Carisma 1,8 GDI - warto? |
Autor |
Wiadomość |
piotrek_skuter
Nowy Forumowicz
Auto: nissan p11 - jeszcze
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 16-12-2015, 18:15
|
|
|
Pewnie niektórzy za ten tekst będą chcieli mnie zlinczować ale niech tam
Ja tam bym się nie pchał w tak stare GDI, poczytaj może trochę forum odnośnie tego układu paliwowego i jego częstych bolączek w zaniedbanych i leciwych egzemplarzach. Do tego drogi rozrząd, droga w naprawie skrzynia biegów i często stukające hydrauliczne regulatory luzu zaworowego oraz praktycznie brak możliwości montażu LPG. Lepiej zainteresować się wersją 1.6. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20992 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-12-2015, 18:22
|
|
|
Miałem to samo napisać ale wole aby na kogoś innego spłynęła fala krytyki . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 16-12-2015, 19:06
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Lepiej zainteresować się wersją 1.6. |
Przedliftową Cari, to jednak polecałbym 1,8 SOHC 115 KM.
Z drugiej strony - kupno używanego samochodu to jest zawsze loteria i zagadka...co sprzedający chce ukryć ?
Na zdjęciach widać to, co widać, czyli auto wypucowane i wybłyszczone do sprzedaży. Żeby zobaczyć, co ta Carisma jest warta (i czy w ogóle coś), to trzeba by podjechać z kimś kumatym (najlepiej z kimś, kto ma Carismę z takim silnikiem i wie co i jak), i zobaczyć na swoje własne patrzałki co to za cudo. Plus oczywiście przejazd przez SKP z wszystkimi szykanami
Cena jest trochę wyższa, niż przeciętna średnia tego rocznika i modelu, ale też za 4400 nie można się spodziewać auta jakby prosto z salonu.
Aha - tylne szyby są korbkę, nie elektryczne. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
piotrek_skuter
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 16-12-2015, 22:30
|
|
|
Tu nie chodzi tylko o LPG a głównie o to, że jest to stare auto z dość skomplikowanym silnikiem którego nie ogarnia większość mechaników (nawet czasem ludzie myślą, że to diesel Więc jak coś poważnego padnie to najprawdopodobniej będziesz musiał się sam z tym męczyć bo wizyta u mechanika może przekroczyć wartość auta.
Co do niskiego przebiegu to policz sobie jak to wygląda, około 20 tys km w rok. Tu nie ma się co łudzić, auto jest po to by nim jeździć. Oczywiście zdarzają się wyjątki ale na prawdę bardzo rzadko. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-12-2015, 23:00
|
|
|
Gdyby oceniać tylko po zdjęciach, to w ciemno mógłbyś brać tą :
http://allegro.pl/show_it...5080#db72e94deb
Silnik na zdjęciu wygląda lepiej, niż przy wyjeździe z fabryki
Gdybym był na Twoim miejscu, i miał wybór tylko między tymi zalinkowanymi autami, to ewentualnie pomyślałbym nad tymi z 3 i 4 (90 kkm) linku. Chociaż raczej nr 3, bo nr 4 to automat, a chociaż jest to wygodne rozwiązanie to jakoś za nim nie przepadam.
Za to ta 3 na zdjęciach wygląda wcale nieźle (oprócz zapuszczonego silnika). Polift, rocznik 2001, więc przebieg 140 tyś może być w miarę prawdopodobny
Ale i tak trzeba by ją dokładnie przetrzepać przed ewentualnym zakupem.
Niestety, uwagi plecho1 i tak pozostają w mocy. To dalej jest silnik GDI, i większość mechaników nawet nie chce go dotykać. |
_________________ Adam
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
piotrek_skuter
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-12-2015, 12:00
|
|
|
E tam wybór mam raczej nieograniczony no może terytorialnie (mieszkam w Mielcu w podkarpackim) bo nie chce mi się tłuc przez cały kraj za samochodem za mniej niż 5000 zł a najlępiej sporo tańszym generalnie chciałbym kupić mitsu Carismę ewentualnie Colcika bo też mi się podobają. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 17-12-2015, 12:28
|
|
|
Carisma ma lepszą blachę ale po za tym Colcik też spoko. Miałem też kiedyś GDI i nie powiem, fajnie się tym jeździ ale po lekturze forum oraz po zorientowaniu się, że LPG się w tym nie zamontuje, sprzedałem GDI i kupiłem 1.6, mam ją już 4 lata i jak na razie jestem zadowolony. |
|
|
|
 |
piotrek_skuter
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-12-2015, 17:26
|
|
|
No powiem że jeśli o wrażenie estetyczne chodzi to też preferuję Carismę, jak już pisałem LPG nie jest przewidywane do tego samochodu aczkolwiek w sumie lepiej mieć możliwość na przyszłość niż nie mieć ta czerwona z linku powyżej z wypucowanym silnikiem mi się zaczyna podobać, chyba się wybiorę co by ją na żywo poznać, jakieś sugestię o co szczególnie wypytać, coś ktoś jeszcze zauważył niepokojącego?
no i jeszcze ewentualnie ta z lpg
http://otomoto.pl/oferta/...html#db72e94deb
Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-12-2015, 18:31
|
|
|
Przy wadze Carismy, to IMHO 90 KM to ciut za mało. A już szczególnie z obciążeniem i włączoną klimatyzacją.
Ale oczywiście zależy to też, jaki ktoś preferuje styl jazdy. |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
piotrek_skuter
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-12-2015, 20:36
|
|
|
przez pewien czas jeździłem yariską 1.0 i był to dla mnie niemalże demon przyspieszenia więc myślę że i Carisma 1.6 mnie zadowoli |
|
|
|
 |
radek8622
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Lis 2011 Posty: 521 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 24-12-2015, 13:55
|
|
|
carisma to tylko 1,8 lub 1,6 nie GDI miałem pozbyłem się i nie żałuje.Nie udana konstrukcja silnika i wcale nie takie ECO |
_________________ carisma GDI 98,Galant elegance 2,5v6
 |
|
|
|
 |
douglas
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 2002r comfort
|
Wysłany: 30-01-2016, 22:56 Re: Carisma 1,8 GDI - warto?
|
|
|
Nie słuchaj tych bzdur o GDI wszystko zależy od tego czy dbasz czy nie i czy trafi się model o który ktoś dbał. Ja mam 2 w rodzinie GDI nigdy nic się nie działo, bezawaryjny. Od nowości w rodzinie. Wystarczy dbać i serwisować jak książka każe a nie ma prawa się nic zepsuć! Ja bym GDI nie zamienił na nic innego! |
_________________ One life, one chance to change something ...
 |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-01-2016, 00:23
|
|
|
douglas napisał/a: | Od nowości w rodzinie. |
To tak, z tym się zgadzam. Ale auto z rynku wtórnego to loteria.
Tak szczerze, to nikt się raczej nie będzie pozbywał zadbanego, wychuchanego samochodu. |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
|