Warto kupić? |
Autor |
Wiadomość |
kabar24
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
Wysłany: 05-01-2016, 22:05
|
|
|
Samochód ładny, ale silnik jest mało popularny i do tego turbodoładowany. Trzeba sprawdzić czemu cena jest niska. Tutaj jest inne ogłoszenie sprzedaży Colta z tym silnikiem http://otomoto.pl/oferta/...a-ID6ybX5z.html |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Lut 2013 Posty: 1190 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 14-01-2016, 00:54
|
|
|
kabar24, za takiego Colta z przebiegiem ok. 200k trzeba dać na mobile kolo 3-3,5k euro. Z przebiegiem ok. 100k koło 5k. Raz widziałem za 2 z kawałkiem do roboty maska, dach nic poważnego - może po dachowaniu(?), szyba do wymiany, zderzak po obcierce. |
_________________ Jest:
Citroen C4 Coupe VTS 2.0 177KM - Ryszard, 2017 - ???
Paulinowy - Saab 93 1.8t 01.2014r. - ???
Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018 |
|
|
|
 |
coltczt
Nowy Forumowicz
Auto: colt czt
|
Wysłany: 14-01-2016, 13:12
|
|
|
W tej chwili najtanszy czt na mobile 4500 euro, chyba ze cabrio to kupi za 3500. Tylko czy ktos wogole przyjedzie ogladac taki samochod za 20 tys? Jak za 14 tys w oryginalnym lakierze z oryginalnym przebiegiem i nikt nie przyjechal jeszcze ogladnac. Same telefony dlaczego tak tanio? Mozna wystawic za 20 i czekac na amatora na taki samochod. Moze lepsze rozwiazanie niz wystawiac za 14? Samochod w oryginale , chetnie porownam z tymi po 20 tys |
|
|
|
 |
Bartekkita
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Lut 2013 Posty: 1190 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 14-01-2016, 15:54
|
|
|
coltczt napisał/a: | Jak za 14 tys w oryginalnym lakierze z oryginalnym przebiegiem i nikt nie przyjechal jeszcze ogladnac. Same telefony dlaczego tak tanio? |
Wydaje mi się, że sam sobie odpowiedziałeś. Nie znam cen z rynku duńskiego, ani go nie śledzę, natomiast sam potwierdzasz ceny, które podałem z rynku niemieckiego. Rozsądny człowiek sobie to przekalkuluje i jeżeli będzie miał daleko to nie przyjedzie. Z doświadczenia powiem, że dobre samochody w 90% kupuje 1-2 oglądający, a że czasem trzeba poczekać to ryzyko wpisane w ten zawód. |
_________________ Jest:
Citroen C4 Coupe VTS 2.0 177KM - Ryszard, 2017 - ???
Paulinowy - Saab 93 1.8t 01.2014r. - ???
Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018 |
|
|
|
 |
coltczt
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2016, 18:22
|
|
|
W Danii samochody sa najdrozsze na swiecie. Przez podatek rejestracyjny 180% - czyli jak samochod kupuja za 100 tys to placa jeszcze 180 tys podatku rejestracyjnego. Dlatego taki colt kosztowal tam 50 tys zl, ale przy eksporcie dziala to w druga strone- zwracaja podatek rejestracyjny. Czym lepsza wersja i mniejszy przebieg tym wiekszy zwrot. Dlatego dunczyk sprzedajac go na eksport dostal za ta wersje taki zwrot podatku rejestracyjnego ze mu sie nie oplacalo tam sprzedawac za 50 tys. |
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
Wysłany: 17-01-2016, 18:54
|
|
|
Chyba czegoś nie dosłyszałeś z tą Danią. Podatek w Danii od "luksusu" naliczany jest od ceny netto i może wynosić 105- 180%. |
|
|
|
 |
coltczt
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-01-2016, 15:17
|
|
|
Jak pojecia nie masz to sie nie wypowiadaj. Podatek rejestracyjny od osobowek : afgift do konca 2015 wynosil 180%. Od 1 stycznia 2016 obnizyli go do 150% ze wzgledu malej sprzedazy luksowych samochodow. Ale mysle ze tu nie miejsce, zeby opisywac procedury placenia i odzyskiwania podatku rejestracyjnego w Danii. Jak chcesz poczytaj na stronie Skata , a pozniej komus pisz ze czegos nie doslyszal bo sie kompromitujesz :
http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1817284 |
|
|
|
 |
kabar24
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
|
Wysłany: 23-01-2016, 12:22
|
|
|
Auto obejrzane.
Pęknięta szyba, na masce wgniecenie jakby coś ciężkiego spadło.
Właściciel nie dał poprowadzić auta (Panie bo on ma letnie opony) w czasie spokojnej jazdy coś szumiało z silnika. Dodatkowo silnik kapie olejem zostawiając ścieżkę po której widać którędy jechało auto.
Odpuściłem. |
|
|
|
 |
coltczt
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-01-2016, 10:53
|
|
|
Brawo. Tak sie dawno nie posmialem.
Czy ogladales ten samochod?
Jak nie to nastepnym razem sam przyjedz , albo daj swojemu koledze 30zl zeby jechal na stacje diagnostyczna i mu sprawdza. Jak nie ma pojecia o samochodach.
Przyjechal gosc busem i mowi: Koledze mam ogladnac, ale wsumie to nie moj kolega.
Tylko mojego kolegi to ja go wogole nie znam i sie smieje.
Ogladanie wygladalo tak ze przeszedl naokolo samochodu. Szukal rysek to pokazalem ze jest pekniecie na szybie - pokazalem punkt od uderzenia kamienia od ktorego to sie stalo i poszla kreska. Mowilem ze szybe mam zamowiona i zaloza w 2 godizny. Ale nie zmieniam zeby bylo widac dlaczego wymieniana. Jakby kolega przyjezdzal to moze miec zmieniona.
I na masce jest wgniecenie od czegos ostrego. Mowie ze ktos czyms uderzyl, bo inaczej ostrej kreski nie da sie zrobic. A on musial jakis snieg spasc. To juz nie chcialem sie smiac, bo jak uderzone czyms ostrym, a on ze snieg spadl. To tez powiedzialem nie maluje bo caly samochod w oryginalne to by bylo ze prane i malowane jak te wszystkie na allegro.
I wtedy ze on nie bedzie kupowal, ale by sie przejechal.
To juz mialem go wygonic, ale z dobrej woli mowie zeby wsiadal to go przewioze. Powiedizalem ze do zdjec zalozone alufelgi z letnimi oponami i jak ktos bedzie chcial kupwoac to zaloze zimowki i bedzie sobie jezdizl. A nie ktos co przyjechal sobie pojezdzic, a on nie mogl dojechac busem bo tyle sniegu. To bedzie jezdzil samochodem turbo na letnich!
To wyjechalismy i w czasie spokojnej jazdy bo duzo sniegu- "cos szumialo w silniku". Te szumy to kazdy posiadac colta wie ze to kontrola trakcji ktora sie caly czas wlaczala i blokowala kola. Nie bede nikogo obrazal ale jak nie odroznia trakcji uderzen z kola , od silnika to niech lepiej jedzi po bulki a nie samochody ogladac.
Wyjechalismy na lepsza droge i juz mu nie szumialo przy predkosci 100-150km/h. Tylko mowil ze chyba Pan szybko tym wracal, ale chodzi.
Wrocilismy , zaparkowalem na sasiedniej posesji gdzie parkuje od roku inny samochod. Kostka tak zlana olejem , ze chyba gosciowi faktycznie ciurkiem leje sie olej. I gosc czy to nie z tego. To mowie zeby sobie zobaczyl ze jest suchutki nawet nie spocony silnik, a kostka zlana naokolo a my tu stoimi 5 minut. To nie chcialo mu sie schylic pod samochod. Chcial jeszcze zobaczyc wczesniej zimowki. To mowie zebysmy poszli do tyl na moje podworko pokaze mu te kola. Ogladnal i odrazu mowie zeby sobie zobaczyl gdzie stal colt 2 tygodnie i nie ma nawet kropli oleju. Popatrzyl i faktycznie, cale podworko zasypane a to miejsce bez sniegu po colcie i nie ma kropli oleju.
Wiec wybacz, ale jak przysylasz kogos co sie z Ciebie smieje. Nie ma pojecia o samochodach. Chce sobie pojezdzic. To dla mnie jest to glupota. Kolo mnie na stacji diagnostycznej cala sciezke robia za 30zl. Nie lepiej bylo wjechac , dostac wydruk. Zobaczyc od dolu, ze nie ma kropli wycieku?
Dlatego:
1. Peknieta szyba - tak od kamienia - jest slad uderzenia kamienia i od tego kreska. Szybe w tygodniu zmienie bo czeka zamowiona w zakladze.
2. Wgniecenie na masce - jest ktos uderzyl czyms ostrym - napewno nic nie spadlo, ani w nic samochod nie uderzyl. Nie ma mozliwosci w takim miejscu. Za 200zl moga mi to przycieniowac, zeby nie malowac calej maski bo na srebrnym bedzie kolor sie odroznial.
3. szumy silnika - to trakcja na sniegu- kompromitacja
4. sciezka po oleju - jakby samochod zostawial sciezke po oleju to raczej z Danii nie przyjechalbym nim 1400km. Jak ktos znajdzie jakis wyciek w tym silniku to opuszcze 3 tys na nowy- kolejna kompromitacja.
Niestety pomalu zaczynam watpic w to forum, czytajac te wypowiedzi.
Zacznijcie sprawdza cos zanim , cokolwiek napiszecie.
Pozdrawiam i ide dac pojezdzic po sniegu inna bryczka 240km fwd. Bo przyjechal ktos ogladnac koledze, i sie smieje ze go nawet nie zna. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 24-01-2016, 11:07
|
|
|
coltczt, Ty sprzedajesz to auto? |
|
|
|
 |
coltczt
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-01-2016, 11:09
|
|
|
Tak. Zima to okazyjnie kupilem. I tylko ten pseudo znawca przyjechal ogladac. Chyba dopiero na wiosne bedzie zainteresowanie |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 24-01-2016, 11:16
|
|
|
A dlaczego w ogłoszeniu klient nie ma informacji, że na dzień dobry jest szyba do wymiany?
To jest dość istotne przy przeglądzie - nie? |
|
|
|
 |
coltczt
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-01-2016, 11:24
|
|
|
Nie wiem do czego to piszesz? Jak ktos chce kupic to dzwoni, albo napisze i wszystko podam.
Bo przy zakupie samochodu typu turbo, najwazniejsza jest kreska na szybie przedniej od kamienia? Ktora zamowilem i nie zmieniam bo nikt nie przyjezdza to mi sie nie spieszy. A sam wolalbym widziec dlaczego byla wymieniona i poczekac 2 godziny i miec nowa.
Przez telefon informuje o szybie, masce. Moze napisze jeszcze ile jest paliwa, bo to tez istotne czy dojedzie sie na przeglad?
Lepiej kupic zmalowanca, zespawanego z 5 ciu i miec szybe dobra. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 24-01-2016, 11:36
|
|
|
Piszę to dlatego, bo z ogłoszenia wynika, że kupuję auto w bardzo dobrym stanie - czyli nie zakładam napraw (a niektóre trzeba zrobić przed przeglądem).
Przez telefon się dowiem? A dlaczego nie z ogłoszenia?
Świadome wprowadzanie w błąd czy tylko nieświadomość?
Niestety wpisujesz się w fatalny trend "to sobie pan/pani zrobi za stówkę w pierwszym warsztacie", a ogłoszenie traktujesz jak lep.
Przygotować, umyć, natłuścić i łapać klienta, a jak już przyjedzie to może uda się urobić.
Bezwypadkowość dajesz na piśmie czy byłby z tym kłopot? |
|
|
|
 |
|