Światła mijania i drogowe |
Autor |
Wiadomość |
avgainss
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1996 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-01-2016, 00:00 Światła mijania i drogowe
|
|
|
Witam. Mam pewien problem z moją Miśką. Wymieniłem dziś kostki od świateł gdyż te non stop się topią i zauważyłem, że w trakcie włączonych świateł mijania prawy halogen świeci mocniej a lewy słabiej natomiast po włączeniu świateł długich sytuacja jest odwrotna. W każdym razie caly czas jest jakby włączone długie lewe albo prawe światło. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 09-01-2016, 08:21
|
|
|
avgainss napisał/a: | Wymieniłem dziś kostki od świateł gdyż te non stop się topią | Żarówki przypadkiem nie są mocniejsze od standardowych W sumei mogą być tez kiepskiej jakości konektory.
avgainss napisał/a: | caly czas jest jakby włączone długie lewe albo prawe światło | Najproawdopodobniej zamienione miejscami kable we wtyczce od żarówki |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
avgainss
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1996 1.6
|
Wysłany: 09-01-2016, 08:57
|
|
|
Dzieki. Tak pomyslalem ale wolalem się upewnić Jakby ktoś miał ochotę w tą jakże piękną pogodę zerknąć u siebie pod maskę jakie kolory kabli jak są podłączone to byłbym bardzo wdzięczny bo trochę mi to ukróci kombinowania i ewentualnych zniszczeń |
|
|
|
 |
wojak79
Forumowicz SCI w CT :)

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 03r
|
Wysłany: 09-01-2016, 11:33
|
|
|
Cari 2003 kostka wygląda tak:
kable od lewej: czerwony, czerwono-niebieski, czerwono-biały.
nie chciałem otwierać kostki aby samemu czegoś nie zepsuć ale jeśli będzie potrzeba to coś pokombinuję |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 09-01-2016, 18:21
|
|
|
Jak stoisz od przodu auta to konektor w żarówce całkiem po lewej stronie to +12V, konektor środkowy to masa włókna od światła mijania a ten całkiem po prawej stronie to masa od włókna światła drogowego. W Miśkach jest trochę inaczej czyli +12V jest wspólne dla obu świateł a nie masa jak w większości a dopiero masa jest załączana w zależności czy to światła mijania czy drogowe. |
|
|
|
 |
fanatyku
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 109 Skąd: Odchlan
|
Wysłany: 11-01-2016, 13:59
|
|
|
Może wyda Ci się to głupie... Ale ja miałem taki problem, że często paliły mi się żarówki z przodu. Kostki tez się topiły. Wymieniałem chyba 2 razy. Pewnego dnia chciałem wymienić żarówki z tyłu. W lampach z tyłu są normalnie żarówki dwuwłóknowe (pozycyjne+stop). U mnie w tym miejscu obie blaszki były zwarte ze sobą i włożone żarówki jednowłóknowe. Wyglądało to dziwnie ale świeciła tylko połowa pozycyjnych a stop działał zupełnie osobno. Po zamontowaniu właściwych żarówek i rozgięciu tych łączonych blaszek/styków problem zniknął zarówno z przodu jak i z tyłu... A paliły się i philipsy i boshe i osramy i tungsramy też. Najlepiej się trzymała (i trzyma nadal) TRIFA +30%. |
|
|
|
 |
|