Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wysokie obroty po włączeniu silnika 4G63
Autor Wiadomość
Sledziu1995 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer CS9W 03r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-11-2015, 22:12   Wysokie obroty po włączeniu silnika 4G63

Witam, mam problem z moim lancerem 2.0 z gazem, po odpaleniu obroty silnika rosną do 2k czasami 3k,po jakimś czasie normalnie spadają do 800 - 900, co może być tego przyczyną? Drugi problem to wskazówka temperatury nie dochodzi do połowy, czy to normalne? Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 23-11-2015, 22:55   

Lancera mam od miesiąca, więc nie wiem jak z tymi obrotami, ale w carismie jak było zimno to po odpaleniu były około 2000-2500 obrotów/min i wg instrukcji tak ma być, wię pewnie w Lancerze jest podobnie. Jeśli chodzi o wskaźnik temp. to wygląda na termostat lub mało płynu. Zobacz, czy nie brakuje płynu, jak nie, to zobacz, czy po odpaleniu zimnego auta chłodnica nie robi się czasem od razu letnia. Jeśli robi się letnia, to prawdopodobnie masz otwarty termostat i puszcza na duży obieg. Chyba, że z nawiewów leci gorące powietrze a uszkodzony masz czujnik.
Jeszcze.zobacz, czy na postoju jak go zagrzejesz wskazówka się podniesie a po ruszeniu znowu spadnie. Jeśli tak, to potwierdzi, że to termostat.

Sledziu1995 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-11-2015, 05:51   

Właśnie też Lancera mam niedługo i nie mam do niego żadnej literatury, wiec nawet nie wiem jak być powinno. Termostat mam nowy, płyn tez jest w mormie, podejrzewam czujnik, myślałem, że zaniża temperaturę i silnik "sam próbuje się dogrzać" wysokimi obrotami zaraz po odpaleniu. Wskazówka temperatury w miarę sprawnie dochodzi do niecałej połowy (mam białą tarczę bez żadnej podziałki) i na tej wysokości juz zostaje.

Balon 
Forumowicz
Balon

Auto: Mitsubishi Lancer CS3W
Wysłany: 24-11-2015, 07:48   

jak wskazówka jest do "niecałej połowy" to prawidłowo - u mnie nigdy nie przekracza połowy jest w granicach 45% wskaźnika

sebapol 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS9W
Wysłany: 24-11-2015, 08:21   

tak jak mowi Balon wskazówk anie dochodzi do polowy- potwierdzam :) jezeli chodzi o obroty to lancery chyba tak maja bo mam go od 2 lat i tez po włączeniu szczegolnie na zimnym obroty wskakuja na kilka sekund na 2 tys obr takze spij spokojnie :)

b4rt3k91 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS9W + LPG
Wysłany: 24-11-2015, 10:18   

sebapol napisał/a:
tak jak mowi Balon wskazówk anie dochodzi do polowy- potwierdzam :) jezeli chodzi o obroty to lancery chyba tak maja bo mam go od 2 lat i tez po włączeniu szczegolnie na zimnym obroty wskakuja na kilka sekund na 2 tys obr takze spij spokojnie :)

Potwierdzam - u mnie Misiek od 1,5 roku i jest dokładnie tak jak koledzy piszą :)

Carloss 
Forumowicz
insane

Auto: Lancer Sport, Kadett E, Astra
Wysłany: 24-11-2015, 10:23   

Również potwierdzam - mam tak samo i strasznie mnie denerwują te obroty "z rańca" - czyli na zimnym. Moim zdaniem to jest zupełny bezsens - na dzień dobry, na "suchy" zimny motor, dostaje znacznie ponad 2 tyś. przy czym mojej żony poczciwa Astrzyna F, po odpaleniu ma jakieś max. 800 i go nie męczy na start.. :D

znakorla 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 2.0 Sport
Wysłany: 24-11-2015, 17:46   

Rowniez potwierdzam. Po odpaleniu ma 2000-2400 obrotow i po kilku sekundach spadaja do ok 1500-1300. Co do temperatury to tez nie dochodzi do polowy - brakuje 2 grubosci wskazowki - sprawdzalem pod kompem i w takiej pozycji ma temperature 89 stopni wiec idealnie

Sledziu1995 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-11-2015, 18:34   

Dzięki koledzy za pomoc, już chciałem do mechanika jechać a tu się okazuje ze "ten typ tak ma", dzięki ☺ Ciekawe czy jest jakiś sposób na "unormalnienie " obrotów po starcie?

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 24-11-2015, 18:47   

Sledziu1995 napisał/a:
Ciekawe czy jest jakiś sposób na "unormalnienie " obrotów po starcie?

Jest. Musisz wziąć przykład z bocianów, i spędzać zimę np. w Afryce ;)
Z tego, co wyczytałem (nie pamiętam, czy tu na Forum, czy gdzieś na necie), obroty na ssaniu specjalnie są dość wysoko ustawione, żeby silnik jak najszybciej doszedł to temperatury roboczej.

mrcng 
Forumowicz

Auto: Lancer CSW 1.6
Wysłany: 24-11-2015, 22:03   

Ja też tak mam jak koledzy piszą. Po odpaleniu ma wysokie obroty. Wkurzające to jest. W toyotach miałem tak że jak odpaliłem silnik to obroty były uogólniając niskie. dopiero jak włączyłem ogrzewanie to wzrastały aż do zagrzania silnika i spadały do "swoich na ciepłym silniku" taki start w mitsu z kopem nie jest do końca chyba przemyślany. no ale jakoś silniki chodzą i szybko łapią temp i szybko w aucie robi sie cieplutko. coś za coś :)

Carloss 
Forumowicz
insane

Auto: Lancer Sport, Kadett E, Astra
Wysłany: 30-11-2015, 11:27   

Moim zdaniem jest to poroniony pomysł żeby tak mordować zimny motor na starcie, chętnie po odpaleniu widziałbym u niego 1000 obrotów, zamiast 2000... ale co zrobić ?!

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-11-2015, 12:04   

Sledziu1995 napisał/a:
Ciekawe czy jest jakiś sposób na "unormalnienie " obrotów po starcie?

Carloss napisał/a:
chętnie po odpaleniu widziałbym u niego 1000 obrotów, zamiast 2000... ale co zrobić ?!

O ile moja wcześniejsza rada, żeby spędzać zimę w ciepłych krajach jest niemożliwa do zrealizowania, to zawsze jeszcze można zainwestować skromne 5600 zł ;)
http://www.webasto.com/pl...a-rynek-wtorny/
http://www.webasto.com/pl...male-samochody/

kgebczyk 
Forumowicz

Auto: Inny
Wysłany: 30-11-2015, 21:38   

Genialny wynalazek ^^ :D
W żony samochodzie mamy zamontowane i mordka sama się cieszy na myśl że wsiadam do ciepłego auta. Tanie nie jest (ja montowałem używkę - 3800 z montażem i pilotem), ale jak już się to przetrawi to zostają same plusy.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-11-2015, 22:02   

kgebczyk napisał/a:
wsiadam do ciepłego auta.

Oprócz zagrzanej kabiny i rozmrożonych szyb to silnik też masz podgrzany, więc ssanie chodzi minimalny czas, o ile w ogóle :)

Odpowiedz do tematu