Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:57 |
[I 2.0] Auto nabiera wody |
Autor |
Wiadomość |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 25-01-2015, 23:46 [I 2.0] Auto nabiera wody
|
|
|
Od jakiegoś czasu miałem mokro pod wycieraczką kierowcy (więc nie jest to problem cieknącej wody z klimy przez wentylator nad nogami pasażera). Zdjąłem dywaniki i okazuje się że auto nabrało całkiem sporo wody, pod nogami pasażera sucho i czysto. Szukałem na szybko źródła, sprawdziłem uszczelki i czy nie ma jakieś dziury w podłodze pod nogami kierowcy. Bez efektu, wszystko wygląda ok. Dzisiaj przypadkiem odkryłem że pod tylnym fotelem jest jeszcze jedna zatyczka, niestety jakimś cudem się uwolniła z dziury. Pytanie jest czy możliwe że przez tę dziurę dostała się woda i przez dłuższy czas nazbierało się jej więcej? Dziura ma jakieś 15mm, nie jeździłem po takim terenie żeby woda sięgnęła podłogi, wydaje mi się że poza jakimś drobnym zawilgoceniem ciekła woda nie powinna się dostać nawet przy otwartym otworze. Jakby tam się dostała woda to przy ruszaniu hamowaniu mogła by się dostać pod nogi kierowcy, ale czy mogłaby się wogóle dostać do samochodu? |
|
|
|
 |
miron
Forumowicz
Auto: 2,4 mivec cvt
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 326 Skąd: Świlcza
|
Wysłany: 26-01-2015, 18:27
|
|
|
Witaj.Nad nogami kierowcy po lewej stronie idą kable w zaślepce gumowej. Może wyszla z blachy i woda z szyby spływa przez tą dziurę. Zeby założyć najprawdopodobniej trzeba nadkole ściągnąć. |
|
|
|
 |
killKeny
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander I 2.0
|
Wysłany: 26-01-2015, 21:02
|
|
|
Na bank cieknie ci z odprowadzenia wody z podszybia. Odetkaj sobie odpływy, zapychają się... Miałem identycznie mokro w Cari. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 26-01-2015, 22:26
|
|
|
miron napisał/a: | Witaj.Nad nogami kierowcy po lewej stronie idą kable w zaślepce gumowej. Może wyszla z blachy i woda z szyby spływa przez tą dziurę. Zeby założyć najprawdopodobniej trzeba nadkole ściągnąć. | Dzięki, sprawdzę, wiem o co chodzi bo kiedyś demontowałem.
killKeny napisał/a: | Na bank cieknie ci z odprowadzenia wody z podszybia. Odetkaj sobie odpływy, zapychają się... Miałem identycznie mokro w Cari. | Dwa pytanka:
1. Którędy ta woda wlatuje do kabiny wlatuje? Przez wentylację?
2. którędy ta woda normalnie wypływa? Przez takie jakby dziury w końcówce słupka?
Czy tę dziurą bez zaślepki w podłodze mam się przejmować czy zgadzacie się ze mną że to mało prawdopodobne żeby woda dostawała się do środka nią?
Znalazłem |
|
|
|
 |
lucasik.m
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander I
|
Wysłany: 14-11-2015, 17:55
|
|
|
Witajcie, Czy może ktoś przetykał odpływ z podszybia w OI?
(Moczy mi się dywanik u kierowcy)
Zdemontowałem maskownicę pod wycieraczkami szyby jednak nie mogę znaleźć odpływów.
Czy muszę ściągać lewy błotnik, czy wystarczy od dołu zdjąć osłony nadkola i będzie jakieś dojście?
dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 14-11-2015, 19:38
|
|
|
lucasik.m napisał/a: | Witajcie, Czy może ktoś przetykał odpływ z podszybia w OI? | Woda odpływa bokami, a później pomiędzy nadkolem a karoserią. Otwory są tak duże że można spokojnie rękę przełożyć, zatkanie ich jest prawie niemożliwe.
Jeśli przemaka dywanik od spodu znaczy masz bardzo dużo wody "w podłodze". Pod dywanikiem jest metalowa płyta pod płytą taki filcowy "pampers" a dopiero później podłoga karoserii. Jeśli nie wysuszysz tego do samej podłogi to woda będzie ciągle "podciągać", i jednocześnie podłoga będzie rdzewieć. |
|
|
|
 |
miron
Forumowicz
Auto: 2,4 mivec cvt
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2014 Posty: 326 Skąd: Świlcza
|
Wysłany: 14-11-2015, 23:52
|