Nowy Misiek w drużynie... |
Autor |
Wiadomość |
inferno
Mitsumaniak Jednostka aspołeczna

Auto: Volvo S80 '01 2,4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-04-2007, 19:42 Nowy Misiek w drużynie...
|
|
|
...Co prawda fizycznie go jeszcze nie mam, ale między innymi dlatego się chwalę, ponieważ być może jest wśród nas jakiś prawnik, który pomoże mi wcielić tego Miśka w nasze szeregi
Arcyciekawą i chyba podpadającą pod niejeden paragraf KK sprawą jest ta oto aukcja . Jest to ten sam samochód, który już kupiłem. Nie bardzo wiem co w tej sytuacji robić, bowiem sprzedający ograniczył się jedynie do lakonicznego komunikatu (cytuję) "pomyłka te auto kosztuje 13800zł", po czym wystawił je ponownie na sprzedaż. O żadnej pomyłce mowy być nie może, ponieważ:
1. Sprzedający musi wielokrotnie zatwierdzić warunki swojej aukcji zanim ją wystawi
2. Zawodowo zajmuje się sprzedażą na Allegro, więc doskonale zna regulamin i całą resztę.
We wtorek planuję się skontaktować z jakąś kancelarią prawną. Niemniej jednak będę wdzięczny za wszelkie pomocne rady, wskazówki, kontakty, etc. |
_________________ 1. Volvo S80 '00 /B5244S/
2. Volvo S80 '01 /B5244S/
3. Mitsubishi Galant E55A '93 /4G63/
4. Mitsubishi Galant E52A '93 /4G93/
Ostatnio zmieniony przez inferno 14-04-2007, 10:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 07-04-2007, 19:50
|
|
|
to czuję że ci się uda
była już sprawa i z tym jeepem na allegro i jeszce z jakąś motorówką co kupiona została za grosze bo sprzedający zapomniał o cenie minimalnej
I kupujący w obu przypadkach wygrali sprawy
pozdrawiam
życze szczęścia i troszke zazdroszcze P hehe |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88868 |
|
|
|
 |
Gal66 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2007, 20:02
|
|
|
Witam
Ja mam jednak mieszane uczucia co do tak zaistniałej sytuacji. Otóż nie zastanawiałbym się w przypadku licytacji np. od 1 PLN- wygrywa największa oferta. W przypadku jak wyżej jest to ewidentny bład wystawiającego...wiem za błędy trzeba płacić, ale chyba nikt nie sądzi, że właściciel chcepozbyć się autka za kilka- naście złotych. Nie jestem prawnikiem i podchodzę do tego trochę od strony sprzedającego, jest mi go po prostu żal. wyobraźcie sobie sytuację odwrotną..jest coś do kupienia za 1 tys, a wy piszecie 1000 tys. I co w takim przypadku ma zrobić sprzedający
Pozdrowienia |
|
|
|
 |
romek64 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2007, 20:03
|
|
|
masz sprwwe wygrana kiedys jakis koles wystawil na allegro samochód terenowy za grosze do licytacji i ktos kupil go za grosze gosciu wycofal sie bo twierdzil ze tylko chcial sprawdzic za ile moze sprzedac auto sprawa trafila do sadu i przegral bo aukcja w necie jest tak samo ważna co zwykla zycze si wytrwałości bo to sie bedzie ciaglo znajac nasze sady otej sprawie nawet bylo w wiadomościach TV.prawnik bedzie potrzebny . |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 07-04-2007, 20:10
|
|
|
gratulacje jak dla mnie to sprawe masz wygrana |
|
|
|
 |
inferno

|
Wysłany: 07-04-2007, 20:13
|
|
|
A niby czym sie różni aukcja z licytacją od tej z opcją "kup teraz"? W jednym i w drugim przypadku określa się cenę i co najmniej 2 razy się ją zatwierdza. Później jest podgląd aukcji, potwierdzenie mailem. Ponadto w dowolnej chwili można tą cenę zmienić. To nie pierwsza i nie jedyna aukcja Sprzedawcy (obecnie ma wystawionych ponad 70 innych przedmiotów). I niby dlaczego cena miałaby wzbudzać moje wątpliwości? Przecież Sprzedający wyraźnie napisał wielkimi literami, że to okazja. On złożył oświadczenie, ja je zaakceptowałem - zawarliśmy umowę kupna-sprzedaży. Amen |
Ostatnio zmieniony przez inferno 07-04-2007, 20:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
romek64 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2007, 20:14
|
|
|
faktycznie facet widac jest nowy na allegro i chyba do końca niezna regulaminu jak wystawił
od złotówki to mógł zaznaczyc cene minimalna 13800 a tego nie zrobil i poszlo za tule ile ktos chce dac zrobil duzy blad |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 07-04-2007, 20:25
|
|
|
A ja na miejscu sprzedającego kazałbym komuś zrobić identycznego jak ta Carisma "resoraczka" i co wtedy? Gorzej byłoby z wyposażeniem. Albo zrobiłbym plakaty w takiej ilości ile jest fotek na aukcji |
|
|
|
 |
inferno

|
Wysłany: 07-04-2007, 20:34
|
|
|
Acha. A co zrobilbyś z kategoriami i z samym opisem aukcji?
Poza tym liczyłem bardziej na konkretne porady obeznanych z prawem, bo o Jeepie za 1/3 ceny i motorówce za 1 zł już czytałem.
Precedensowy wyrok
Znalazłem też coś z KC
Cytat: |
Art.66[Odwołąnie oferty]
Par.1 Wstosunkach miedzy przedsiębiorcami oferta moze być odwołąna przed
zawarciem umowy, jeżeli oświadczenie o odwołaniu zostało złożone drugiej stronie
przed wysłaniem przez nią oświadczenia o przyjęciu oferty.
Art.70 [Przyczyny unieważnienia umowy]
Par1. Organizator oraz uczestnik aukcji albo przetargu może żądać unieważnienia
zawartej umowy, jeżeli strona tej umowy, inny uczestnik lub osoba działająca w
porozumieniu z nimi wpłyneła na wynik aukcji albo przetargu w sposób sprzeczny z
prawem lub dobrymi obyczajami. Jeżeli umowa została zawarta na cudzy rachunek,
jej unieważnienia może żadać także ten, na czyj rachunek umowa zostałą zawarta,
lub dający zlecenie"Art.66[Odwołąnie oferty]
Par.1 Wstosunkach miedzy przedsiębiorcami oferta moze być odwołąna przed
zawarciem umowy, jeżeli oświadczenie o odwołaniu zostało złożone drugiej stronie
przed wysłaniem przez nią oświadczenia o przyjęciu oferty.
|
Regulamin Allegro:
Cytat: |
ARTYKUŁ 9. ZAWARCIE UMOWY
9.1. Umowa zostaje zawarta z chwilą zakończenia aukcji. Wyjątkiem jest aukcja
wieloprzedmiotowa Kup Teraz, w której umowa zostaje zawarta bezpośrednio po
skorzystaniu z opcji Kup Teraz (nawet jeśli aukcja nadal trwa).
9.2. Sprzedający i Kupujący powinni nawiązać kontakt nie później niż w terminie
siedmiu dni od daty zakończenia aukcji. W przypadku braku odpowiedzi ze strony
kontrahenta w powyższym terminie, można od umowy sprzedaży odstąpić.
|
Ale jako, że nie jestem prawnikiem nadal szukam potwierdzenia słuszności swojej tezy. |
Ostatnio zmieniony przez inferno 07-04-2007, 20:49, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
mich-z93 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2007, 20:43
|
|
|
Ogólnie Ci powiem kolego cena 13.50zł? cool.... To trochę śmieszne i oczywiste, że sprzedawcy chodziło o cenę w tyś. ale napisane jest e 13 zł, a nie 13 tys. zł więc gdybyś poszedł z tym do sadu to za samochód należałoby sie 13 zł heheheh ( w wiadomościach aż dudni o takich goścach) .... nieprawdaż? |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 07-04-2007, 20:51
|
|
|
romek64 napisał/a: | masz sprwwe wygrana kiedys jakis koles wystawil na allegro samochód terenowy za grosze do licytacji i ktos kupil go za grosze gosciu wycofal sie bo twierdzil ze tylko chcial sprawdzic za ile moze sprzedac auto sprawa trafila do sadu i przegral bo aukcja w necie jest tak samo ważna co zwykla zycze si wytrwałości bo to sie bedzie ciaglo znajac nasze sady otej sprawie nawet bylo w wiadomościach TV.prawnik bedzie potrzebny . |
no o tym pisalem |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88868 |
|
|
|
 |
gajdoos [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2007, 20:59
|
|
|
inferno napisał/a: | Co prawda fizycznie go jeszcze nie mam, ale między innymi dlatego się chwalę, ponieważ być może jest wśród nas jakiś prawnik, który pomoże mi wcielić tego Miśka w nasze szeregi |
Ano jest wśród nas prawnik
Powiem tak: temat jest jednocześnie prosty i trudny, zakładam, że to jest handlarz, którego trudno będzie przestraszyć prostym wezwaniem do spełnienia świadczenia (czyt. sprzedaży samochodu). Pewnie bez wizyty w sądzie się nie obejdzie, a biorąc pod uwagę, że sprzedający jest z Wrześni to i właściwość sądu jest tamtejsza co podniesie koszt przedsięwzięcia o cenę za wyjazdy, itp. Koszty sądowe (wpis sądowy) to ok. 700 zł, mecenasowi też trzeba odpalić "działkę", a że jesteś z Warszawy to i "działka" pewnie będzie większa. W razie wygranej koszty zwróci Ci sprzedający ale moim zdaniem nie ma spraw wygranych już na początku. W tym wypadku szanse są duże zważywszy na wcześniejszy wyrok w sprawie Jeepa ale jak mawia mój kolega: "Sądy uczą pokory..." Nie wiem też czy sprawa Jeepa jest już zakończona prawomocnym wyrokiem na który w razie procesu możnaby się powołać. Poza tym zanim sprawa znajdzie swój finał ten samochód zmieni właściciela pewnie ze dwa razy.
Tak czy owak trzymam kciuki za powodzenie i w razie czego służę radą.
Pozdrawiam
Arek |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 07-04-2007, 21:07
|
|
|
Moim zdaniem to powinieneś się skontaktować z pracownikami Allegro w celu ustalenia dalszych działań |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-04-2007, 21:34
|
|
|
Nawet jeśli już dostaniesz to auto nie pojeździsz nim dłużej jak tydzień... |