Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kompas
Autor Wiadomość
U-96 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-09-2015, 10:06   Kompas

Witam
Koledzy chciałbym zapytać jak w tytule , mało znalazłem na forum informacji na ten temat

Chciałbym zamontować zestaw wskaźników wysokościomierz/przechyłomierz/kompas
Dodam że mam w swoim ale bez kompasu , tylko z termometrem - wew/zew.

Doczytałem że powinienem mieć lub zamontować czujnik geomagnetyczny.
Jeśli jest w PII to gdzie go szukać i jak wygląda ?
Albo które przewody z wiązki do niego idą , sprawdzę wtedy miernikiem czy coś jest na końcu

Znalazłem również na allegro 2 typy kompasów, podpowiedzcie który lepiej zamontować lub czym się różnią od siebie ?
1.http://allegro.pl/zegary-mitsubishi-pajero-ii-92r-3-0-v6-i5079642308.html
2. http://allegro.pl/mitsubi...5575127263.html

Oraz czy są w pełni zmienne ze sobą i tylko kwestia który wybrać według indywidualnych potrzeb

8)

Pozdrawiam

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 06-09-2015, 10:59   

U-96 napisał/a:
tylko kwestia który wybrać według indywidualnych potrzeb
Przydatne są wskazania temperatury oraz przechyłomierz. Kompas można zastąpić kompasem harcerskim ;) a wysokościomierz aby go wyskalować to najlepiej wyjechać w tereny nadmorskie i w ogóle nie przydatne ustrojstwo :) ja w te miejsce zamontowałem na przyssawce mocowanie do GPS-u a z racji posiadania miernika temp zewn i wewnętrznej ( nie występuje w modelach-jest to dołożony gadżet) na wskaźniku temp mocowanie do tel komórkowego. Średnice przyssawek są prawie takie same jak szkiełka we "wskaźnikach" :)
Przechyłomierz jest w "głowie" ;) :)

zzt 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2,5TD V40
Wysłany: 06-09-2015, 12:02   Re: Kompas

U-96 napisał/a:
Witam

Znalazłem również na allegro 2 typy kompasów, podpowiedzcie który lepiej zamontować lub czym się różnią od siebie ?
2. http://allegro.pl/mitsubi...5575127263.html

Oraz czy są w pełni zmienne ze sobą i tylko kwestia który wybrać według indywidualnych potrzeb

Nie jestem pewien ale ten z pierwszego linku najprawdopodobniej potrzebuje dodatkowego zewnętrznego czujnika.
Natomiast zestaw z drugiego linku jest na pewno w pełni wymienialny z Twoim i nie potrzebuje dodatkowych elementów (czujnik zainstalowany jest wewnątrz kompasu)- po prostu wpinasz go w wiązkę zamiast starego zestawu.

Pozdrawiam

U-96 
Forumowicz

Wysłany: 06-09-2015, 12:20   

Natomiast zestaw z drugiego linku jest na pewno w pełni wymienialny z Twoim i nie potrzebuje dodatkowych elementów (czujnik zainstalowany jest wewnątrz kompasu)- po prostu wpinasz go w wiązkę zamiast starego zestawu.

W takim razie jeszcze mam pytanie o termometr czy w tym zestawie wskazuje temperaturę wew. i zew. ?

Pozdr.

[ Dodano: 06-09-2015, 12:33 ]
a wysokościomierz aby go wyskalować to najlepiej wyjechać w tereny nadmorskie i w ogóle nie przydatne ustrojstwo :) :) [/quote]

Waldek
a tak przy okazji tematu wyskalowania wysokościomierza.
Czemu tylko w terenie nadmorskim ? Skoro obecnie bez problemu u wujka googla sprawdzisz wszystko co tylko chcesz i kiedy chcesz

Może ktoś mi podpowie jak to zrobić , w sumie nie przydatny bajer ale dla własnego dobrego samopoczucia :D

Pozdr.

zzt 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2,5TD V40
Wysłany: 06-09-2015, 12:34   

U-96 napisał/a:

W takim razie jeszcze mam pytanie o termometr czy w tym zestawie wskazuje temperaturę wew. i zew. ?

Na środku kompasu jest tylko wskazanie temperatury zewnętrznej

Pozdrawiam

U-96 
Forumowicz

Wysłany: 06-09-2015, 13:07   

Koledzy
A co wskazuje ten pierwszy kompas , zewnętrzną czy również wewnętrzną

Pozdr.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 06-09-2015, 14:42   

U-96 napisał/a:
Czemu tylko w terenie nadmorskim ? Skoro obecnie bez problemu u wujka googla sprawdzisz wszystko co tylko chcesz i kiedy chcesz
->> pretekst do wyjazdu nad morze :P :wink: mimo info do wujka nie udało mi się wyskalować-tylko po co -większość GPS pokazuje wysokość :mrgreen:
U-96 napisał/a:
A co wskazuje ten pierwszy kompas , zewnętrzną czy również wewnętrzną

Na zdjęciu nie widać ale u mnie bez kompasu wskazywało obie temperatury, sprawdź tylko czy masz czujnik do temp wewnętrznej pod kierownicą ->> na kolumnie kierownicy->> a co to jest jak nie ma to nie wiem :? ,gdzieś pisało na forum

dawidnet1 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 2.5 TD
Wysłany: 16-11-2015, 23:16   

Witam, a propo zegarów. U mnie z przechyłomierza wyciekł olej, a wskaźnik temperatury przestał działać. Ktoś się orientuje, jakim olejem można zalać przechyłomierz i czy w ogóle można? No i co może być przyczyną "zepsucia się" wskaźnika temperatury zewnętrznej?

RR1111 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero II 3.0 24v
Wysłany: 16-11-2015, 23:43   

Myślę że zwykły silnikowy będzie pasował kolorem do reszty wskaźników. Co do temperatury to pewnie czujnik, który możesz zastąpić termistorem za 2 złote, napisz jak się zepsuł, co pokazuje.
Ostatnio zmieniony przez RR1111 18-11-2015, 23:19, w całości zmieniany 1 raz  

n_bart 
Mitsumaniak

Auto: PII 2,8 A/T long po lifcie
Wysłany: 17-11-2015, 05:28   

dawidnet1 napisał/a:
Witam, a propo zegarów. U mnie z przechyłomierza wyciekł olej, a wskaźnik temperatury przestał działać. Ktoś się orientuje, jakim olejem można zalać przechyłomierz i czy w ogóle można? No i co może być przyczyną "zepsucia się" wskaźnika temperatury zewnętrznej?

To nie żaden olej tylko gliceryna (kupisz ją w każdej aptece). Można się pobawić i wywiercic mały otworem z góry, dolać gliceryne i zabezpieczyć otworek np.kropką wosku albo co tam uznasz za lepsze.

Odpowiedz do tematu