Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CSx Ogólne] Sportowy Wydech CS9A
Autor Wiadomość
Carloss 
Forumowicz
insane

Auto: Lancer Sport, Kadett E, Astra
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 23-12-2015, 15:44   [CSx Ogólne] Sportowy Wydech CS9A

Siemacie.

Zastanawiam się nad wymianą tłumika na sportowy, bo ta wnęka w zderzaku aż się o to prosi..

Jak myślicie, ten wydech: http://ulter.com.pl/pl/of...150--dl--250/50 - nie będzie stwarzał problemu przy montażu w sedanie i czy średnica końcówki idealnie wypełni otwór na nią przeznaczony (oczywiście przy poprawnym montażu) ?
Ma ktoś może podobny wydech z Ultera ??
Z tego co się zorientowałem, to końcówka właśnie 80 mm - max 90 jest idealna.

ps. Wesołych Świąt :!: :)

[ Dodano: 24-12-2015, 10:31 ]
Może macie inne propozycje wydechu do CS'a ?
Śmiało piszcie..

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 25-12-2015, 21:26   

Carloss, może być średnio, bo końcówke zmierzyłeś "idealną' między 80-90mm, a popatrz, że ten tłumik w przekroju puszki będzie miał dużo więcej - może sterczeć/wisieć.

Ulter sportowy nie jest, ale dźwięk silnika zmienia.
Jeżeli chcesz sam wygląd to lepszym rozwiązaniem jest kupno końcówki (ulter ma ładne i duży wybór).

Carloss 
Forumowicz
insane

Wysłany: 28-12-2015, 13:14   

No tak, ale końcówkę miałem nadzieję że uda się ustawić tak żeby była praktycznie na równo ze zderzakiem i wtedy puszka może by się schowała ?
Mam okazję kupić ten tłumik nowy za pół ceny, a widzę że sporo Lancerów ma właśnie ten typ zamontowany, ale nie wiem jaką dokładnie średnicę mają puszki.. Chciałem żeby było go delikatnie słychać, bo niekiedy nie czuć go wcale ;-)
Nie mam nawet jak u siebie cokolwiek w tej chwili popatrzeć, bo mechanik że tak powiem przetrzymuje mi samochód już trochę.. (wymiana sprzęgła)

bezsen 
Forumowicz

Auto: 06i96Lancer,02Carisma,98Galant
Wysłany: 28-12-2015, 23:44   

Też myślałem o wymianie tłumika na coś bardziej ze sportowym akcentem. Co byście sugerowali do kombi 1.6?
PS. Carloss daj znać ile wyszła wymiana sprzęgła bo to też mnie to czeka poczatkiem nowego roku.

Carloss 
Forumowicz
insane

Wysłany: 20-01-2016, 16:00   

Chyba zaryzykuję i kupię tego Ultera, ale wydaje się podejrzanie krótki - tylko 25 cm długości + 10 cm końcówka = jedynie 35 cm, średnica puszki 15 cm, to chyba nie więcej niż seria więc za duży nie będzie - ma ktoś możliwość zmierzenia mniej więcej średnicy wydechu w suchym garażu ? Wiem że to jest owal, ale tak orientacyjne..

"bezsen" Sprzęgło wyszło mnie 900 zł z wymianą.
450 zł kpl. sprzęgło VALEO i dokładnie tyle samo wymiana. (łącznie z olejem w skrzyni, silnikowym i świecach - oczywiście sama robocizna).

W końcu nic się nie ślizga, ale biegi mogły by lżej wchodzić - głównie 2 i 3.. :x

bezsen 
Forumowicz

Wysłany: 24-01-2016, 23:19   

spoko dzięki za info. jest to troche więcej niż sie spodziewałem ale trudno.

jak tam wydech? założyłeś?

Carloss 
Forumowicz
insane

Wysłany: 25-01-2016, 15:52   

Jak znajdziesz kogoś kto je wymieni taniej, to zawsze coś zaoszczędzisz.
Mi na początku obiecał wymianę za 200 zł (co było dosyć ciekawe) a na koniec było ponad 2x tyle, bo nawymyślał że dostęp ciężki itd..

Tłumika jeszcze nie zakupiłem, ale chyba zaryzykuję i wezmę tego Ulter'a, powinien jakoś pasować..
Chwila mi z tym pewnie zejdzie, ale podzielę się info jak założę 8)

bezsen 
Forumowicz

Wysłany: 25-01-2016, 16:29   

No to czekam na efekty. Też chciałbym wsadzić jakiś wydech ale coś bardziej takiego co podniesie troche chociarz moc auta. Dolot powietrza też bedziesz robił?

Carloss 
Forumowicz
insane

Wysłany: 26-01-2016, 10:14   

Żaden tłumik cudów nie zdziała - jak chcesz więcej mocy, to włóż przelotowy - praktycznie pusty, ale barwa brzmienia z takiego pozostawia trochę do życzenia..
Ten Ulter, objętość puszki ma chyba połowę mniejszą niż seria, tłumienia zbyt wiele za pewne tez tam nie ma, więc myślę że będzie w sam raz. Dolot na razie sobie odpuszczę, bo ponoć efekty są prawie żadne.

bezsen 
Forumowicz

Wysłany: 26-01-2016, 13:32   

Dokładnie też o tym czytałem że nie ma sensu majstrowć przy dolocie. Co najwyżej jakiś filtr powietrza dobry wsadzić i tyle. Narazie wkładam ozdobną końcówke wydechu bo cos by sie tam przydało w tą wnęke w zderzaku wsadzić a z czasem sie zobaczy czy sie coś znajdzie pożadnego i wartego wsadzenia. Fuszerki i blachaarskie improwizacje mnie nie interesują. Powodzenia!

kamel1015 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Kombi Sport
Wysłany: 28-01-2016, 18:39   

Panowie ja narazie w swoim Lacnerku 2.0 zmieniłem wkładke filtra na K&N a za dwa tygodnie zrobie wydech. Tłumik końcowy Ulter już czeka. Wiec po tych modyfikacjach napisze czy coś się poprawiło czy nie :)

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 28-01-2016, 19:34   

Nic się nie poprawi.
Co jak co, ale tłumiki wyliczyli bardzo dobrze i nie mam miejsca na poprawki (zwłaszcza przy "bogatszych wersjach silnikowych").
Jedyne co można to zaszkodzić.

PS. Pisze oczywiście o oryginalnych tłumikach, a nie zamiennikach :wink:

Carloss napisał/a:

Mi na początku obiecał wymianę za 200 zł (co było dosyć ciekawe) a na koniec było ponad 2x tyle, bo nawymyślał że dostęp ciężki itd..

Bo tak jest. Teraz już wiesz dlqaczego w samym Ulterze tłumik uniwersalny kosztuje "x" złotych, a ten sam dedykowany jest 2-3x droższy :wink:

KissLock 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sport Kombi
Wysłany: 28-01-2016, 20:57   

mkm ma rację.
Przerabiałem różne konfiguracje w poprzednim samochodzie - mocy przybywa jedynie w głowie właściciela ;)
No, może trochę charakterystyka momentu inaczej przebiega, co nie znaczy, że lepiej.
Po "wybebeszeniu układu wydechowego - praktycznie sam końcowy, zacząłem mieć problemy z odpalaniem !
Fakt faktem - dźwięk na stożku jest nieziemski :)

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 29-01-2016, 10:27   

KissLock napisał/a:
Fakt faktem - dźwięk na stożku jest nieziemski :)
Potwierdzam. :wink:

bezsen 
Forumowicz

Wysłany: 06-02-2016, 14:19   

Carloss daj namiar skąd zamówić ten filt K&N. Na allegro znalazłem tylko to:
http://allegro.pl/k-n-fil...5772559726.html

Odpowiedz do tematu