Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
kupno wycieraczek
Autor Wiadomość
seba79 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2.0 16V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-01-2016, 19:15   kupno wycieraczek

Witam

Od jakiegoś czasu szukam na necie nowych wycieraczek,bo stare słabo zbierają wodę i rozmazują.Najlepiej jak były by oryginały lecz wiadomo są drogie w serwisie ale też chciałbym wymienić na tak zwane banany lecz nie wiem czy będą pasowały i się dobrze spisywały.Prosił bym o pomoc którzy wymienili wycieraczki i są zadowoleni miło jak byście podali linki i nazwy firmy wycieraczek.

Serdeczne dzięki za pomoc

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 25-01-2016, 20:16   

Bosch Aerotwin, Denso hybrydowe - długości masz u siebie

emil_d 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.0DID Intense+ 2010
Wysłany: 25-01-2016, 22:18   

rezon napisał/a:
Bosch Aerotwin, Denso hybrydowe - długości masz u siebie

Ja używam bosch aerotwin i jestem bardzo zadowolony.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 26-01-2016, 00:21   

Tylko czy warto ?
Zwykłe Alca kosztują ok. 10 zł za sztukę (na necie nawet taniej). Bosch Aerotwin coś ok. 50-60 zł za sztukę. Czyli za jednego Boscha masz 5-6 Alca.
Oczywiście, zależy jak często i w jakich warunkach ktoś używa wycieraczek, w końcu Outlander to SUV, więc można jakieś terenowe rajdy robić ;)
Ale za cenę jednej pary można mieć 5-6 par wycieraczek. A jakoś nie wierzę, żeby bezprzegubowe bananki miały żywotność 5 razy większą, niż zwykłe wycieraczki. Zresztą, ta moja wiara jest podbudowana tym, że w Cari też założyłem bezprzegubowe Bosche, i nie wytrzymały więcej, niż zwykłe wycieraczki.
No ale ja ja wymieniam wszystkie wycieraczki po góra 2 miesiącach (w zimie nawet częściej) - nie wiem dlaczego, ale jakoś lubię widzieć, co mam przed sobą, a np. przy rozwożeniu prezentów w akcji MM Dzieciom przez 2 dni zużyłem ponad 4 litry płynu do spryskiwaczy :)

emil_d 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-01-2016, 07:12   

apg2312 napisał/a:
Tylko czy warto ?
Zwykłe Alca kosztują ok. 10 zł za sztukę (na necie nawet taniej). Bosch Aerotwin coś ok. 50-60 zł za sztukę. Czyli za jednego Boscha masz 5-6 Alca.
Oczywiście, zależy jak często i w jakich warunkach ktoś używa wycieraczek, w końcu Outlander to SUV, więc można jakieś terenowe rajdy robić ;)
Ale za cenę jednej pary można mieć 5-6 par wycieraczek. A jakoś nie wierzę, żeby bezprzegubowe bananki miały żywotność 5 razy większą, niż zwykłe wycieraczki. Zresztą, ta moja wiara jest podbudowana tym, że w Cari też założyłem bezprzegubowe Bosche, i nie wytrzymały więcej, niż zwykłe wycieraczki.
No ale ja ja wymieniam wszystkie wycieraczki po góra 2 miesiącach (w zimie nawet częściej) - nie wiem dlaczego, ale jakoś lubię widzieć, co mam przed sobą, a np. przy rozwożeniu prezentów w akcji MM Dzieciom przez 2 dni zużyłem ponad 4 litry płynu do spryskiwaczy :)

Ja swoje też wymieniam co 2 ale lata.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-01-2016, 08:16   

Problemem z wycieraczkami jest nie tylko jakość ściągania wody, ale również hałas. Montowałem też i Alca, i wiele innych, MotGum, marketowe,... Alca wywaliłem po dwóch tygodniach z uwagi na skrzypienie na szybie. Podobnie zresztą jak Valeo Silencio - te dopiero dawały koncert, Silencio w nazwie to dopiero zmyłka. Wycieraczki zmieniałem co ok. 15-20kkm czyli co pół roku, teraz wytrzymują mi rok (ori skodowskie) - mam zaledwie trzeci komplet po 3,5 roku jazdy. Nie wiem czy to zasługa gumek (wycieraczki niby niemieckie), czy ułożenia bądź materiału szyby. BTW gdyby pasowały do Outka - to polecam gumki wycieraczek do Passata, niestety dostępne tylko w ASO VW. Powinny chyba pasować i do Bosch Aerotwin. Pięć minut pracy i są nowe, bdb wycieraczki za 30-50zł. W komplecie są gumki i nowe zatrzaski do fabrycznych wycieraczek VW/Skoda/Seat/Audi np. http://s020.radikal.ru/i7...424693f55da.jpg
Zużycie w Outku w czasie jednej trasy całego zbiornika płynu do spryskiwaczy nie robi na mnie żadnego wrażenia. Miałem trasy po 300km, kiedy mi brakło i musiałem dolać. Outek słabo ten płyn rozpyla po szybie, a na ksenony wręcz go leje, więc jego zużycie jest duże. Obecnie mam znaaaaacznie mniejsze, pewnie też dlatego, że mam dzienne, więc w dzień nie leje po reflektorach, jak chcę trochę oczyścić szybę. Przestawiłem też sobie kompem częstotliwość sprysku reflektorów z 1/4 na 1/8 sprysków szyby, co jest zupełnie wystarczające.

seba79 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-01-2016, 18:18   

Co do Boscha to się zraziłem,kiedyś żonie kupiłem do clio i była kaplica,piszczały i skakały po szybie a w poprzednim aucie źle zbierały zostawiały smugę i to nowe, to pan sprzedawca powiedział że szyba do prze polerowania więc mu udowodniłem że to wina wycieraczek,zakupiłem oryginały w fajnej cenie i było git

emil_d 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-01-2016, 18:35   

seba79 napisał/a:
Co do Boscha to się zraziłem,kiedyś żonie kupiłem do clio i była kaplica,piszczały i skakały po szybie a w poprzednim aucie źle zbierały zostawiały smugę i to nowe, to pan sprzedawca powiedział że szyba do prze polerowania więc mu udowodniłem że to wina wycieraczek,zakupiłem oryginały w fajnej cenie i było git

A u mojej żony w Clio działają dobrze. Przerzuciłem się z Valeo.

visitor 
Forumowicz

Auto: Mercedes
Wysłany: 30-01-2016, 15:05   

Polecane wycieraczki z grafitem - niebo lepiej zbierają

seba79 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-02-2016, 22:11   

Zakupiłem Denso zobaczymy ile pociekają,jak na razie świetnie się spisują

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-02-2016, 18:31   

Bardzo dobre wycieraczki - zwłaszcza hybrydowe. Trochę drogie.

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 12-02-2016, 16:01   

U mnie alca sprawdziła się. Te skrzypienia, to nie koniecznie wina wycieraczek. Problem może być w ramionach lub osiach, co powoduje pracę wycieraczek pod niewłaściwym kątem.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-02-2016, 08:14   

paweldm napisał/a:
Problem może być w ramionach lub osiach, co powoduje pracę wycieraczek pod niewłaściwym kątem.
nie żartuj sobie. Jak masz samochód z salonu i bez większych przejść to nic się z tym nie dzieje. Główny problem to materiał szyby i materiał gumki wycieraczki. Pierwszy trudno się zmienia, drugi łatwiej. :D

Odpowiedz do tematu