olej sam z siebie z silnika nie ucieka raczej ;)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 29-10-2015, 17:05   

Sprawdź czy bagnet jest mokry, świeży olej może być niewidoczny na bagnecie.
Oczywiście jazda bez oleju nie jest dla silnika wskazana :wink: .

MichciuGT 
Mitsumaniak

Auto: Galant Kombi 6A13
Wysłany: 29-10-2015, 21:48   

apg2312 napisał/a:
W silniku wchodzi 3,8 litra + 0,5 w filtrze.
Jeśli miałeś sucho w misce olejowej, czy prawie sucho, to wlanie 2,5 nie pokaże jeszcze nic na bagnecie.

do filtra oleju wchodzi 0,3l, a przy wymianie oleju, do filtra i silnika ok. 3l +-0,5l, więc po dolaniu 2,5 litra olej powinien być na bagnecie (można poczuć palcem w którym jest miejscu jeśli jest przeźroczysty, co Bizi78 słusznie zauważył),MatricePL jeszcze jedna rzecz na którą można zwrócić uwagę: czy kontrolka o braku ciśnienia oleju zapala się po przekręceniu i od razu gaśnie po odpaleniu?
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 30-10-2015, 06:32   

Dodatkowo jeśli teraz przypadkiem przesadziłeś z ilością oleju to też nie jest dobre dla silnika bo z tego powodu mogą puścić uszczelki i jeśli teraz jest ponad stan to lepiej upuścić do właściwego stanu. Napisz jeszcze czy miarka ma na końcu znaczki minimum i maksimum bo może jest uszkodzona lub nie jest oryginalna lub nawet zrób jej zdjęcie i zamieść tutaj to ocenimy czy jest ok.

Odpowiedz do tematu