[Cari 1.9DI-D] Miękki pedał hamulca po wymianie płynu |
Autor |
Wiadomość |
FredPL
Forumowicz
Auto: Lancer VII Kombi 2.0 2006 LPi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lis 2014 Posty: 211 Skąd: Przemyśl / Rzeszów
|
Wysłany: 11-01-2016, 11:52 [Cari 1.9DI-D] Miękki pedał hamulca po wymianie płynu
|
|
|
Powitać,
Postanowiłem ostatnio wymienić płyn hamulcowy, a ponieważ paskudna pogoda dałem auto na warsztat. Po wymianie mam wrażenie, że pedał hamulca jest dziwnie miękki i łapie nie od samej góry, a dopiero od 1/3, ma ktoś pomysł w czym rzecz ? Skopali odpowietrzenie?
I jeszcze takie pytanie, jaka jest kolejność odpowietrzania w Carismie ? Na krzyż jak w Space Starze i Colcie? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 11-01-2016, 12:13
|
|
|
Masz jeszcze zapowietrzone hamulce. Jeśli po kilkukrotnym szybkim wciśnięciu hamulca jego działanie się poprawia to dodatkowo potwierdza zapowietrzenie. |
|
|
|
 |
fanatyku
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Wrz 2011 Posty: 109 Skąd: Odchlan
|
Wysłany: 11-01-2016, 12:29
|
|
|
Albo nie odpowietrzali wcale albo odpowietrzniki są zapieczone i nie dało się odpowietrzyć przy ich pomocy. Niektórzy mechanicy w takiej sytuacji odpowietrzają poprzez luzowanie wężyka od płynu hamulcowego.
Btw, ja wymieniłem tarcze+klocki+zaciski z przodu, do tego bębny+szczęki+cylinderki z tyłu, odpowietrzałem układ według instrukcji prawy tył, lewy przód, lewy tył, prawy przód a i tak pedał nie łapie od samej góry. Gdzieś nawet wyczytałem, że Carisma tak ma... Ale czy to prawda? |
|
|
|
 |
FredPL
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2016, 13:09
|
|
|
Odpowietrzac odpowietrzali, wspominali, że odpowietrzniki z przodu były zapieczone ale puściły. Podjade dziś lub jutro i niech grzebią.
Edit: Aha, pozostaje pytanie co do kolejności, bo jak czytam fora S40/V40, które jest ponoć niemal identyczne pod względem technicznym to nie wiem czy jednak nie powinno być odpowietrzanie w kolejności PT, LT, PP, LP. Ma ktoś jakiś manual czy cuś ? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-01-2016, 20:46
|
|
|
 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
mpoplaw
Forumowicz
Auto: carisma II 1,6 + LPG Lancer1,5
|
Wysłany: 14-01-2016, 09:57
|
|
|
nie wiem czy pomogę ale: jakiś czas temu wymieniałem zapieczone cylinderki z tyłu (bo już lewa strona słabo hamowała), przy okazji odpowietrzania przepłukali mi cały układ świeżym płynem hamulcowym, można śmiało rzec że mam nowy płyn bo 2 razy odpowietrzali i łącznie dolali 1,5l (po 15 latach wydawało mi się że warto), na samym początku po wyjechaniu z warsztatu padał hamulca był miękki jak z waty, nawet miałem chęć jechać na trzecie odpowietrzanie pompką próżniową, ale po tygodniu wszystko zaczęło się układać, (może jakiś zawór auto odpowietrzania albo po prostu z biegiem czasu bąble powietrza same powychodziły) generalnie po miesiącu wszystko już było tak jak należy a ja uniknąłem pompy próżniowej |
|
|
|
 |
FredPL
Forumowicz
|
Wysłany: 17-01-2016, 22:34
|
|
|
Byłem na poprawkach i chyba jest trochę lepiej. Ciągle jednak mam wrażenie, że hamulce łapały trochę wyżej. Może to po części efekt tego, że wymieniłem wszystkie gumki w tylnych zaciskach, a nie wymieniłem tarcz i klocków na tyle (+ pewnie trzeba by wreszcie klocki na przód nowe wsadzić). |
_________________ Jest - Lancer VII Wagon 2006 2.0 135KM + LPi
Było - VW Golf 4 1.9 TDI 90KM @ 110KM
Było - Carisma II Avance 2002 1.9 DI-D HP 115KM |
|
|
|
 |
rwd14b
Nowy Forumowicz
Auto: carisma II 1.9 DID, I 1.8 GDI
|