Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Chcę kupić galanta kombi - Wrocław
Autor Wiadomość
WookieWroc 
Nowy Forumowicz

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-11-2015, 12:18   Chcę kupić galanta kombi - Wrocław

Witam panowie, przyszedłem do was po mała pomoc, sprawa wygląda tak. Obecnie posiadam Hultaja i30 z 2008 roku, auto dostałem w spadku po zmarłym ojcu, jeżdze nim już 4 lata ale powoli robi się za mały, rodzina i te sprawy. Od zawsze podobały mi się Galanty w wersji Kombi ale nie miałem nigdy okazji kupić albo nawet się przejechać. Teraz pomyślałem że sprzedając Hultaja i kupując Galanta, trochę zyskam, zyskam przestrzeni w aucie, wygody, no i pieniędzy, i30 sprzedam za dużo większą kwotę niż kupię Galanta... no właśnie, mam parę pytań odnośnie kupna Galanta :

1. Nie wiem jaki silnik byłby dla mnie odpowiedni, obecnie mam 1.4 i 107km. Oczekuję dobrej dynamiki ale też w miarę rozsądnego spalania, awaryjność też by było dobrze jakby była mała

2. Czy do 10 tyś zł znajdę coś w stanie odpowiednim ? nie sklejane z 3 aut albo po 5 wypadkach ?

3. Czego unikać, jakich aut, wersji silnikowych, wyposażenia, żeby nie natknąć się na minę z wydatkami

I jeszcze jedno pytanie, może jest ktoś życzliwy z Wrocławia który mi pokaże ten samochód, nie chce nim jeździć po mieście jak na jeździe próbnej, bardziej chodzi mi o to żeby usiąść w środku gdzieś na parkingu, zobaczyć wnętrze, silnik, przestrzeń dla pasażerów i bagażu, znajdzie się taka osoba ?

Chlebek 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6
Wysłany: 10-11-2015, 13:38   

1. Zależy jak duże przebiegi robisz rocznie. Ja bym polecał wersję 2.5 v6, spalanie na akceptowalnym poziomie, przy spokojnej jeździe można uzyskać nawet ok. 7.5l, w mieście ok. 10-11l, jest to niewiele więcej, albo nawet i tyle samo, co 2.0 i 2.4 gdi, a dynamika jazdy jest dużo lepsza. Jak robisz dużo kilometrów, to możesz śmiało zakładać LPG, silniki te dobrze współpracują z instalacją i spalanie nie różni się od tego na benzynie. Do tego dźwięk silnika v6 jest tak świetny, że nie będziesz chciał wsiadać później do auta z silnikiem rzędowym :D . Silniki 2.5 nie są jakoś specjalnie awaryjne, ale wiadome, że musisz robić wszystko na czas.

2.Według mnie jest to cena za którą znajdziesz galanta w dobrym stanie. Osobiście bym szukał auta z Niemiec, które będzie do opłat, bo nie mam zaufania do ludzi, którzy sprzedają auta zarejestrowane w Polsce. Za ok. 7-8tys da się znaleźć ładnego galanta z Niemiec, który jeszcze sporo czasu pojeździ.

3. Główną wadą galantów jest rdza i na nią musisz zwracać szczególną uwagę, newralgiczne punkty to kielichy przednie, nadkola tylne i podłużnice z tyłu.

WookieWroc 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-11-2015, 14:05   

odnośnie punktu 1, rocznie z 20 tyś robie, jestem przeciwnikiem LPG także gazociąg odpada
odnośnie punktu 2, polecasz jakieś strony bądź osoby ? które sprowadzą dobre auto ?
odnośnie punktu 3, a co z wyposażeniem, jest coś wadliwego ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-11-2015, 15:53   

mogę zachęcić do rzucenia okiem na mój egzemplarz:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=94627

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 10-11-2015, 16:02   

Krzyzak, ale kolega chyba nie ma dostępu do działu sprzedam :wink: .
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 10-11-2015, 16:15, w całości zmieniany 1 raz  

Chlebek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-11-2015, 16:04   

WookieWroc, Jeżeli akceptujesz średnie spalanie w mieście na poziomie 11l, to bym się nie zastanawiał i kupował od razu v6. Ogólnie, to kolega jakiś czas temu był w Gubinie po galanta i tam gość bawił się głównie w sprowadzanie mitsubishi i miał chyba z 4 na placu i tam też kupił swojego, zapłacił 8tys, ale miał wszystkie faktury na wymiany części z Niemiec i aktualny TUV, co dla mnie jest podstawą dla auta z Niemiec. Ogólnie, to na Twoim miejscu zadzwoniłbym do ludzi, którzy mają na allegro wystawione kilka sztuk z Niemiec, bo zazwyczaj tym Oni handlują i przejechałbym się obejrzeć kilka sztuk i wybrał tego w najlepszym stanie. Przy zakupie galanta jeszcze musisz zwracać uwagę na skrzynie biegów, automat jest dobry i nie sprawia problemów, ale wiadome, że wymiana oleju też swoje kosztuje. Natomiast w manualu zwracaj szczególną uwagę na huczenie skrzyni, jak słychać, że skrzynia głośno chodzi, to musisz się szykować na wydatek około 1500zł na wymianę łożysk, jest to niestety kosztowna rzecz, a czeka każdego galanta z manualem. Ogólnie poza tym, to jakiś specjalnych wad ten samochód nie ma, zazwyczaj jakieś pierdółki, jak np. zegarek, który się co jakiś czas resetuje i wygasza(poprawienie lutów pomaga na to) Ogólnie jak kupisz galanta w dobrym stanie, to na pewno nie będziesz narzekać na to auto, a mogę Ci zagwarantować, że szybko nie będziesz chciał go zmienić na coś innego.

WookieWroc 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-11-2015, 18:21   

Krzyzak, dzięki ale jakbym szukał to coś z 2003 roku...

Nie ma nikogo z Wrocławia z Galantem ??

Paweł84 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant
Wysłany: 10-11-2015, 20:15   

to moze byc ciezko

WookieWroc 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-11-2015, 21:01   

Tzn ? czemu ciężko ?

Bartekkita 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Wysłany: 10-11-2015, 21:38   

WookieWroc, no za 10 to może być ciężko, wg 2003 się rzadko trafia. Jutro mamy mieć spota we Wrocławiu zobacz na regionalnym to jak coś to zapraszam. Na takie spalanie jak kolega podaje to bym we Wrocławiu nie liczył, ale od tego jest osobny temat.

Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018

WookieWroc 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-11-2015, 21:41   

Kurde tak dziwnie tyle osób ale i tak, jutro mam dniówkę więc odpada...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-11-2015, 21:58   

2003 za 10k w stanie gdzie nie trzeba nic inwestować? - myślę, że nie będzie ciężko, ale bardzo ciężko
chyba że od handlarza, który wciśnie każdy kit, żeby sprzedać

dmi 
Mitsumaniak

Auto: Avance 2.5 V6 A/T
Wysłany: 10-11-2015, 23:07   

Jak chcesz wydać max 10k za rocznik 02/03 w dobrym stanie....odpuść sobie galanta, będziesz tylko narzekał jakie to rdzewiejące i awaryjne auto....

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 11-11-2015, 00:05   

Na 2002/2003 w rozsądnym stanie szykuj >14k. W spalanie 11 po mieście nie wierz. Niestety to v6, które wciąga prawie 1.5l/h na biegu jałowym. Choć wszystko zależy od miasta.

Chlebek 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-11-2015, 14:18   

Co do spalania, to podawałem moje statystyki ze spalania w Poznaniu, a tutaj też pięknie nie jest z jazdą po mieście. No i tak, jak koledzy mówią, 2003 rok, to nie za tą cenę, szybciej znajdziesz coś sensownego z roku 1999-2000.

Odpowiedz do tematu