|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Obciążenie gniazdka zapalniczki Carisma 1999r |
Autor |
Wiadomość |
LuxiMan
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 + LPG 1999r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-12-2015, 23:43 Obciążenie gniazdka zapalniczki Carisma 1999r
|
|
|
Witam
Nie znam się za bardzo na tym ,a często mam coś podłączonego.
Ostatni dokupiłem mate podgrzewaną i tu buu rozgałęziacz się sfajczył (po 5 minutach od podłączenia) choć bezpiecznika nie wywaliło. Zainteresowało mnie jaki maxymalny możecie być pobór mocy z jednego gniazda w skrócie-jakie może być obciążenie gniazdka zapalniczki? |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 30-12-2015, 00:34
|
|
|
Sprawdź, jaki masz tam wsadzony bezpiecznik, czy raczej jaki powinien wg instrukcji być. Coś mi świta, że 20 A, ale głowy nie dam. Napięcie w układzie elektrycznym Carismy chyba znasz.
Wzór na moc jest prosty :
Cytat: | W obwodach elektrycznych prądu stałego, w których odbiornikiem energii jest rezystancja, moc elektryczną można wyznaczyć ze wzoru
P=UI
gdzie P oznacza moc, U napięcie elektryczne, a I natężenie prądu elektrycznego. |
Podstawiasz sobie konkretne liczby, i masz wynik
Tak na marginesie - 90% dostępnych w sprzedaży rozgałęziaczy to chińskie badziewie, dobre, żeby jednocześnie podłączyć powiedzmy nawigację, podładować telefon czy inne tego typu zabawki. Na maty grzewcze bezpieczniej zrobić osobne zasilanie, z własnym bezpiecznikiem. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
emilok
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2W GLS '97 2.0
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 145 Skąd: Andrychów
|
Wysłany: 30-12-2015, 11:38
|
|
|
Ja z własnego doświadczenia wiem, że nawet nie chodzi o chwilowy maksymalny pobór prądu, ale o jego wartość w dłuższym okresie czasu.
Osobiście użyłem raz takiej grzałki 12v. Działała może 1 minutę, później dosłownie przetopiła metalowy element zapalniczki który odpowiadał za połączenie kabla z instalacji elektrycznej z korpusem zapalniczki. |
|
|
|
 |
LuxiMan
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 + LPG 1999r.
|
Wysłany: 02-01-2016, 21:14
|
|
|
Ok chłopaki dzięki za pomoc w obliczeniu maksymalnej mocny. Nie wiedziałem że taki nagrzewacz niby max 45 W może robić takie spustoszenie . |
|
|
|
 |
|
|