Rdzewiejący ASX |
Autor |
Wiadomość |
LUK_DJ
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-10-2015, 07:28
|
|
|
Mój ASX nie miał nawet otarci w tym obrębie. Zaprawki robione, ponieważ pojawiły się pęcherzyki takie ok 1-2mm średnicy. Jako, że korozja rozpoczęła się od wnętrza błotnika ww. pęcherzyki były efektem przerdzewienia blachy.W Moim drugim aucie tj.12-letnim Outlanderze, dokładnie w tym miejscu pojawiają się pęcherze po obu stronach pojazdu. Tylko ASX ma 5 latek. Myślę, iż wkrótce ww. problem pojawi się w innych egzemplarzach. |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 26-10-2015, 07:37
|
|
|
LUK_DJ napisał/a: | Niby jest 12 lat gwarancji na perforację... |
... pod warunkiem corocznego przeglądu karoserii przez ASO. |
|
 |
wlodeks
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,8 150KM 4WD
|
Wysłany: 26-10-2015, 12:30
|
|
|
Miałem korozję dokładnie w tym samym miejscu. W serwisie przyjęli to na gwarancji na perforację blach i wymienili cały błotnik (oprócz błotnika wymienili również klapę bagażnika, bo tam też była korozja). Oczywiście, ważne jest aby mieć w książce serwisowej wpisy dotyczące przeglądów nadwozia bo inaczej może być kiepsko z uznaniem 12 letniej gwarancji perforacyjnej. |
|
|
|
 |
xkongox
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6
|
Wysłany: 29-10-2015, 19:46
|
|
|
Witam Wszystkich
U mnie rdza pojawiła się wokół mocowania ramki tablicy rejestracyjnej. Ramka wpada w wibracje przy zamykaniu klapy i wyciera lakier, więc postanowiłem coś z tym zrobić. Tak jak u poprzedników, stalowe wkręty na żywca wkręcone w blachę. Podczas dokręcania prawdopodobnie nastąpił odprysk lakieru i pojawiła się korozja. Wygląda to na żenującą robotę producenta i ASO.
Auto z polskiej dystrybucji, ma 8 miesięcy i przebieg ok. 10 tys. ASO specjalnie nie zdziwiła wspomniana informacja i w ramach gwarancji mają się tym zająć. Jak widać można chuchać i dmuchać, a i tak finalnie przywitać się z lakiernikiem. |
|
|
|
 |
Haiku
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
|
Wysłany: 04-11-2015, 13:44
|
|
|
Mnie oraz mojemu kumplowi udało się wymienić tylne klapy pomimo wygaśnięcia gwarancji w ASO Satall Łódź. Nasze auta są z końca 2011 roku (pierw rejestracja 2012).
U nas wyglądało to tak
 |
_________________ Lancer CS0 4G63
ASX 1.6 |
|
|
|
 |
Wedrowiec
Forumowicz
Auto: ASX DID LP Intense
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 310 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-11-2015, 14:15
|
|
|
Gwarancja na blachy jest dłuższa. |
|
|
|
 |
Haiku
Forumowicz

|
Wysłany: 04-11-2015, 14:45
|
|
|
Wedrowiec napisał/a: | Gwarancja na blachy jest dłuższa. |
Owszem ale dotyczy to gwarancji na perforację nadwozia. Jak wgłębisz się co to znaczy to reklamacja uwzględnia dopiero dziurę na wylot a nie rdzawe ognisko korozji.
Wymiana została wykonana jako ukłon w stronę klienta (dobre imię firmy) |
ASX 1.6 |
|
|
|
 |
LUK_DJ
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-11-2015, 13:02
|
|
|
Jestem rozczarowany przerdzewieniem nadkola na wylot w 5 letnim ASX, jest to rzecz niedopuszczalna. Dam znać czy gwarant wykonał naprawę gwarancyjną, czy też się wykpił. Nie ukrywam, iż sposób załatwienia reklamacji ASX-a, będzie miał duży wpływ na wymianę drugiego pojazdu - starego Outlandera na nowy model, czy też zakupienia RAVki u konkurencji. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-11-2015, 16:54
|
|
|
Kup Toykę, opowiem Ci wtedy o przebojach mojej siostry z ASO Toyoty |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Haiku
Forumowicz

|
Wysłany: 05-11-2015, 22:08
|
|
|
LUK_DJ napisał/a: | Jestem rozczarowany przerdzewieniem nadkola na wylot w 5 letnim ASX, jest to rzecz niedopuszczalna. Dam znać czy gwarant wykonał naprawę gwarancyjną, czy też się wykpił. Nie ukrywam, iż sposób załatwienia reklamacji ASX-a, będzie miał duży wpływ na wymianę drugiego pojazdu - starego Outlandera na nowy model, czy też zakupienia RAVki u konkurencji. |
Szczerze to trochę dziwnie wygląda to nadkole. Czy na pewno ten element nie był w przeszłości naprawiany? Może była jakaś przygoda o której nie wiesz? Znam przypadek malowania elementu w nowym samochodzie z powodu uszkodzenia w transporcie (clio mojej żony).
Jeśli faktycznie Twój egzemplarz nie był wcześniej naprawiany to sądzę, że jest to przypadek jednostkowy. Na tą chwilę ludzie borykają się "jedynie" z:
- korozją na tylnej klapie bagażnika
- korozją punktową na przednim pasie pod maską pod osłoną plastików
Temat powinien oczywiście zostać wyjaśniony przez gwaranta. |
ASX 1.6 |
|
|
|
 |
LUK_DJ
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-11-2015, 13:03
|
|
|
wlodeks napisał/a: | Miałem korozję dokładnie w tym samym miejscu. W serwisie przyjęli to na gwarancji na perforację blach i wymienili cały błotnik (oprócz błotnika wymienili również klapę bagażnika, bo tam też była korozja). Oczywiście, ważne jest aby mieć w książce serwisowej wpisy dotyczące przeglądów nadwozia bo inaczej może być kiepsko z uznaniem 12 letniej gwarancji perforacyjnej. |
To już drugi przypadek . Naprawy nie było, ponieważ przy wydaniu (5lat temu) ASX-a przemierzyłem go czujnikiem lakieru.
W pięcioletnim aucie oznaki niezawinionej korozji to jakaś porażka a nie normalność, gadanie, że "ten typ tak ma" to zwykłe robienie klienta już w nie w konia a w słonia . Te całe przeglądy powłoki lakierniczej to też ściema, jak zauważą korozję w ASO to co w jakiś magiczny sposób ją zatrzymają! Bez naprawy lakierniczej się nie da. |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2353 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 09-11-2015, 13:38
|
|
|
LUK na zdjęciu które dałeś ewidentnie widać zaprawkę i zamalowaną rysę także coś tam się działo w tym miejscu |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-11-2015, 14:41
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Kup Toykę, opowiem Ci wtedy o przebojach mojej siostry z ASO Toyoty |
Rozumiem, że nierzetelność jednej firmy usprawiedliwia robienie tego samego przez inną?
A w Ameryce to murzynów biją |
|
|
|
 |
RomanK61
Mitsumaniak
Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2016 Posty: 169 Skąd: okolice Wadowic
|
Wysłany: 29-05-2018, 13:39
|
|
|
Czy macie jakiś sprawdzony środek do zakonserwowania tylnej klapy Asx-a, czy potrzeba demontażu tapicerki,a może wystarczy zakonserwować przez te malutkie otwory w dole klapy. |
_________________ RomanK |
|
|
|
 |
FabioASX
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-08-2018, 10:45 rdza na klapie
|
|
|
mam ten sam problem rdzewieje mi klapa ale nie mam corocznych przeglądów bo kupiłem auto krajowe ale z drugiej ręki. Da rade coś z tym zrobić ? |
|
|
|
 |
|