[1.8 GDI] Problem z luzem na piaście |
Autor |
Wiadomość |
popi_stw
Nowy Forumowicz
Auto: Pinin 1.8 GDI 2000 rok
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-01-2016, 20:07 [1.8 GDI] Problem z luzem na piaście
|
|
|
Witam,
Mam problem i nie bardzo wiem o co kaman.
Byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej ustawić zbieżność (wymiana opon) i okazało się, że z prawej strony (przód) mam luz na przegubie/piaście/łożysku - koło chodzi na boki w miejscu przegubu.
I teraz zagwostka - zmieniałem ostatnio uszczelniacz półosi właśnie z prawej strony i zauważyłem, że przegub "nie wchodzi" do końca w piastę. Objawia się to tym, że ząbki od ABS nie chowają się w piaście natomiast przegub dochodzi do łożyska i można go normalnie przykręcić.
I teraz nie wiem czy łożysko wyrąbane (chodź nie wydaje się że objawem będzie luz) czy może przegub ktoś wcześniej założył inny (tak jakby z dłuższym trzpieniem) i przez to jest luz.
Ktoś się może spotkał z takim objawem?
P.S.
Nawet szukając przegubu serwisówka po VIN podaje dwa numery przegubu MR367166 i MR367168 więc zgłupiałem.
Proszę o pomoc bo zaczyna mnie krew zalewać.... |
|
|
|
 |
dareqq
Forumowicz
Auto: mitsu pajero pinin 1.8 mpi+lpg
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Paź 2014 Posty: 287 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 12-01-2016, 20:21
|
|
|
U mnie pojawił się poprzeczny luz na kole od strony kierowcy, okazało się, że do drążek kierowniczy. Nie końcówka, a drążek.
[ Dodano: 12-01-2016, 20:24 ]
Sprawdzić to możesz ruszając kołem na boki a druga osoba łapie w rękę przegub drążka. |
|
|
|
 |
popi_stw
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2016, 20:36
|
|
|
końcówkę drążka wymieniłem właśnie natomiast nie wiem jak stan całego drążka ale z tego co pamiętam to faktycznie miał luz przód tył.
po serwisówce nie mogę znaleźć konkretnego drążka - jest jakaś różnica prawy lewy? już mam MR448255 i mam nadzieję, że strona obojętna
[ Dodano: 12-01-2016, 20:41 ]
P.S.
dalej natomiast zastanawia mnie nie chowające się zęby od ABS w piaście - po lewej stronie się chowają no i czujnik ABS świeci bo nie widzi właśnie zębów... |
|
|
|
 |
19
Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 2.0 GDi
|
Wysłany: 14-01-2016, 19:22
|
|
|
A tak z ciekawości to czy po włączeniu kontrolki ABS słyszysz jakieś pukanie ? |
|
|
|
 |
popi_stw
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2016, 20:42
|
|
|
19 napisał/a: | A tak z ciekawości to czy po włączeniu kontrolki ABS słyszysz jakieś pukanie ? |
nie, nic się nie działo.
obecnie po zmianie opon i mcpersonów coś zaczęło stukać wraz ze wzrostem prędkości właśnie w prawym kole
szlag mnie trafi |
|
|
|
 |
|