Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rdzewiejący ASX
Autor Wiadomość
LUK_DJ 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-10-2015, 07:28   

Mój ASX nie miał nawet otarci w tym obrębie. Zaprawki robione, ponieważ pojawiły się pęcherzyki takie ok 1-2mm średnicy. Jako, że korozja rozpoczęła się od wnętrza błotnika ww. pęcherzyki były efektem przerdzewienia blachy.W Moim drugim aucie tj.12-letnim Outlanderze, dokładnie w tym miejscu pojawiają się pęcherze po obu stronach pojazdu. Tylko ASX ma 5 latek. Myślę, iż wkrótce ww. problem pojawi się w innych egzemplarzach.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 26-10-2015, 07:37   

LUK_DJ napisał/a:
Niby jest 12 lat gwarancji na perforację...

... pod warunkiem corocznego przeglądu karoserii przez ASO.

wlodeks 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,8 150KM 4WD
Wysłany: 26-10-2015, 12:30   

Miałem korozję dokładnie w tym samym miejscu. W serwisie przyjęli to na gwarancji na perforację blach i wymienili cały błotnik (oprócz błotnika wymienili również klapę bagażnika, bo tam też była korozja). Oczywiście, ważne jest aby mieć w książce serwisowej wpisy dotyczące przeglądów nadwozia bo inaczej może być kiepsko z uznaniem 12 letniej gwarancji perforacyjnej.

xkongox 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6
Wysłany: 29-10-2015, 19:46   

Witam Wszystkich :D

U mnie rdza pojawiła się wokół mocowania ramki tablicy rejestracyjnej. Ramka wpada w wibracje przy zamykaniu klapy i wyciera lakier, więc postanowiłem coś z tym zrobić. Tak jak u poprzedników, stalowe wkręty na żywca wkręcone w blachę. Podczas dokręcania prawdopodobnie nastąpił odprysk lakieru i pojawiła się korozja. Wygląda to na żenującą robotę producenta i ASO.

Auto z polskiej dystrybucji, ma 8 miesięcy i przebieg ok. 10 tys. ASO specjalnie nie zdziwiła wspomniana informacja i w ramach gwarancji mają się tym zająć. Jak widać można chuchać i dmuchać, a i tak finalnie przywitać się z lakiernikiem.

Haiku 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
Wysłany: 04-11-2015, 13:44   

Mnie oraz mojemu kumplowi udało się wymienić tylne klapy pomimo wygaśnięcia gwarancji w ASO Satall Łódź. Nasze auta są z końca 2011 roku (pierw rejestracja 2012).

U nas wyglądało to tak

Wedrowiec 
Forumowicz

Auto: ASX DID LP Intense
Wysłany: 04-11-2015, 14:15   

Gwarancja na blachy jest dłuższa.

Haiku 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2015, 14:45   

Wedrowiec napisał/a:
Gwarancja na blachy jest dłuższa.

Owszem ale dotyczy to gwarancji na perforację nadwozia. Jak wgłębisz się co to znaczy to reklamacja uwzględnia dopiero dziurę na wylot a nie rdzawe ognisko korozji.
Wymiana została wykonana jako ukłon w stronę klienta (dobre imię firmy)

LUK_DJ 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-11-2015, 13:02   

Jestem rozczarowany przerdzewieniem nadkola na wylot w 5 letnim ASX, jest to rzecz niedopuszczalna. Dam znać czy gwarant wykonał naprawę gwarancyjną, czy też się wykpił. Nie ukrywam, iż sposób załatwienia reklamacji ASX-a, będzie miał duży wpływ na wymianę drugiego pojazdu - starego Outlandera na nowy model, czy też zakupienia RAVki u konkurencji.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 05-11-2015, 16:54   

Kup Toykę, opowiem Ci wtedy o przebojach mojej siostry z ASO Toyoty :twisted:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Haiku 
Forumowicz

Wysłany: 05-11-2015, 22:08   

LUK_DJ napisał/a:
Jestem rozczarowany przerdzewieniem nadkola na wylot w 5 letnim ASX, jest to rzecz niedopuszczalna. Dam znać czy gwarant wykonał naprawę gwarancyjną, czy też się wykpił. Nie ukrywam, iż sposób załatwienia reklamacji ASX-a, będzie miał duży wpływ na wymianę drugiego pojazdu - starego Outlandera na nowy model, czy też zakupienia RAVki u konkurencji.

Szczerze to trochę dziwnie wygląda to nadkole. Czy na pewno ten element nie był w przeszłości naprawiany? Może była jakaś przygoda o której nie wiesz? Znam przypadek malowania elementu w nowym samochodzie z powodu uszkodzenia w transporcie (clio mojej żony).
Jeśli faktycznie Twój egzemplarz nie był wcześniej naprawiany to sądzę, że jest to przypadek jednostkowy. Na tą chwilę ludzie borykają się "jedynie" z:
- korozją na tylnej klapie bagażnika
- korozją punktową na przednim pasie pod maską pod osłoną plastików
Temat powinien oczywiście zostać wyjaśniony przez gwaranta.

LUK_DJ 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-11-2015, 13:03   

wlodeks napisał/a:
Miałem korozję dokładnie w tym samym miejscu. W serwisie przyjęli to na gwarancji na perforację blach i wymienili cały błotnik (oprócz błotnika wymienili również klapę bagażnika, bo tam też była korozja). Oczywiście, ważne jest aby mieć w książce serwisowej wpisy dotyczące przeglądów nadwozia bo inaczej może być kiepsko z uznaniem 12 letniej gwarancji perforacyjnej.

To już drugi przypadek . Naprawy nie było, ponieważ przy wydaniu (5lat temu) ASX-a przemierzyłem go czujnikiem lakieru.
W pięcioletnim aucie oznaki niezawinionej korozji to jakaś porażka a nie normalność, gadanie, że "ten typ tak ma" to zwykłe robienie klienta już w nie w konia a w słonia . Te całe przeglądy powłoki lakierniczej to też ściema, jak zauważą korozję w ASO to co w jakiś magiczny sposób ją zatrzymają! Bez naprawy lakierniczej się nie da.

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 09-11-2015, 13:38   

LUK na zdjęciu które dałeś ewidentnie widać zaprawkę i zamalowaną rysę także coś tam się działo w tym miejscu
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 09-11-2015, 14:41   

Hubeeert napisał/a:
Kup Toykę, opowiem Ci wtedy o przebojach mojej siostry z ASO Toyoty :twisted:

Rozumiem, że nierzetelność jednej firmy usprawiedliwia robienie tego samego przez inną?
A w Ameryce to murzynów biją

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 29-05-2018, 13:39   

Czy macie jakiś sprawdzony środek do zakonserwowania tylnej klapy Asx-a, czy potrzeba demontażu tapicerki,a może wystarczy zakonserwować przez te malutkie otwory w dole klapy.

FabioASX 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-08-2018, 10:45   rdza na klapie

mam ten sam problem rdzewieje mi klapa ale nie mam corocznych przeglądów bo kupiłem auto krajowe ale z drugiej ręki. Da rade coś z tym zrobić ?

Odpowiedz do tematu