Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Carisma 1,8 GDI - warto?
Autor Wiadomość
piotrek_skuter 
Nowy Forumowicz

Auto: nissan p11 - jeszcze
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-12-2015, 15:57   Carisma 1,8 GDI - warto?

Witam, jak w temacie co myślicie o furce z linku, ktoś coś zauważył niepokojącego?

http://otomoto.pl/oferta/...r-ID6yf04R.html

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 16-12-2015, 18:15   

Pewnie niektórzy za ten tekst będą chcieli mnie zlinczować ale niech tam :)
Ja tam bym się nie pchał w tak stare GDI, poczytaj może trochę forum odnośnie tego układu paliwowego i jego częstych bolączek w zaniedbanych i leciwych egzemplarzach. Do tego drogi rozrząd, droga w naprawie skrzynia biegów i często stukające hydrauliczne regulatory luzu zaworowego oraz praktycznie brak możliwości montażu LPG. Lepiej zainteresować się wersją 1.6.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 16-12-2015, 18:22   

Miałem to samo napisać ale wole aby na kogoś innego spłynęła fala krytyki :wink: .

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 16-12-2015, 19:06   

plecho1 napisał/a:
Lepiej zainteresować się wersją 1.6.

Przedliftową Cari, to jednak polecałbym 1,8 SOHC 115 KM.
Z drugiej strony - kupno używanego samochodu to jest zawsze loteria i zagadka...co sprzedający chce ukryć ?
Na zdjęciach widać to, co widać, czyli auto wypucowane i wybłyszczone do sprzedaży. Żeby zobaczyć, co ta Carisma jest warta (i czy w ogóle coś), to trzeba by podjechać z kimś kumatym (najlepiej z kimś, kto ma Carismę z takim silnikiem i wie co i jak), i zobaczyć na swoje własne patrzałki co to za cudo. Plus oczywiście przejazd przez SKP z wszystkimi szykanami ;)
Cena jest trochę wyższa, niż przeciętna średnia tego rocznika i modelu, ale też za 4400 nie można się spodziewać auta jakby prosto z salonu.
Aha - tylne szyby są korbkę, nie elektryczne.

piotrek_skuter 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-12-2015, 19:54   

korbka z tył oraz podtlenek LPG nie jest konieczny w tym modelu (doceniam jego ekonomiczne zalety ponieważ obecnie posiadam samochód wyposażony w ten system) ponieważ ma to być samochód do raczej krótkich tras po mieście aczkolwiek w pobliżu mam oferty Carismy 1,6:

http://allegro.pl/show_it...5080#db72e94deb

oraz

http://otomoto.pl/oferta/...html#db72e94deb

albo jeszcze ta też w miarę blisko

http://otomoto.pl/oferta/...html#1835c0e3ab

a tu perełka, przebieg 90kkm :)

http://otomoto.pl/oferta/...html#cace14190e

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-12-2015, 22:30   

Tu nie chodzi tylko o LPG a głównie o to, że jest to stare auto z dość skomplikowanym silnikiem którego nie ogarnia większość mechaników (nawet czasem ludzie myślą, że to diesel :) Więc jak coś poważnego padnie to najprawdopodobniej będziesz musiał się sam z tym męczyć bo wizyta u mechanika może przekroczyć wartość auta.
Co do niskiego przebiegu to policz sobie jak to wygląda, około 20 tys km w rok. Tu nie ma się co łudzić, auto jest po to by nim jeździć. Oczywiście zdarzają się wyjątki ale na prawdę bardzo rzadko.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-12-2015, 23:00   

Gdyby oceniać tylko po zdjęciach, to w ciemno mógłbyś brać tą :
http://allegro.pl/show_it...5080#db72e94deb
Silnik na zdjęciu wygląda lepiej, niż przy wyjeździe z fabryki :mrgreen:

Gdybym był na Twoim miejscu, i miał wybór tylko między tymi zalinkowanymi autami, to ewentualnie pomyślałbym nad tymi z 3 i 4 (90 kkm) linku. Chociaż raczej nr 3, bo nr 4 to automat, a chociaż jest to wygodne rozwiązanie to jakoś za nim nie przepadam.
Za to ta 3 na zdjęciach wygląda wcale nieźle (oprócz zapuszczonego silnika). Polift, rocznik 2001, więc przebieg 140 tyś może być w miarę prawdopodobny ;)
Ale i tak trzeba by ją dokładnie przetrzepać przed ewentualnym zakupem.
Niestety, uwagi plecho1 i tak pozostają w mocy. To dalej jest silnik GDI, i większość mechaników nawet nie chce go dotykać.

piotrek_skuter 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-12-2015, 12:00   

E tam wybór mam raczej nieograniczony :) no może terytorialnie (mieszkam w Mielcu w podkarpackim) bo nie chce mi się tłuc przez cały kraj za samochodem za mniej niż 5000 zł a najlępiej sporo tańszym :P generalnie chciałbym kupić mitsu Carismę ewentualnie Colcika bo też mi się podobają.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-12-2015, 12:28   

Carisma ma lepszą blachę ale po za tym Colcik też spoko. Miałem też kiedyś GDI i nie powiem, fajnie się tym jeździ ale po lekturze forum oraz po zorientowaniu się, że LPG się w tym nie zamontuje, sprzedałem GDI i kupiłem 1.6, mam ją już 4 lata i jak na razie jestem zadowolony.

piotrek_skuter 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-12-2015, 17:26   

No powiem że jeśli o wrażenie estetyczne chodzi to też preferuję Carismę, jak już pisałem LPG nie jest przewidywane do tego samochodu aczkolwiek w sumie lepiej mieć możliwość na przyszłość niż nie mieć :P ta czerwona z linku powyżej z wypucowanym silnikiem mi się zaczyna podobać, chyba się wybiorę co by ją na żywo poznać, jakieś sugestię o co szczególnie wypytać, coś ktoś jeszcze zauważył niepokojącego?

no i jeszcze ewentualnie ta z lpg :)

http://otomoto.pl/oferta/...html#db72e94deb

Z góry dzięki za pomoc.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-12-2015, 18:31   

Przy wadze Carismy, to IMHO 90 KM to ciut za mało. A już szczególnie z obciążeniem i włączoną klimatyzacją.
Ale oczywiście zależy to też, jaki ktoś preferuje styl jazdy.

piotrek_skuter 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-12-2015, 20:36   

przez pewien czas jeździłem yariską 1.0 i był to dla mnie niemalże demon przyspieszenia więc myślę że i Carisma 1.6 mnie zadowoli :P

radek8622 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2,5v6 elegance 98r
Wysłany: 24-12-2015, 13:55   

carisma to tylko 1,8 lub 1,6 nie GDI miałem pozbyłem się i nie żałuje.Nie udana konstrukcja silnika i wcale nie takie ECO

douglas 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 2002r comfort
Wysłany: 30-01-2016, 22:56   Re: Carisma 1,8 GDI - warto?

piotrek_skuter napisał/a:
Witam, jak w temacie co myślicie o furce z linku, ktoś coś zauważył niepokojącego?

http://otomoto.pl/oferta/...r-ID6yf04R.html

Nie słuchaj tych bzdur o GDI wszystko zależy od tego czy dbasz czy nie i czy trafi się model o który ktoś dbał. Ja mam 2 w rodzinie GDI nigdy nic się nie działo, bezawaryjny. Od nowości w rodzinie. Wystarczy dbać i serwisować jak książka każe a nie ma prawa się nic zepsuć! Ja bym GDI nie zamienił na nic innego!

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-01-2016, 00:23   

douglas napisał/a:
Od nowości w rodzinie.

To tak, z tym się zgadzam. Ale auto z rynku wtórnego to loteria.
Tak szczerze, to nikt się raczej nie będzie pozbywał zadbanego, wychuchanego samochodu.

Odpowiedz do tematu